
De formatia Crimena am aflat aproximativ acum jumatate de an cand s-au inscris cu melodia „Mutawwa” in concursul „Maximum Rock – Support pentru Underground”. Groove-ul si sound-ul pe care l-am auzit m-a facut sa inteleg ca avem de-a face cu o formatie cu atac, care prezinta o muzica violenta si puternica, direct si fara ocolisuri. Genul pe care baietii il abordeaza, un violent groove metal, un vadit amestec intre multe influente si formatii de pe continentul american, se indeparteaza sau mai degraba, marcheaza un teritoriu nou intr-un underground romanesc prolific in ale corelilor si a death-ului.
Am avut de atunci ocazia sa ii prinde live de 4 ori, iar cu fiecare concert deveneam din ce in ce mai atras de muzica lor in fata careia ma deschideam si incepeam sa ma manifest din ce in ce „mai putin pasnic”. Desi este o reala placere sa stau de vorba cu membri trupei atat in fata scenei, in backstage sau pe net, iar cronici si stiri au fost cateva scrise, am considerat ca acum ar fi momentul unui interviu prin care sa ii las pe cei din Crimena sa vorbeasca si prin cuvinte, nu numai prin muzica. Vali-bass si Radu-chitara solo au fost amabili si ne-au raspuns la urmatoarele intrebari:
Ca o retrospectiva, cum a fost anul 2014 pentru Crimena? Pare-mi-se ca s-a dovedit a fi un an destul de plin.
Vali: Intr-adevar chiar a fost destul de plin. Anul asta am reușit să facem majoritatea lucrurilor propuse iar pentru cele care au rămas cel puțin am pus rotile în mișcare. Am cantat in locuri noi, am cunoscut multi oameni misto, am legat noi prietenii… il putem cataloga ca fiind un an bun.
Ati cantat pentru prima oara prin cateva orase ale tarii. Cum ati fost primiti? Care a fost feedbackul primit din partea fanilor?
Vali: Chiar am fost plăcut surprinsi. Am cantat pentru prima data in Iasi (recital complet nu in concurs) unde am fost primiti cu adevarat bine. Multumim pe acasta cale si organizatorilor Rock’N’íasi dar si oamenilor din public care ne-au facut sa ne simtim ca acasa. De asemenea ne-am facut curaj sa atacam si vestul tarii (Oradea, Cluj) unde am fost alaturi de prietenii nostri de la Krepuskul (hey guys), am cantat pentru prima data in cadrul unui concert organizat de catre Metalhead, in deschiderea celor de la Unearth… Am rost placut surprinsi de reacția oamenilor care a fost pozitiva și mai suprinzator a fost faptul ca în aceste orase am întâlnit oameni care nu numai ca ne stiau muzica dar stiau si versurile unora din piese.
La a 22-a editia a Urban Metal, in mai, ne-ati promis un DVD? In ce stadiu va aflati cu acel material?
Vali: Proiectul acesta s-a dovedit a fi la o scara mult mai mare decât ce am crezut initial. A pornit ca un simplu documentar de concert facut in colaborare cu prietenii nostri de la Fist Division, insa am decis impreuna sa il facem mai mare, mai bun, cu mai mult continut. Continuam sa strangem material si noi, si baietii din F.D. si speram ca undeva la mijlocul anului viitor il vom putea prezenta.
Dar, poate chiar mai important, pe cand un album?
Radu: Anul viitor cu siguranța vom avea albumul. Pana acum am fost în teste, am înregistrat prin diferite metode și în diferite locuri pentru a fi siguri ca facem tot posibilul sa scoatem ceva de calitate. Deja am început sa inregistram instrumente și prin prima parte a anului ce urmează vom scoate primul videoclip și posibil un EP.
De ce ati ales sa promovati ca prima melodie de pe viitorul material o piesa instrumentala?
Vali: Hahahaha. Asta a fost o gluma care trebuie explicata.
Am observat ca s-a creat o moda cu videoclipuri cu versuri. Nu ne putem declara mari fani ai acestei mode asa ca am decis sa scoatem un lyric video la o piesa instrumentala.
Radu: A fost o decizie luata chiar pe drumul de întoarcere de la Cluj/Oradea, având în vedere ca ne și apropriam de 3000 de like-uri am zis sa le mulțumim fanilor în stilul nostru.
Demult am tinut sa va intreb. Ce ascultati in timpul liber? Influente in muzica voastra se simt, insa vreau sa aud direct de la voi care sunt trupele pe care le ascultati zi de zi.
Radu: Toți membrii avem la baza Pantera, Lamb of God, Sepultura si astfel de trupe emblematice. De acolo fiecare o ia în câte o alta direcție și ajungem la trupe precum Hypocrisy, Carnifex, Motorhead, Pro-Pain, Amon Amarth, Chimaira și multe altele. Adunați la un loc suntem un amestec ciudat de stiluri de metal si nu numai.
Ce ati schimba in underground-ul sau in scena metal romaneasca?
Radu: Nu am schimba nimic. Ne-am făcut prieteni atât din public cât și de pe scena și lucrurile merg bine. Vrem doar să se mentina așa 🙂
Si totusi…nu v-am intrebat de la ce vine Crimena?
Vali: Eheee… povestea numelui.
Dupa ce ne-am apucat de cantat, a venit vremea sa ne alegem si un nume. S-a dovedit mai dificil decat am fi crezut, intrucat ne-am ’certat’ pe tema asta mai bine de-o luna. Pana la urma ne-am hotarat asupra numelui CRIMENA intrucat acesta reprezinta foarte bine esenta trupei. Cuvantul Krimmena vine din greaca si inseamna ascuns. Noi avem un mesaj foarte la vedere, prietenos si pozitiv, insa versurile noastre prezinta situatii mai putin vizibile insa foarte reale. De-acolo si dualitatea lui ROMICA, logo-ul nostru, care de asemenea are o parte la vedere si una intunecata, ascunsa.
Dupa cum am mai spus si pana acum, suntem genul de trupa care inca mai crede in scopul educativ al muzicii, fiind si noi la randul nostru direct influentati de muzica, asa ca am incercat sa imbinam acest aspect in toate elementele trupei.
Un mesaj de final, un gand bun, o vorba de duh?
Vali: Clasicul mesaj oferit de majoritatea trupelor… ramaneti in continuare fani ai muzicii bune, veniti la concerte si sustineti scena… si simtiti-va cat se poate de bine facand asta.
Lasă un comentariu