Potrivit unui studiu realizat la Universitatea Cambridge, oamenii sunt plini de prejudecati cand vine vorba despre ascultatorii de muzica rock.
Studiul a fost efectuat pentru a vedea in ce masura gusturile muzicale afecteaza perceptia pe care o avem asupra semenilor nostri.
Decoperirile indica faptul ca playlisturile persoanelor sunt deseori mai relevante decat aspectul fizic, stilul vestimentar sau chiar si ocupatia.
Oamenii se folosesc foarte mult de preferintele muzicale ale celorlalti pentru a extrage judecati cu privire la identitatea acestora.
Astfel, rockerii sunt vazuti ca niste oameni rebeli, cu fire artistica, dar instabili emotional. Cei care prefera muzica clasica par placuti si inteligenti, dar sunt neatragatori si plictisitori.
Studiul a fost realizat de Dr. Jason Rentfrow de la Cambridge University. Acesta a descoperit cu ocazia cercetarilor ca muzica este o forma cruciala de exprimare sociala si ca poate contribui la consolidarea stereotipurilor si a prejudecatilor.
„Atunci cand afirmam ca iubim un gen de muzica, ne punem un ecuson care le arata celorlalti o frantura din personalitatea noastra si din valorile noastre. Ca fiinte sociale, oamenii dezvolta tot felul de tehnici prin care prevad cum va fi o persoana in viitor, din momentul primei intalniri. Este o utila unealta evolutionista de supravietuire”, a punctat Rentfrow.
Acesta a continuat prin a spune ca, dintre toti melomanii, rockerii sunt cei mai „persecutati” social.
„In jurul muzicii rock se invart cele mai multe prejudecati si cel mai frecvent pe nedrept. Eu insumi ascult muzica rock si nu ma incadrez deloc in stereotip. Ca mine sunt multi altii”, a declarat Rentfrow.
Desi studiul arata clar ca aceste categorii de evaluare in functie de gusturile muzicale dau deseori gres, oamenii le prefera pentru ca sunt accesibile.
Lasă un comentariu