20 de lucruri mai putin cunoscute despre Jimi Hendrix

Jimi Hendrix a fost un artist complet – chitarist, cantaret si compozitor – care a incantat numerosi oameni in anii ’60 cu sunetul sau experimental si cu maniera neobisnuita cu care canta pe chitara electrica.

Ridicat in slavi de catre revista Rolling Stone ca fiind cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor, Hendrix a fost, de asemenea, si unul dintre cele mai mari nume culturale a anilor ’60. Un copil voodoo-psihedelic care scupia nori distorsionati din fum de iarba.

Jimi Hendrix a murit acum 44 de ani, in data de 18 Septembrie, ocazie cu care vom celebra viata unei adevarate legende rock’n’roll. Va prezentam astfel, 20 de lucruri mai putin cunoscute despre celebrul chitarist:

1. Mike Jeffrey, managerul artistic al lui Hendrix, a comandat rapirea chitaristului de catre mafie in urma unei dispute nascute pe langa problemele cu privire la contractul cu casa de discuri.

2. Hendrix a avut mai multe apelative. Nascut fiind in data de 27 Noiembrie 1942 in Seattlem, mama acestuia l-a numit Johnny Allen Hendrix, insa copil fiind, lumea ii spunea Buster. Dupa ce Jimi a terminat armata, tatal acestuia i-a schimbat numele in mod oficial in James Marshall Hendrix.

3. Jimi avea multe talente, printre care nu se afla insa si skiul nautic. Conform cartii ”American Desperado” a lui Jon Roberts, Hendrix aproape ca si-a pierdut viata intr-un accident pe mare. Citam: ”Jimi era acolo, fara vesta de salvare si, deodata, cade de pe skiuri. Aflat in apa, incepe sa se agite… Ma intreb daca stie sa inoate. M-am distrat de minune cu Jimi, insa la capitolul schi nautic, era un dezastru.”

4. Al, tatal lui Jimi, a fost desemnat ca si luptator in cadrul Celui de-al Doilea Razboi Mondial chiar in saptamana in care mama artistului, Lucille, si-a dat seama ca este insarcinata. Astfel, tatal nu-si va mai vedea fiul pana in momentul in care acesta va fi implinit varsta de trei ani.

5. Spectatorii showului din cadrul Monterey Pop Festival l-au putut vedea pe Hendrix incheind apoteotic un set legendar cu piesa ”Wild Thing”, ca mai apoi sa-si dea foc la chitara. A fost prezentat pe scena de catre Brian Jones (Rolling Stones), care si-a facut aparitia la festival in ciuda absentei suspicioase a colegilor sai de trupa.

Hendrix articol1

6. Defapt, Jimi si-a dat foc la chitara doar de patru ori. Ideea i-a venit de la editorul revistei NME, Keith Altham, care sugera o abordare noua a distrugerii instumentelor, mai putin plictisitoare decat maniera celor de la The Who de a sparge chitare, lucru care era deja demodat.

7. Trupetii din The Jimi Hendrix Experience au fost selectati, pusi laolalta de catre basistul Chas Chandler (The Animals). Se pare ca lui Jimi ii placea frizura lui Noel Redding.

8. Albumul de debut al proiectului JHE, ”Are You Experienced”, a fost ales de catre Registrul National al Albumelor pentru a fi pastrat pentru eternitate in cadrul Bibliotecii Congresului Statelor Unite.

9. Jimi Hendrix si-a inregistrat pasajele de chitara pentru piesa-titlu ”Are You Experienced” atat pe fata, cat si pe dos – forward si infamul backward. Acest cantec a fost facut cover de catre Devo si samplat de catre The Pharcyde.

10. Piesa mai sus mentionata nu este singura de pe album care dispune de trucuri de studio. Daca ascultati pe modul rapid piesa ”Third Stone from the Sun” acele voci extraterestre se transforma chiar in vocile lui Hendrix si Chas Chandler, care vorbesc despre nave spatiale.

Hendrix articol2

11. Legendarul obicei al lui Hendrix de a canta cu dintii nu a fost inventat de catre acesta, ci invatat in Clarksville, Tennesse dupa ce l-a vazut pe Butch Snipes facand acelasi truc. In 1969, artistul a declarat pentru ziarul Melody Maker faptul ca in acel oras daca nu canti cu dintii vei fi impuscat.

12. Lucille, mama artistului, a murit de ciroza cand acesta avea doar 16 ani.

13. In ciuda canoanelor hippy, Jimi Hendrix nu a plecat din armata pentru ca nu era de acord cu razboiul. A fost dat afara deoarece ”a fost prins masturbandu-se in zona de pluton in timp ce trebuia sa fie de garda.”

14. Jimi a fost arestat in data de 3 Mai 1969 in timp ce trecea vama canadiana prin Aeroportul International Pearson din Toronto deoarece asupra lui s-au gasit mici cantitati de hasis. Pana la urma, a fost eliberat.

15. Jimi Hendrix a uitat jumatate dintre casetele cu inregistrarile preliminare ale celui de-al doilea album JHE, ”Axis: Bold as Love”, intr-un taxi! Acestea nu au mai fost gasite niciodata, iar intreaga fata A a discului a trebuit sa fie re-inregistrata.

Hendrix articol3

16. Prima trupa serioasa a lui Hendrix s-a numit The Casuals. Acestia si-au schimbat ulterior numele in King Kasuals, dupa ce au aflat de existenta unei trupe cu nume identic in Nashville.

17. Cel de-al treilea EP al JHE, ”Electric Ladyland”, a ajuns pe primul loc in topurile US si pe locul 6 in cele UK. Hendrix s-a dovedit a fi un mare perfectionist in timpul inregistrarii acestui album, lucru dovedit de patul ca acesta a inregistrat piesa ”Gipsy Eyes” de peste 50 de ori.

18. Jimi este ingropat alaturi de tatal sau Al Hendrix si de bunica sa Nora Rose Moore Hendrix in orasul Renton, Washington. Mormantul a trebuit sa fie mutat datorita stricaciunilor cauzate de catre fani.

19. Pe piatra de mormant  este ilustrata faimoasa chitara a artistului, o Fender Stratocaster. Desi Jimi era stangaci si canta ”invers”, aici, chitara este reprezentata in pozitia sa normala, cu partea dreapta in sus.

20. Hendrix a primit un Premiu Grammy pentru intreaga activitate in anul 1992.

Hendrix articol5

Daca ti-a placut articolul, te invit sa citesti din aceiasi serie:

20 de lucruri mai putin cunoscute despre Tarja Turunen
20 de lucruri mai putin cunoscute despre Johan Hegg (Amon Amarth)
20 de lucruri mai putin cunoscute despre James Hetfield (Metallica)
20 de lucruri mai putin cunoscute despre Brian Molko (Placebo)


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*