
„Retro” este cea mai recenta productie discografica a formatiei de rock alternativ, Omul Cu Sobolani. La prima vedere, este vorba despre un album de coveruri, eticheta care aduce cu sine si un stigmat ascuns. De ce sa lucrezi la un disc compus din melodii care apartin altor formatii? Ei bine, OCS a dovedit ca exista motive intemeiate pentru care o trupa consacrata ar face un asemenea gest.
Albumul contine 6 melodii, alese pe spranceana. Trei sunt compuse de maestri autohtoni ai genului acustic folk – Alexandru Andries cu „Cea mai frumoasa zi”, Vali Sterian cu „Anotimpuri” si Mircea Baniciu cu „Tristeti Provinciale” – in timp ce restul pieselor sunt pietre de temelie ale acelui brand romanesc de rock care inca mai starneste fiori pe sirul spinarii cunoscatorilor – Phoenix cu „Lasa, lasa”, Rosu si Negru cu „Pseudofabula” si Mondial cu „De va veni la tine vantul”.
Versurile pieselor au fost scrise de personalitati celebre ale literaturii romane, de la Octavian Goga (Mondial), Traian Furnea (Rosu&Negru), Serban Foarta si Andrei Ujica (Phoenix), la George Toparceanu (Baniciu).
Albumul reprezinta un demers salutar al unei formatii contemporane care si-a dorit sa scoata de la naftalina acele valori muzicale ce ofera o identitate aparte peisajului sonic romanesc. Cand toti ceilalti isi doresc sa scape de amprentele culturii lor prin abordarea unor stiluri cat mai „vestice” si mai „actuale”, OCS lanseaza acest album care arata ca nu este intelept sa fugim de ceea ce suntem.
Din punct de vedere muzical, OCS schimba „osatura” instrumentala a pieselor, reusind sa pastreze intact ADN-ul acestora. Rezultatul este o colectie de melodii recognoscibile, dar cu un sound suficient de postmodern cat sa para scrise astazi. Distorsiile „semnatura” ale trupei, liniile puternice de bas si minimalismul caracteristic ne arata ca avem de-a face cu OCS, in timp ce poetismul orgilor vintage si anumite experimente de orchestratie ne amintesc ca ne plecam urechea la un alt „saeculum”, cum ar spune Eugen Lovinescu.
„Lasa, lasa” impresioneaza instrumental prin niste sounduri a la Black Sabbath si Deep Purple, „Anotimpuri” creeaza o succesiune armonica expresiva care imita bataile ceasului prin bateria „caligrafica” din punct de vedere ritmic, iar „Pseudofabula” ne ia din anii ’70 si ne arunca in plin veac „The Dandy Warhols”.
„De va veni la tine vantul” si „Cea mai frumoasa zi” dezvaluie latura poetica a Omului cu Sobolani, care este perfect capabil sa „duca” sentimentalismul unei piese retro, combinand sonoritatile alternative cu un mix folk-acustic, patat pe alocuri cu ceva jazzy. „Tristeti provinciale” se vede dezbracata de sincopele vintage si capata o curgere mult mai epica, dublata de vocea implicata care ii schiteaza lui Toparceanu un portret de „indie-kid” chel si blazat.
„Retro” este un album tonic, usor pentru suflet si o dovada buna ca asa zisa muzica veche nu si-a dat ultima suflare. Mai mult, OCS arata ca sub minimalismul cultivat deseori cu radicalism se ascunde o inima mare cu „corzi” fine, care suna cu pasiune sincera, chiar daca postmoderna, sub atingerea arcusului valorii reale.
(Alexandra Furnea)
Lansat: 8 octombrie 2011
Label: A&A Records
Disponibil: www.omulcusobolani.ro
Tracklist:
De va veni la tine vantul (Mondial)
Pseudofabula (Rosu si Negru)
Lasa, lasa (Phoenix)
Tristeti provinciale (Mircea Baniciu)
Cea mai frumoasa zi (Alexandru Andries)
Anotimpuri (Valeriu Sterian)
Lasă un comentariu