Blind Guardian – Beyond the Red Mirror

209 vizualizări

Ajunşi la al zecelea album, germanii de la Blind Guardian şi-au permis o pauză suficient de lungă cât să marcheze momentul cu o lucrare chintesenţială pentru arta lor sonoră. Însumând tot ethosul, toate calităţile şi cele câteva redundanţe ale trupei, „Beyond the Red Mirror” ridică ştacheta la un nivel care poate însemna apogeul sau semnul unui nou început.

Până să ne uităm însă la viitor, suntem îmbiaţi cu un disc pe care amprenta progresivă se întâlneşte cu o desfăşurare epică, o reinterpretare metal a unui canon al muzicii de scenă europene din secolul trecut. Spun muzică de scenă pentru că întreaga desfăşurare şi caracterul vocal-instrumental trimit spre teatrul muzical, cu influenţe mai mult sau mai puţin explicite şi însuşite care merg de la coralul omofon până la sentimentalismul producţiilor de pe Broadway. Corurile de sine stătătoare sunt cel mai adesea omofone, însă intră în dialog antifonic, adesea cu suprapuneri pe final de frază, cu vocea rock.

Dacă Hansi Kürsch a avut dintotdeauna tendinţa să sufoce un pic instrumentalul sub părţile vocale – cum se poate auzi şi aici, pe „Ashes of Eternity” – alternanţa aceasta creează o varietate care deschide muzicii noi orizonturi. De la momente de romantism întunecat – scuzaţi pleonasmul – („At the Edge of Time”) până la pasaje doomy, de la speed-metal ultrarapid („Twilight of the Gods”) până la speed crud şi dur, culoarea acestui album este dată în primul rând de melodiile scurte, alternând între chitară şi, mai rar, orchestră, care, ca nişte personaje sau pur şi simplu ca nişte peisaje, dau amploare construcţiei. Iar cheia de boltă este echilibrul între pasaje rapide şi lente, tensiune şi relaxare, bogăţie orchestrală şi austeritate.

Cum conceptul este foarte încărcat la rândul său, un amalgam de simboluri din mitologia greacă, Vechiul Testament, literatura arthuriană, legendele germanice şi referinţe surprinzătoare la anii ’60 (de la „Sealed with a Kiss” la „Here Comes the Sun”), toate mijloacele expresive sunt permise. „Ashes of Eternity” şi „The Holy Grail” au chiar refrene care, păstrând proporţiile, pot fi socotite agăţătoare şi îşi găsesc locul independent de restul construcţiei sonore, mai ales în vederea unor ulterioare interpretări în concert. Şi sigur, peste tot domină elementul orchestral, de regulă tonal, cu armoniile bine dirijate în direcţia expresivă dorită, bombastice chiar dacă destul de convenţionale – exact în sensul musical-urilor pomenite mai sus. În ciuda unei anumite neclarităţi conceptuale, „Beyond the Red Mirror” este fără îndoială cel mai complet album Blind Guardian şi o muzică ce reuşeşte să rămână surprinzătoare fără a se îndepărta de rădăcinile speed şi heavy.

Tracklisting:

The Ninth Wave
Twilight Of The Gods
Prophecies
At The Edge Of Time
Ashes Of Eternity
The Holy Grail
The Throne
Sacred Mind
Miracle Machine
Grand Parade

Va reamintim ca BLIND GUARDIAN revine in Romania pe data de 15 mai 2015, in cadrul evenimentului ROMANIAN ROCK MEETING! Mai multe informatii AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*