Dirty Shirt: „Suntem pregătiți și nerăbdători să înceapă turneul!” (Interviu)

5.635 vizualizări

Încă o săptămână și maramureșenii de la DIRTY SHIRT vor porni la drum în turneul FolkCore De Tour, un turneu complex, cu o producție nemaiîntâlnită pe scena metal românească și o colaborare interesantă care aduce concertelor un suflu unic, venit din partea Ansamblului Folcloric Național Transilvania și a sibienilor de la E-An-Na.

După multă muncă, ambiție „cât casa” și cu speranța că fanii din întreaga țară vor avea parte de o experiența unor concerte de neuitat, trupa își începe călătoria pe 17 martie, în Baia Mare, continuând apoi cu încă alte 5 concerte în țară.

Repetițiile au început de ceva timp, așa că mai luați-vă bilete cât mai repede și citiți mai jos despre ce înseamnă acest turneu care, credeți-mă, e „once in a lifetime”!

Dirty Shirt-Folkcore De Tour 2017

În curând veți porni în turneul FolkCore DeTour, alături de Ansamblul Transilvania, fără îndoială, unul din cele mai ambițioase în istoria scenei metal din România. De când v-a venit ideea acestui turneu, și de când munciți efectiv pe pregătirea lui?

Ideea unui turneu alături de o orchestra tradițională nu este tocmai recentă, deoarece în timpul înregistrărilor albumului „Dirtylicious” am început să cochetam cu această idee. Succesul concertelor din ultimii doi ani ne-a încurajat mult și astfel aproximativ acum 8 luni, am decis să încercăm acest proiect. Cam tot de atunci și lucrăm pe turneu.

Ce înseamnă FolkCore DeTour, la nivel de producție și organizare?

E o adevărată nebunie, e ca și cum am fi organizat 6 festivale în 6 orașe diferite, unele consecutive, fiecare cu logistică, probleme tehnice și organizare proprie. Totul dublat de o coerență la nivel global. Suntem aproape 50 de oameni în turneu, ceea ce implică o logistică complicată, mai ales fiindcă sunt echipe care trebuie să plece direct după anumite concerte. Asta înseamnă cazări diferite, orare diferite, mijloace de transport numeroase, etc. Avem șansa însă de a fi acompaniați de o echipă foarte bună, altfel nu ar fi posibil.

Folkcore De Tour Rock FM

O asemenea logistică implică costuri foarte mari. Care sunt riscurile financiare pe care le luați ?

Un asemenea turneu nu are cum să se autofinanțeze în proporție de 100%. Am avut șansa că proiectul nostru să fie selectat în concursul Administrației Fondului Cultural Național și să avem sprijin și de la parteneri privați, precum Prodvinalco, Domeniile Sâmburești sau Aqua Carpatica. Chiar și așa, riscul financiar există. E un motiv în plus să ne dorim să fie mult public prezent, așa cum sperăm și noi.

Săptămânile trecute ați postat imagini din timpul repetițiilor de pregătire a turneului. Cum funcționează colaborarea cu artiștii invitați ?

Am colaborat deja cu artiști veniți din sfera muzicii populare în timpul înregistrărilor „Dirtylicious”, așa că nu îmi făceam griji, deoarece sunt muzicieni profesioniști și foarte deschiși. Astfel, fără surprize neplăcute, primele repetiții au fost excelente și constructive, în parte și datorită pregătirii făcute din timp alături de Eduard Albina, dirijorul Ansamblului Transilvania. E drept că a fost nevoie de multă muncă pentru a pregăti aranjamentele și partiturile pentru fiecare muzician, mai ales că am reorchestrat multe din piesele ce le vom cânta în turneu, însă a fost o experiență foarte interesantă.

FolkCore De Tour repetiții
 În afară de muzicienii de la Ansamblul Transilvania, cine sunt și ceilalți artiști invitați?

Ne doream mult să cântăm alături de violoniștii cu care am colaborat în ultimii ani, de aceea Gabriel Barastean va participa la 4 concerte, iar Sergiu „Corbu” Bordor la concertul de la Arene. De asemenea, vom continua colaborarea cu Dan Secheli, care a fost la percuții alături de noi în turneul „Dirtylicious Tour 2015”. În plus, am vrut să facem în concert aranjamentele vocale inregistate studio, de aceea le-am invitat pe Miru Puiu și Alexandra Joicaliuc, solistele trupei sighetene Hybrid Symphony, că și backing vocals. Nu în ultimul rând, deoarece Andrei Oltean va fi prezent la turneu alături de E-An-Na, și e un muzician extrem de talentat, am profitat de ocazie și l-am inclus în echipă.

FolkCore De Tour repetiții 2

FolkCore De Tour repetiții 4

 Ați ales deja repertoriul pentru turneu?

Da, setlistul în mare e decis, însă e posibil că la repetițiile de la Casa Tineretului din Baia Mare să apăra modificări. Am încercat să facem un setlist echilibrat, în care vor exista momente doar pentru Ansamblul Transilvania. Chiar dacă o bună parte din repertoriu va fi bazat pe albumul „Dirtylicious”, ne-am dorit să includem și melodii de pe albumele precedente („Freak Show” și „Same Shirt Different Day”), de aceea am reorchestrat piesele respective și la repetiții au sunat mai mult decât promițător. Promitem un concert mai lung decât de obicei, cu peste 20 de piese.

FolkCore De Tour repetiții 6

Veți produce și un album live în urma acestui turneu. Ne poți spune mai multe despre el?

Încă de la începutul proiectului, unul din obiective a fost realizarea unui album live, deoarece este o oportunitate destul de rară în cariera unei trupe metal de a face un turneu alături de o orchestra (tradițională în cazul nostru). Albumul va conține spectacolul integral de la Arenele Romane, iar în bonus secvențe din celelalte concerte. Ne dorim să aibă o calitate audio impecabilă, pentru a îl scoate atât în format DVD cât și CD.

Ați avut momente mai dificile în perioada pregătirii?

Da, au fost momente mai dificile, de exemplu când proiectul nostru a fost respins în prima etapă a programului AFCN. În plus, deseori a trebui să adaptăm toată logistica turneului datorită constrângerilor. Însă, în ciuda dificultăților, am mers înainte, și în prezent suntem pregătiți și nerăbdători să înceapă turneul.

 Va există o suită la acest turneu?

Greu de spus în acest moment. Șansele continuării turneului în România în viitorul apropiat sunt minime: necesită o perioadă îndelungată de pregătire, mult timp, și costuri foarte mari. De aceea invităm toți prietenii și fanii la acest turneu, deoarece e genul de concert ce apare „once in a lifetime”. În funcție de reușita FolkCore DeTour 2017, e posibil totuși să încercam un turneu internațional anul viitor.

Ce le transmiteți fanilor înainte de FolkCore DeTour?

Ne cunoașteți deja bine, în ultimii ani am petrecut momente extraordinare la numeroasele concerte și festivaluri din România. Știți că ne-am dat toată silința să iasă un proiect foarte fain, așa că vă așteptăm la concerte, promitem că vor fi niște seri memorabile!

Mai multe fotografii de la repetiții puteți găsi aici.
Biletele pot fi achiziționate online pe www.ambilet.ro, conform următoarelor prețuri:

Pentru București (Arenele Romane):
– Normal Tickets – 45 lei
– Intrare – în seara evenimentului – 55 lei (în limita capacității locației)

Pentru concertele din țară (Baia Mare, Timișoara, Cluj Napoca, Iași, Brașov)
– Normal Tickets – 35 lei
– Intrare – în seara evenimentului – 40 lei (în limita capacității locației)
*Pentru Brașov (Kruhnen Musik Halle): – biletele pot fi achiziționate doar de la locație


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*