10 albume esențiale AOR din anii ’80

10 albume AOR esențiale din anii 90
10 albume AOR esențiale din anii 90

10 albume esențiale ADULT ORIENTED ROCK din anii ’80

ADULT ORIENTED ROCK (AOR), gen muzical cunoscut și sub numele de Soft Rock a apărut la sfârșitul anilor ’60 în California de Sud și Marea Britanie.

Genul se bazează pe cântece simple și melodice.

Formațiile reprezentative sunt: Boston, Foreigner, Journey, Survivor, Toto, Bee Gees, Styx, Neil Diamond, Carpenters, Barry Manilow, John Denver, Carly Simon, Chicago, Eagles, Elton John, Air Supply, Fleetwood Mac, Jefferson Starship, Billy Joel, Hollies, Smokie, Bryan Adams, Michael Bolton, Heart, REO Speedwagon și altele.

10 albume esențiale Adult Oriented Rock din anii ’80:

REO SPEEDWAGON- Hi Infidelity (1980)

Această formație din Illinois exista de 12 ani și în sfârșit au atins celebritatea. Lansaseră deja șapte albume și două albume live. Cu acest album, au devenit una dintre cele mai mari formații din lume, vânzănd peste nouă milioane de exemplare. Având vocal pe Kevin Cronin (una dintre cele mai inconfundabile voci din rockul melodic), „Keep On Loving You” s-a impus ca una din cele mai faimoase balade rock din toate timpurile. La fel de memorabile sunt hiturile „Take It On The Run”, „Don’t Let Him Go” și „Follow My Heart”.

STYX- Paradise Theater (1981)

Este al patrulea album consecutiv al formației care se vinde în peste 3 milioane de exemplare. Numele albumului este dat de un parc de distracții fictiv, cândva glorios, dar acum degradat din orașul lor natal (Chicago) și, de asemenea, este o metaforă a visului american. Cu toată intriga sa improbabilă și în contrast puternic cu celelalte albume ale formației, „Paradise Theatre” este o colecție coerentă de cântece, de la stridentul „Rockin’ The Paradise”, la popul lui „Too Much Time On My Hands” și croonerul „The Best Of Times”.

FOREIGNER- 4 (1981)

Dezamăgiți de vânzările ale albumului lor anterior (de doar 3 milioane) și certându-se neîncetat, Foreigner a fost ajutată de producătorul Mutt Lange. L-au invitat să le producă albumul și să facă formația să fie funcțională din nou. Lange era recunoscut ca un producător foarte dificil și Mick Jones avea sa declare că „am fost norocoși să-l prindem pe Mutt înainte să devină complet maniac”. Conținând hituri ca „Juke Box Hero”, „Urgent” și „Woman In Black” plus balada „Waiting For A Girl Like You” a devenit un album epic al AOR-ului.

JOURNEY- Escape (1981)

Albumul este al șaptelea album al formației și al patrulea al formației cu Steve Perry vocal. „Escape” reprezintă albumul perfect al AOR-ului, o colecție rafinată, aproape impecabilă, de cântece produse de Kevin Elson și Mike Stone. Impactul asupra publicului al celui de-al doilea single „Don’t Stop Believin'” nu s-a manifestat decât în ​​mileniul următor, când a fost descoperit de o noua generație de fani. Albumul a transformat formația Journey în cap de afiș la nivel de stadioane sold-out.

TOTO- Toto IV (1982)

Toto a avut câteva albume bune în anii ’80, inclusiv „Isolation (’84)”, „Fahrenheit (’86)” și „The Seventh One (’88)”. Albumul „Toto IV” este preferatul majorității fanilor grupului. Cu una dintre cele mai emoționante balade ale muzicii rock, „I Won’t Hold You Back”, plus hiturile „Rosanna” și „Africa”, „Toto IV” este epic. În 1982, industria muzicală a fost surprinsa când grupul a câștigat șase premii Grammy pentru acest album.

MICHAEL BOLTON- Everybody’s Crazy (1985)

Albumul este al patrulea album solo al fostului vocalist de la Blackjack, Michael Bolton. Alături de Bruce Kulik (fostul chitarist Blackjack și viitorul chitarist Kiss), Bolton ne oferă unele din cele mai lucrate melodii ale genului. Melodia „Desperate Heart” a fost preluată mai târziu de Jefferson Starship. După acest album, Bolton a întors spatele rock-ului melodic, devenind interpret de muzică pop.

EUROPE- The Final Countdown (1986)

Puțini sunt cei care au uitat când l-au văzut prima dată pe Joey Tempest în videoclipul melodiei „The Final Countdown„. Melodia a ajuns în fruntea topurilor în 18 țări diferite, dar acest al treilea album al trupei suedeze este mult mai mult decât un album cu un singur hit. El mai conține melodii ca „Rock The Night”, „Cherokee”, „Danger On The Tracks” plus balada „Carrie”. Popularitatea albumului l-a copleșit pe chitaristul John Norum care a părăsit formația. După o perioadă de inactivitate, formația s-a reunit în componența clasică în 2003.

BON JOVI- Slippery When Wet (1986)

Este foarte greu de înțeles efectul pe care „Slippery When Wet” l-a avut asupra scenei rock AOR. Aceasta stagna și albumul a fost scânteia de care avea nevoie pentru a renaște. Aproape peste noapte, Jon Bon Jovi a trecut de la a fi total necunoscut la rockerul aflat pe coperta tuturor revistelor, de la „Smash Hits” și „Metal Hammer” la „The Dental Gazette”. Melodii ca „You Give Love A Bad Name”, „Livin’ On A Prayer” și „Wild In The Streets” ne arată o formație care reaprinde un gen devenit un pic desuet și îl propulsează în mainstreamul rockului.

FM- Indiscreet (1986)

Albumul este o palmă data tuturor celor care credeau că Marea Britanie nu va produce niciodată o trupă AOR care să se masoare cu giganții nord-americani. Albumul „Indiscreet” este albumul de debut al formației FM. Melodii precum „That Girl”, „American Girls”, „Hot Wired” și „I Belong To The Night” au trecut cu succes bariera timpului, în timp ce „Frozen Heart” este o baladă atemporală.

DEF LEPPARD- Hysteria (1987)

Indignați de faptul că erau întotdeauna confundați pe aeroporturi cu membri ai formațiilor Europe sau Bon Jovi, Def Leppard a vrut să arate cu acest album cine sunt. Au lucrat și au pregătit minuțios albumul timp de 4 ani. În timpul acesta bateristul și-a pierdut un braț într-un accident de mașină și va bate la tobe cu un singur braț. Albumul are ritmuri tribale („Rocket”), armonii sclipitoare de chitară („Animal”, „Love Bites”, „Pour Some Sugar On Me”) și un producator (Mutt Lange) care știe ce dorește publicul. „Hysteria” s-a vândut în peste 16 milioane de exemplare, o cifră absolut amețitoare pentru un grup AOR britanic.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*