Bucovina – Duh

  Curentul pagan metal (de sorginte nationalista) a inceput sa patrunda din ce in ce mai mult pe taramul nostru si acest lucru se poate observa si din EP-ul “Duh”, format din 3 piese, la care au fost adaugate 2 instrumentale, ce vine sa sarbatoreasca cei 10 ani de activitate ai formatiei Bucovina.
  Materialul incepe cu “Vuiet de negru izvor”, o piesa instrumentala ce nu-mi spune aproape nimic si peste care se poate trece lesne. Odata cu piesa “Duh”, interesul fata de album incepe sa creasca. Un atu pentru acest material sunt versurile in limba romana si refrenele foarte catchy care prind foarte bine la orice ascultator de metale. Riff-urile sunt usoare, tonul de chitara destul de crud, iar solo-urile nu exceleaza – nici nu e cazul la un astfel de gen muzical unde importante sunt emotiile transmise in special prin versuri.
  ”Straja” este o creatie populara anonima pe care formatia a exploatat-o excelent. O mostra ca folclorul nostru este un izvor nesecat de inspiratie – material cat pentru 10 albume, numai sa fie cineva capabil si interesat sa profite de acest lucru.
  Intro-ul de la ”Mestecanis” ma duce cu gandul la piesele haiducesti. Piesa alterneaza excelent intre vocea brutala, growl, de tip black metal si corurile ce puncteaza refrenul. Toate acestea imbogatesc structura piesei si fac din ea cea mai buna si complexa piesa de pe material, cu o atmosfera ce poate rivaliza cu orice piesa a unei trupe nordice de pagan metal.
  EP-ul este excelent mixat, acest lucru realizandu-se in Studioul Unisound din Suedia alaturi de Dan Swano (Katatonia), insa exista si minusuri, unul dintre acestea fiind tobele mari lucrate pe sampler care in unele locuri (“Vuiet de negru izvor”) sunt chiar foarte artificiale.
  Desi formatia isi incearca norocul si pe afara nu a fost foarte inspirata in postarea versurilor in limba engleza fiindca acestea isi pierd rima si farmecul.
  EP-ul se termina intr-o nota optimista cu “Bucovina, inima mea” o varianta acustica inregistrata de catre Cristi Rangu de la formatia Odyssey.
  Booklet-ul, executat de Costin Chioreanu, pastreaza elementele grafice cu care formatiile nordice de pagan metau ne-au obisnuit deja.
  Daca ar fi sa tragem linie putem spune ca acest EP ne-a demonstrat ca Bucovina este o formatie cu un potential remarcabil, dar care trebuie sa puna, in viitor, un accent mai mare la capitolul productie.

  (Nelu Brindusan)

Lansat: 2010
Label: autoprodus
Disponibil in Romania:
www.realm-of-bucovina.com

Tracklisting “Duh”:
1. Vuiet de negru izvor
2. Duh
3. Straja
4. Mestecanis
5. Bucovina, inima mea

Bucovina:
Crivat – voce, chitara
Luparul – chitara, voce
Beks – bas
Mishu – tobe
Mannu – claviatura


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*