20 de piese metal cu care să întâmpini toamna

E toamnă, e foșnet, e somn…
Copacii, pe stradă, oftează;
E tuse, e plânset, e gol…
Și-i frig, și burează

Așa anunța George Bacovia, în poezia Nervi de toamnă, venirea anotimpului melancolic. Poetul a ilustrat în manieră proprie ceea ce simțea în momentul în care septembrie începea să-și facă de cap, dar gândiți-vă ce versuri ar fi putut să scrie în epoca doom metal-ului

Spre deosebire de el, noi avem șansa de a experimenta muzica mai sus amintită, întâmpinând toamna într-un mod mai aparte. Bineînțeles, nu doar doom metal-ul trezește în noi nostalgii autumnale, ci și alte genuri similare lui: gothic, atmospheric, melancholic metal etc.

În consecință, vă recomandăm să vă așezați comod în fotoliu, cu un pahar de vin roșu în mână și să ascultați câteva dintre piesele metal ce se potrivesc perfect cu anotimpul ploios:

While Heaven Wept – September

O chitară și un fundal sonor potrivit pot întruchipa toamna la fel de bine ca muzica unei formații întregi sau chiar a unei orchestre. De ascultat în tihnă.Lake of Tears – Forever Autumn

O trupă mult mai cunoscută publicului metalist, Lake of Tears, a lansat în 1999 piesa Forever Autumn, ce a devenit imediat un adevărat imn al toamnei.

Lullacry – The Autumn

Toamna în varianta acustică este cantată și de finlandezii de la Lullacry. Au fost necesare o chitară și o voce. Nimic mai mult.

My Silent Wake – In The Glow Of The Autumn

Acustic, dar total diferit față de ce am ascultat mai devreme. Britanicii au un mod aparte de a întâmpina anotimpul ploios, care, pentru ei, nu se termină niciodată.

Lilitu – Autumn Leaves

Atmosfera melancolică a toamnei este descrisă și în melodia celor de la Lilituo trupă americană de gothic metal, formată în 1995. Anotimpul este cântat pe acorduri de chitară, cărora le-au fost alăturate versuri simple, ce amintesc de o poveste de dragoste încheiată brusc. 

AgallochNot Unlike The Waves

                                                               Aurora swims in the ether
                                                         Emerald fire scars the night sky
                                                               Amber streams from Sol
                                                       Are not unlike the waves of the sea
 

Toamna la malul mării nici nu putea fi ilustrată mai bine!

In The Silence – Beneath These Falling Leaves

Toamna poate fi cântată și pe ritmuri de progressive metal. Americanii de la In The Silence demonstrează acest lucru prin melodia Beneath These Falling Leaves, o piesă complexă, ce îmbină sound-ul atmosferic, prezent în cea mai mare parte a melodiei, cu unul mai alert, ce debutează o dată cu solo-ul de chitară. 

Passage – A Death In Autumn

Melodia are ca subiect trădarea, ale cărei efecte sunt iremediabile. Se instituie, astfel, repulsia față de tot ce este viu, iar încrederea într-o altă persoană devine, practic, imposibilă. Neliniștea și durerea sunt prezente la tot pasul în nopțile reci de toamnă.

Darkseed – Autumn

Bavarezii au început prin a cânta death metal, pe la sfârșitul anilor 90. Nu după mult timp, au abordat sound-ul gothic, întâlnit și în melodia de față. 


Garden Of Autumn – Of Water And Mist

Schimbăm puțin stilul muzical și descoperim avantgard metal-ul italian. O formație reprezentativă a genului a fost Garden Of Autumn, care și-a încheiat activitatea în anul 2014. Numele trupei este mai mult decât relevant pentru subiectul nostru, iar melodia amintită întregește tabloul ilustrând anotimpul ploios.

Eternal Tears Of Sorrow – Autumn’s Grief

Septembrie arată altfel prin prisma finlandezilor de la Eternal Tears Of Sorrow. Trupa reușește să ne transpună în atmosfera melancolică a anotimpului cu versuri dedicate unei povești de dragoste încheiate dramatic, într-o zi de toamnă.

Novembers Doom – Autumn Reflection 

Deși numele trupei te duce cu gândul la sfârșitul toamnei, melodia în cauză se potrivește pe tot parcursul anotimpului.

Forest of Shadows – Eternal Autumn

Continuăm cu doom metal din Suedia, păstrând, totuși, nota melancolică a anotimpului. Ritmul lent al piesei celor de la Forest of Shadows se întrepătrunde perfect cu vocea agresivă a solistului, creând acea atmosferă tipică stilului muzical amintit. Versurile glorifică natura muribundă, a cărei agonie pare că nu se mai sfârșește niciodată:

Everything dies before my tearfilled eyes
Dead and silent, a golden leaf of autumn
Falling before my tearfilled eyes
This withering beauty
This eternal autumn
So silent
So silent
 Within the Fall – Song of Autumn

     O formație înființată recent și care are atât de mult de oferit! Within the Fall, originari din Suedia, cântă din 2010, iar compozițiile lor dau doom metal-ului o altă definiție. Piese complexe, ce îmbină muzica atmosferică cu agresivitatea genului menționat, ating apogeul dramatismului prin refrenurile plasate pe linii melodice dublate de blast-beat-uri.

Nox Aurea – The Delight Of Autumn Passion

Suedezii par să descrie cel mai bine toamna în muzica lor. Melodic doom metal-ul sună impecabil în interpretarea acestora. Referitor la melodia The Delight Of Autumn Passion, acesta ilustrează perfect procesul prin care natura își dă ultima suflare și întreg peisajul se transformă într-o mare de umbre:

For it is Death herself who sweeps the landscape,
embracing a lost world in shades and vapour


Diathra – Autumn

Melodic gothic metal din Belarus. Despre venirea toamnei și puternicul impact emoțional pe care aceasta îl provoacă asupra noastră. 

Whispering Forest – On These Dark Autumn Nights

O trupă cu un potential uriaș, dar cu o activitate întreruptă mult prea devreme. Cam așa poate fi descrisă, pe scurt, evoluția formației estoniene Whispering Forest. Orgă, versuri în latină, viori, screaming – Atmospheric doom metal la superlativ!

Wyrd – Autumn

Un sound aparte îi caracterizează pe finlandezii de la Wyrd. Doom metal-ului cu influențe progressive i-au fost alăturate versurile pline de angoasă, sentiment ce atinge apogeul la finalul piesei:

Come the autumn, come the rain
Come the nightfall, welcome death 

Fall – Come the autumn
Fall – Come the rain
Fall – Come the end. 

Profetus – Dead Are Our Leaves Of Autumn

Pentru final, am păstrat două piese ale genului funeral doom metal. Prima dintre acestea aparține trupei finlandeze Profetus, originară din Tampere. Ritmul lent al melodiei Dead Are Our Leaves Of Autumn, acordurile dure date de chitări și vocea gravă a solistului sugerează o imagine aparte a procesului prin care natura se stinge treptat, odată cu venirea toamnei.

Evoken – Into The Autumn Shade

O viziune mult mai profundă asupra morții naturii o au americanii de la Evoken. Pentru aceștia, suferința dată de trecerea în neființă a anotimpurilor este trăită la cea mai mare intensitate în același loc în care omul își petrece eternitatea: spațiul cimitirului. Durerea atinge cote maxime în timpul nopții, când sentimentul de nesiguranță pare că nu se mai sfârșește. Se recurge, în final, la formularea unei invocații:

Commence the rites of burial
For the season of mourning is upon us…


1.      Forest of Shadows – Eternal Autumn


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*