Amorphis: „Am cam epuizat subiectele eroice din Kalevala”

Read the interview in English HERE. Citeste AICI versiunea in engleza

In 2011, dupa lansarea albumului „Beginning of Times”, formatia finlandeza de death-metal melodic AMORPHIS a fost criticata aspru de specialistii care sustineau ca, de la o vreme incoace, membrii trupei urmeaza o reteta destul de previzibila pentru crearea materialelor discografice.

2013 marcheaza anul care va pune definitiv lacat pe gura carcotasilor. „Circle” noul produs semnat Amorphis, reprezinta o adevarata revolutie si aduce un numar mare de schimbari, atat din punct de vedere componistic, cat si tematic, tehnic si artistic.

Albumul va fi lansat pe data de 19 aprilie, dar, pana atunci, fanii pot asculta trei piese nou-noute care ii vor convinge de adevarul celor spuse. Intre timp, Maximum Rock Magazin a avut ocazia sa stea de vorba cu Jan Rechberger, tobosarul metalistilor nordici.

Muzicianul ne-a confirmat „banuielile” intr-un interviu exclusiv MRM,pe care il poti citi mai jos.

Amorphis Circle-620x350

Judecand dupa piesele pe care le-am ascultat de pe noul album, „Circle” este unul dintre cele mai versatile materiale ale voastre de pana acum. Difera foarte mult componistic de „Beginning Of Times”. Pasajele melodioase sunt gratioase, inspirationale si complexe, iar pasajele dure sunt curajoase. In cazul lansarii precedente, criticii au spus ca nu faceti decat sa va repetati in ultima vreme. Ai spune ca noul album este un fel de „du-te naibii” adresat tuturor acestor carcotasi care va acuza ca sunati mereu la fel?
Pai, sunt doar critici, stii? De obicei nu devenim stresati din cauza catorva comentarii negative. Ele fac parte din jobul nostru si suntem obisnuiti cu ele. Asadar, in acest sens, nu a fost vorba despre vreun „du-te naibii”. Nu cred ca „BoT” a fost un album prost, si nici macar nu cred ca am repetat ceea ce facusem cu „Skyforger”. Consider ca merita sa mentionez ca, in ciuda feedback-ului negativ primit din anumite parti, albumul a fost unul de succes si s-au scris multe recenzii pozitive despre el. In ceea ce priveste metodele de lucru, insa, la ultimele 5 albume am muncit cam la fel – stiti si voi, acelasi studio, acelasi inginer, acelasi producator la voce, acelasi artist care se ocupa de coperta, acelasi inginer de mixaj. Totul arata identic si ma gandesc ca nu e nimic rau nici in asta, pentru ca lucrurile au iesit bine de fiecare data. Acum, insa, cu „Circle”, am vrut sa ne asumam niste riscuri si sa facem lucrurile diferit. A meritat din plin! 

In cadrul ultimului nostru interviu, mi-ati spus ca urmatorul album dupa „Beginning of Times” va fi despre natura, pietre, Satan si plimbarile lui prin paduri si mlastini. Ce s-a intamplat cu aceasta idee? Versiunea lui Pekka vi s-a parut mai interesanta?
Pe bune…cred ca luasem ceva, va dati si voi seama (rade). Dar da, ma gandesc ca ideea lui Pekka a fost, pana la urma, mai atragatoare. 

De data aceasta, ati inregistrat scurte „rapoarte” video de studio, in care vorbeati despre noul material si le deschideati fanilor apetitul pentur muzica. Clipurile arata o latura diferita a voastra, in sensul ca sunteti foarte comici in ele. Crezi ca aceasta revelare a unei alte dimensiuni a personalitatii voastre va va afecta intr-un fel reputatia de lorzi ai intunericului si ai melancoliei?
Nu stiu…Depinde cum ne vad oamenii. Daca o persoana credea ca suntem intunecati si melancolici si tristi si malefici si alte chestii de genul asta, atunci probabil ca va fi dezamagita, iar clipurile ne vor afecta „reputatia”. Dar nu cred ca ne vede cineva in felul acesta. Suntem muzicieni, iar muzicienii sunt, de obicei, oameni lejeri, cu un simt al umorului dezvoltat. Suntem ambitiosi si seriosi in ceea ce priveste muzica noastra, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne purtam mereu ca si cum ar fi sfarsitul lumii. 

Fanii vostri din Romania sunt unii dintre cei mai devotati „Amorphiseri”. Ofera-ne un spoiler legat de noul album. Spune-ne un secret legat de acesta pe care nimeni nu trebuie sa-l afle inca.
„Circle” suna diferit de tot ceea ce am facut pana acum. Chitarele conduc linia melodica, muzica este mai heavy ca niciodata iar pasajele blande sunt mai frumoase si intunecate ca niciodata. Contine toate elementele caracteristice regasite in etapele succesive ale carierei noastre. Poate vei descoperi vreun secret daca va uitati cu atentie la rapoartele de studio despre care am vorbit adineaori (rade).

Inainte, cei mai multi protagonisti ai albumelor voastre erau personaje eroice. Figura care apare pe noul album este una tragica. Vorbim despre un invidid chinuit, care atinge un prag deosebit de iluminare spirituala prin intermediul suferintei. De ce ati ales un asemenea personaj controversat?
Foarte bine punctat. Protagonistul nu numai ca nu este eroic, dar, asa cum ai spus, este exact opusul acestui cuvant. Daca sapi in adancul povestii, vei scoate la iveala faptul ca aceasta ar fi putut fi inspirata de viata oricui. Este posibil ca lucrurile sa devina mai interesante pentru ascultator in clipa in care acesta realizeaza ca protagonistul ii reflecta existenta. Pe de alta parte, un motiv in plus pentru care am decis ca vrem altceva pe acest disc este acela ca am cam epuizat subiectele eroice din Kalevala. 

Au existat cateva schimbari majore in felul in care ati inregistrat acest album. Ati implicat producatorul mai mult decat de obicei. Cand ascultati materialul, va este evidenta aceasta modificare? Credeti ca a schimbat dramatic cursul lui „Circle”?
Da, am lucrat cu faimosul Peter Tagtren de data aceasta. Colaborarea a dat rezultate extrem de evidente. Cum am mai spus si inainte, sunt mandru de tot ceea ce am realizat in trecut, dar acum aveam nevoie de o schimbare, iar colaborarea cu Peter a fost perfecta si foarte fructuoasa. A avut idei exceptionale in ceea ce priveste directia in care trebuia sa se indrepte materialul in timpul sesiunilor de inregistrari. Am experimentat foarte mult cu tot felul de scule vintage sau moderne pe care nu le-am folosit pana acum. Peter a mixat albumul in studioul sau din Suedia, deci este normal ca discul sa sune total diferit de celelalte. In mare, cred ca metodele lui au avut un impact major asupra rezultatului final.

Artworkul lui „Circle” ilustreaza o figura in stil art-nouveau, cu influente vadite din arta lui Alphonse Mucha. Stilul este foarte diferit de cel al copertelor precedente. Care este ideea din spatele ilustratiei si ce inseamna simbolul din palma personajului?
Da, este foarte diferit artworkul. De data aceasta, am folosit serviciile unui artist numit Tom Bates. Sunt foarte impresionat de ceea ce a reusit sa faca pentru noi. Cred ca artworkul ilustreaza calatoria protagonistului prin experientele pe care i le ofera viata. Ar putea fi si o reprezentare a ghidului sau spiritual. Simbolul de pe palma este „Hannunvaakuna”, adica semnul Sfantului Ioan. Reprezinta un element decorativ ritualic folosit foarte mult in Europa de Nord. In Finlanda, il desenam pe peretii caselor si ai anexelor pentru a-i proteja pe locuitori de spirite rele si de ghinion. 

Recent, ati sustinut un concert acustic la Studioul B al televiziunii YleX. Acest lucru este interesant deoarece Tomi Joutsen, vocalistul vostru, a declarat intr-un interviu mai vechi ca uraste variantele acustice ale pieselor metal pentru ca are mereu senzatia ca lipseste ceva din ele. Ce l-a facut sa-si schimbe parerea si sa accepte sa cante acustic, in ciuda prejudecatilor sale?
I-am tinut pistolul la tampla si l-am obligat sa o faca! 

Avem vreo sansa sa va vedem anul acesta in Romania?
Sper ca da. Inca nu va pot da o data exacta, dar concertul va avea loc mai devreme sau mai tarziu. Avem amintiri foarte placute legate de Romania si am speranta ca vom canta acolo din nou in curand.

Multumim mult, Jan! 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*