Cu doar câteva ore înainte de a începe cea de-a treia zi a festivalului ARTmania de la Sibiu, Einar Selvik „Kvitrafn” a acordat un interviu, în exclusivitate pentru Maximum Rock. Fundalul sonor a fost cum nu se putea mai potrivit… susurul ploii care învăluise deja Sibiu de câteva ore. Pe acest fundal sonor, Paul „Slayer” Grigoriu a condus o discuție interesantă, pornind de la aspectele cele mai importante ale culturii norvegiene, pe care le evidențiază muzica formației Wardruna și ajungând până la presupusa legătură dintre proiectele de acest tip și muzica black metal.
Einar a început dialogul prin a explica faptul că, pentru el, cele mai importante elemente culturale sunt cele ce se pot considera universale, cum ar fi tradiția animistă și cultul naturii sacre. „Asta trebuie să-i învățăm pe copiii noștri!”, a spus Einar. „Muzica pe care o cânt și tradițiile pe care le înglobez în muzica mea transmit acest mesaj, pentru că vreau să amintesc lumii despre acele timpuri când noi eram o parte din natură, fără a încerca să o stăpânim.”
Paul Grigoriu l-a provocat apoi pe Einar să explice cum anume receptează publicul larg mesajul muzicii sale, având în vedere că versurile sunt nu doar în norvegiană, ci adesea în vechiul dialect. Cu alte cuvinte, oare publicul nu este mai degrabă atras de „exotismul” muzicii, de unicitatea sa, mai degrabă decât de mesajul pe care cel mai probabil nu-l asimilează?
Einar a explicat că, din experiența lui de până acum, e câte puțin din ambele: unii oameni nu înțeleg mesajul dar sunt atrași de sunet și de experiența vizuală, alții încep receptarea în acest fel, dar continuă și cercetează, astfel că devin conștienți de mesajul profund și devin pasionați de elementele culturale și de filosofia din spatele muzicii.
Discuția a continuat apoi înspre căutarea unei legături dintre muzica black metal și cea cu fundament tradițional. Einar este convins că „natura creează cultura” și că totul pornește de la această premisă. În Norvegia, natura inspiră un anumit tip de atmosferă pe care lumea în general o cataloghează ca întunecată, spre deosebire de localnici care n-o consideră așa. În afară de asta, artistul consideră că nu există o legătură clară. În ceea ce-l privește, Einar a clarificat că nu mai este atras de a interpreta black metal, și că, în cazul lui a fost o etapă din perioada adolescenței spre care privește acum cu nostalgie, dar care nu-l mai reprezintă.
Interviul s-a încheiat cu o mică discuție despre interpretarea și aranjamentele scenice, Einar concluzionând că pentru el „a cânta sub cerul liber este o binecuvântare” și că nu are „nevoie de explozii și efecte complexe pentru a-și transmite mesajul.”
Lasă un comentariu