Interviu cu Mihai Tivadar, liderul trupei Dirty Shirt

East European Metal Alliance Festival 2023 a avut loc pe 6 mai la Centrul Cultural Faber din Timișoara. Au participat trupele Dirty Shirt, Łydka Grubasa (Polonia), Hrdza (Slovacia) și Wolfarian (Cehia) Pe lângă acestea, au mai participat două formații câștigătoare ale concursului din 13 aprilie, Dincolo De Ziduri și Weeping Assault. La câteva săptămâni după festival, liderul formației maramureșene Dirty Shirt, Mihai Tivadar a acordat un interviu pentru Maximum Rock Magazin.

MRM: Iată-ne, din nou, alături de Dirty Shirt, trupa momentului, am putea spune, și una dintre cele mai iubite trupe de pe meleagurile noastre. În prezent, sunteți în plin turneu de promovare a albumului Get Your Dose Now, turneu ce cuprinde concerte atât în țară cât și în străinătate. Prin prisma acestui turneu, cum vedeți scena underground din România față de cea din străinătate?

MT: Consider că, în ultimii 10 ani, scena underground românească a făcut progrese enorme. Clar mai sunt încă diferențe importante, însă România e pe drumul cel bun. Începem și noi să avem săli de concerte „ca dincolo”, de talie medie sau mică, festivalurile au progresat enorm din toate punctele de vedere (indiferent de mărirea lor), iar unele trupe din țară se prezinta la un nivel comparabil cu undergroundul din străinătate.

MRM: Ce reprezintă pentru voi proiectul East European Metal Alliance ? Cum s-a născut această inițiativă și ce așteptări ați avut de la acest proiect? Cam care este feedback-ul în acest punct?

MT: Totul a pornit de la prietenia creată în ultimii 2 ani cu cei de la Lydka Grubasa din Polonia. A început cu un cover a hit-ului lor „Raparara”, cântat împreună (în premieră și pentru ultima dată) la Pol’and’Rock 2022, în fața a zeci de mii de spectatori. Ca să vă faceți o idee, clipul piesei lor are 133 milioane de vizualizări! În fine, de aici am început să facem exchange-uri de concerte, ei fiind invitați la concertele noastre din România, noi la concertele lor din Polonia.

În momentul în care s-a anunțat programul Creative Europe în cadrul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, împreună cu Nelu Brîndușan, managerul nostru, și echipa de la Promusic Events & Maximum Rock, am decis să încercăm să facem un mic proiect cu un mini festival și schimburi de concerte, nu doar România – Polonia, dar și cu alte țări din Estul Europei, implicând trupele Wolfarian din Cehia, care a cântat în România și cu care am și cântat în Brno în 2018, respectiv Hrdza, o descoperire din Slovacia (o trupă care la rândul ei strânge milioane de vizualizări pe Youtube, clipul „Stephen” având 37 milioane).

MRM: Nu este primul proiect european finanțat de instituții publice din România(AFCN, MAE, Consiliul Județean Maramureș) sau străinătate, Institut Culturel Français sau Wacken Foundation, în care va implicați. Povestiți-ne câte ceva despre experiențele anterioare.

MT: E complicat să pregătești un proiect care să strângă punctaj mare, și chiar și așa, câteodată concurența e atât de dură, încât si cu punctaje excelente nu obții finanțare. Însă, în timp, am mai reușit să obținem finanțări, ca parteneri direcți ai Asociației Promusic, pentru câteva proiecte importante. Primul mare proiect a fost FolkCore DeTour, turneul național alături de Ansamblul Folcloric Național Transilvania și producția DVD-ului cu concertul de la Arenele Romane din București. Un al doilea mare proiect a fost turneul European Letcho Drom Tour din 2019, cu numeroase concerte (o bună parte alături de Transylvanian FolkCore Orchestra) în 10 țări europene.

MRM: Cât de mare impact credeți că au aceste proiecte culturale asupra scenei underground din România și asupra promovării imaginii țării noastre peste hotare?

MT: Momentan impactul este foarte mic, deoarece foarte puțini artiști (underground și nu numai) îndrăznesc să depună cereri de finanțare. Efortul e mare, de multe ori fără rezultate, e nevoie de timp pentru a înțelege cum funcționează și cum se scrie un proiect, cum se face un buget, un raport, etc… Însă potențialul și necesitatea sunt foarte mari și, din păcate, oportunitățile pentru cultură în general, în România sunt foarte puține, incomparabile cu ceea ce se întâmplă în țările din Vest.

MRM: Sunteți una dintre cele mai active trupe care promovează cultura românească în străinătate. Cum vă simțiți în calitate de „ambasadori ai culturii românești”?

MT: Sincer, ne face plăcere. Nu credeam vreodata că vom ajunge la statutul de „ambasadori ai culturii românești”, dar adevărul e că am ajuns la acest nivel. Consider că facem o promovare pozitivă a României în străinătate, arătam alte fațete ale culturii noastre.

MRM: Dirty Shirt este o formație cu 28 de ani de activitate, 6 albume de studio și douăalbume liveplus peste o mie de concerte atât în țară cât și în străinătate. O activitate impresionantă a unei formații care a trecut prin foarte puține schimbări de componență în toți acești 28 de ani! Toate acestea în condițiile în care membrii trupei locuiesc în orașe diferite, iar Mihai este stabilit în Franța. Ne puteți spune care este „rețeta” care a funcționat și funcționează atît de bine pentru voi? Pe lângă pasiunea pentru muzică…

MT: Schimbări de componență au tot fost, însă în sensul ca am lărgit familia. „Miezu” trupei e același din anii ’90, în ordinea intrării în trupă: eu și Pali fondatori, pe urmă Rini, Vlad și Cristi. Însă pe parcurs au mai venit în familie Robi, Cosmin și pe urmă toată gașca nebună: turturicile (Ale, Miru, Tea) și scârțarii și blowutarii (Andrei, Răzvan, Darius, Mihai, Paula, fetele din 4tune Quartet…)

MRM: Ne mai puteți împărtăși ceva acum, la final de interviu, despre planurile voastre de viitor? Ce surprize ne mai pregătiți? Cam pe când un nou album marca Dirty Shirt?

După cum menționai în întrebare, deja am început să lucrăm la piese noi, avem machete demo la cinci, și la toamna vom începe să înregistrăm primele două. De asemenea, pregătim un turneu în toamna 2023 și primăvara 2024, cu peste 20 de concerte în România, dar și în străinătate, speram și în premieră pe un alt continent.

Proiectul East European Metal Alliance 2023 face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*