Avenged Sevenfold si ascensiunea lor controversata

2.574 vizualizări

Istoria muzicii rock, fie ea scurta, ne-a invatat, treptat, ca nu timpul este cel mai decisiv factor in a-ti capata faima pe scena.

Avenged Sevenfold, formatia de peste ocean care a umplut paginile revistelor de muzica in ultima perioada, demonstreaza ca 14 ani pot fi suficienti pentru a te afirma cum se cuvine. In continuare, Maximum Rock va va prezenta succint istoria acestei formatii.

Avenged Sevenfold, sau mai bine zis, A7X, a fost infiintata in 1999. De atunci si pana acum au lansat in total sase albume, ultimul si cel mai controversat fiind „Hail to the King”.

In prima faza, formatia lui M Shadows, Zacky Vengeance si The Rev s-a incadrat in genul metalcore. Undeva prin 2005, odata cu „City of Evil”, orientarea formatiei a migrat mai degraba spre heavy metal, dar pastrand totodata influente precedente. Cu acest album, s-a format si baza de fani.

Sunetul este unul nebunesc, puternic si autentic. Din acel moment, ascensiunea a capatat o puternica propulsare spre celebritate. Urmatorul album, intitulat dupa numele formatiei a fost lansat in 2007 si nu a facut decat sa concretizeze ambitiile trupei.

In paralel cu aprecierea fanilor, a venit si atentia din partea media: premii si nominalizari din partea MTV, Kerrang! sau Golden God Awards, sute de concerte si turnee alaturi de trupe pe masura lor si un loc de apreciat in rangul „New Wave of American Heavy Metal”, o miscare similara cu NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) din anii ’70.

M Shadows si compania erau de neoprit, calea succesului se intindea inaintea lor. Din pacate, niciodata nu a poate sa fie numai bine. In 2009, tobosarul The Rev, pulsul si ritmul formatiei, s-a stins din viata din cauza unei supradoze de droguri.

Restul colegilor sai au continuat proiectul muzical, avandu-l o perioada pe renumitul Portnoy (Dream Theater) la tobe. In opinia multora, in anul de gratie 2009 formatia a luat o intorsatura regretata. Atunci a fost decisa inclinarea spre ceea ce numim cu totii, nu atat de mandri: „mainstream”.

In patru ani au mai scos doua albume, „Nightmare” in 2010 si „Hail to the King”, in 2013, anul curent. Ambele sunau ca fiind echivalente „cu radioul”, caci s-a pierdut, treptat, din esenta de odinioara a formatiei, facand loc unui alt fel de stil si de sunet.

In 2013, imediat dupa lansarea „Hail to the King”, formatia a ocupat cu gratie primul loc in topurile Billboard. Presa de specialitate a explodat pur si simplu de incantare, fanii la randul lor, caci inca odata muzica rock si-a croit drumul mult dorit spre afirmare in topurile prestigioase.

Insa este acesta neaparat un lucru bun? In acest val de entuziasm, au aparut si contestatarii si nu sunt putini la numar. Cel mai vocal dintre ei a fost Robb Flynn, solistul formatiei Machine Head. Acesta a acuzat dur formatia de plagiat, piesele de pe acest album semanand izbitor cu muzica celor de la Metallica.

In fata acestor declaratii, membrii trupei nu au reactionat violent, ci dimpotriva, Shadows a considerat ca tot ce a spus Flynn a fost o gluma. Recent si Chuck Billy (Testament) a comentat aceasta problema, intr-o maniera mult mai diplomata, spunand ca este o diferenta intre a plagia si a compune muzica cu inspiratii la baza.

Plus ca, Fynn a acuzat formatia ca le-a copiat logo-ul pentru coperta de album. Sa nu uitam ca un caz similar s-a intamplat si in 2003, cand trupa a adoptat acel craniu cu aripi de liliac, logo ce semana izbitor cu cel al formatiei Overkill. Veteranii au reactionat prin a-si confectiona tricouri de merchantdise cu mesajul: „this is our logo, get your own fucking logo!”

Momentul culminant al ascensiunii A7X a venit odata cu anuntul de participare la Download Festival in calitate de headliner. Prin prisma acestui eveniment, unul din cele mai mari din lume, festival care aduna zeci de mii de spectatori, se confirma aprecierea din partea unui public numeros, mai numeros decat contestatarii.

Ne punem iar intrebarea: este acest succes un lucru bun? A meritat ca trupa sa-si sacrifice stilul muzical pentru a capata mai multa popularitate? Exista opinii care sustin ca aceasta decizie a venit odata cu decesul lui The Rev.

La intrebarea daca sunt criticati dur pentru albumul lansat, M Shadows a spus ca mereu se intampla asa si ca la fel a fost si cu „City of Evil”. 

Criticile si atacurile continua, orice ai face, mereu vor exista oameni care sa te judece dur: fie ca vrei sa ramai la fel, fie ca te schimbi.”, a concluzionat Shadows.

Opinia publicului este importanta pentru noi. Va cerem parerea in aceasta discutie! Credeti ca Avenged Sevenfold isi merita faima sau mai bine isi continuau activitatea de dinainte?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*