
Articol realizat de Costi Drăgici
Am folosit titlul piesei lui Arthur Miller pentru a sugera că și rockerii pot fi comis voiajorii care prin hiturile lor bat la poarta inimilor noastre. Le deschidem ușa, iar ei ne oferă muzica lor! De aici depinde de noi ce vrem de la ei…
Este o adevarată plăcere să treci alături de ei prin muzica emanată de geniul lor, este nemaipomenit să te simți contemporan cu ei. Ești un rocker printre rockeri! Din păcate, acest articol prezentat în șase părți este un necrolog al celor mai mari rockeri ai timpurilor; unii au murit accidental sau în accidente, alții au renunțat prea ușor la viața pe care noi, din afară, o vedeam împlinită artistic. S-au aflat în momentul și locul nepotrivit sau chiar și-au căutat momentul. Unii nu au putut face față statutul lor de vedetă eșuând în mulțimea dependentă de alcool și narcotice: au fost artiști de geniu dar au eșuat lamentabil ca oameni.
Partea I: Începuturile epocii muzicii rock
Robert Johnson (1911 – 1938)
Robert Johnson este deseori considerat primul bluesman din lanțul care a dus finalmente la dezvoltarea rock and roll-ului.
Legenda spune că Johnson, nefiind suficient de talentat atunci când s-a apucat de cântat, a obținut succesul peste noapte; astfel, într-o noapte, a auzit o voce care la îndemnat să se ducă la o intersecție aflată la intrarea pe plantația Dockery. Acolo, la miezul nopții, la întâlnit pe Diavol care după ce i-a luat chitara, a acordat-o și a legat câteva acorduri la ea i-a dat-o înapoi. Pactul fusese făcut. Robert Johnson își vânduse sufletul în schimbul talentului. În scurt timp, Johnson a devenit faimos, unul dintre cei mai mari cantăreți de muzică blues din istoria Statelor Unite ale Americii. Așa a ajuns celebru alături de ceilalți chitariști din circuitul muzical.
Astăzi, un monument ce se află în Clarksdale, Mississippi la intersecția dintre Autostrada 61 cu 49, marchează locul unde Robert Johnson și-a vândut sufletul Diavolului.
Piesele sale au ajuns să influențeze muzicieni și trupe celebre, de la Muddy Waters, Bob Dylan, Eric Clapton și Jeff Beck la Rolling Stones, Led Zeppelin sau Johnny Winter. Eric Clapton declara într-un interviu că Robert Johnson a fost „cel mai important cântăreț de muzica blues care a trăit vreodată”.
Semnul diavolului? Pură coincidență? Nimeni nu va ști niciodată. Cert este că Johnson s-a stins din viață la numai 27 de ani, otrăvit, din câte se pare, de soțul gelos al unei femei pe care o invitase la dans.
De la moartea lui tot mai multe staruri şi-au găsit sfârşitul la vârsta de 27 de ani. Totodată persistă și un blestem ciudat asupra chitariștilor de muzică rock. Să fie o simplă coincidenţă sau o combinaţie, de droguri, depresie şi faimă?
Charles Hardin Holley
foto: popperfoto/getty image
Sau pe numele de scenă – Buddy Holly – acesta a fost unul dintre primii muzicieni rock and roll. Este considerat unul dintre cei mai influenți muzicieni ai perioadei.
Buddy Holly cunoscut pentru melodii precum „Everyday„, „That’ll Be The Day” sau „Maybe Baby” a avut o influență majoră asupra unor artiști precum Bob Dylan, Beatles, Rolling Stones și, în general, asupra întregului fenomen rock. A fost printre primii artiști incluși în Rock and Roll Hall of Fame, iar revista Rolling Stone l-a clasat pe locul 13 în „100 Greatest Artists of All Time„.
Pe 3 februarie 1959, după un spectacol în Clear Lake, Iowa, Buddy Holly, alături de alți doi mari artiști ai vremii, Ritchie Valens și Perry Richardson a închiriat un avion pentru a ajunge mai repede la următorul său spectacol în Moorhead, Minnesota. La câteva minute de la decolare, avionul s-a prăbușit toți cei aflați la bord decedând în tragicul accident.
Această zi a fost ulterior denumită „The Day the Music Died” („Ziua când a murit muzica„) de către Don McLean în cântecul său „American Pie” (1971).
Lewis Brian Hopkin Jones
Pe la miezul nopții de 2 – 3 august 1969, Brian Jones (ROLLING STONES) a fost descoperit nemișcat în piscina de la casa lui din Cotchford. Prietena lui, Anna Wohlin, e convinsă că Jones era încă în viață când a fost scos din piscină, insistând că mai avea puls, dar medicii care au ajuns prea târziu l-au declarat mort. Raportul medicului legist a declarat „moarte accidentală” cu mențiunea că ficatul și inima au fost puternic afectate de droguri și abuzul de alcool.
Format din trei colegi de scoală, Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards, alături de Ian Stewart, Bill Wyman și Charlie Watts au avut prima apariție sub numele Rolling Stones pe 12 iulie 1962 la Marquee Club.
Îndrăgostit de blues, Brian Jones a fost în centrul grupului încă de la formarea lui. A fost unul dintre primii cântăreți din Marea Britanie care au cântat la chitară electrică, dar a mai încercat și sitarul, muzicuța, saxofon și claviatura.
A contribuit decisiv la cântece emblematice ale Rolling Stones: „I Wanna Be Your Man” (1963), „Little Red Rooster” (1964), „I Can’t Be Satisfied” (1965). A cântat la sitar pe „Paint It, Black„; orgă pe „Let’s Spend the Night Together„, saxofon pe „Child of the Moon„, sau harpă pe „You Got the Silver” (ultima înregistrare Rolling Stone cu Brian Jones).
Cu Rolling Stone a înregistrat nu mai puțin de 19 discuri, dar îl găsim și alături de Beatles pe „Yellow Submarine” (1966, backing vocals, sound effects) sau Jimi Hendrix „All Along the Watchtower” (1968, percuție), „My Little One” (1967, sitar, percuție).
Urmează partea a II-a.
astept partea II- a ! mi-a placut , bravos !