Evergrey – Hymns For The Broken

287 vizualizări

Depresia, nelinistea, tristetea si anxietatea sunt stari care pot fi usor asociate cu muzica si cu versurile suedezilor de la Evergrey. Prin sound-ul clapelor melancolice si sumbre, prin lead-urile amagitoare ale chitarelor si vocea tanguitoare a lui Tom Englund, Evergrey a reusit, in cele aproximativ doua decenii de existenta si cele 8 albume lansate, sa dea nastere unui soi de metal care desi initial te indeamna la o cugetare profunda asupra trecutului, devine, de fapt, instrumentul principal care te ajuta sa treci peste micile sau marile dezacorduri ale vietii.

Bucuria de a asculta cel de-al noualea album Evergrey intitulat „Hymns For the Broken” este cu atat mai mare cu cat exista posibilitatea ca formatia sa se desparta la putin timp dupa lansarea lui „Glorious Collision” in 2011. Dar pe cat de misterioase sunt caile Muzicii, pe atat de mult bine produc. Maestrul Tom Englund a reusit in 2014 sa-si uneasca fortele cu Henrik Danhage si Jonas Ekdahl, care au parasit trupa in 2010, si sa ofere fanilor sansa de a-i asculta pe un nou material care va fi cu siguranta promovat in concertul de pe 24 octombrie din cadrul Maximum Rock Festival.

Discul debuteaza cu un pasaj atmosferic-instrumental scurt, dupa care ne lanseaza direct in ritmul puternic al piesei „King Of Errors”, un exemplu concludent de compozitie in care nici un instrument nu este lasat sa iasa in evidenta, ci toate stralucesc in mod egal si se unesc pentru a forma o melodie solida, un viitor hit al setlisturilor Evergrey.

 „A New Dawn”, o piesa cu un tempo ridicat per total, balanseaza intre riff-urile palm-mute sacadate si bataile indraznete si bine plasate ale pedalei duble si refrenul melodios si aerisit. Vocea lui Englund care intai ataca si apoi devine iar armonioasa si subtire, precum si scurtele pasaje de voci angelice de dinaitne de refren nu fac decat sa aduca un plus de grandoare piesei.

„Wake A Change” si „Archaic Rage” sunt doua melodii a caror refrene capata cumva o doza de simplitate si confera sunetului dramatic de fundal un aer de modern metal agatat putin de latura comerciala. Insa asa-zisa simplitate devine un concept demult uitat atunci cand auzim riff-urile zguduite de pe „The Fire”, groove-ul de pe „Barricades” si atmosfera apasatoare de pe „Black Undertow” unde Tom Englund isi demonstreaza din nou maiestria vocii sale (daca cumva mai era nevoia de asa ceva) prin trecerea de la registrul grav din incipitul melodiei la notele de cap inundate de emotie si sensibilitate in bridge-ul piesei.

Pe „Hymns For The Broken”, piesa care da numele albumului are constructia unui veritabil imn ce poate fi cantat la unison de fanii care se regasesc cu adevarat in fiecare silaba, fiecare cuvant al refrenului („Reach out!/Show me that you feel the same/Scream loud!/These hymns are for the broken!”).

Diamantul discului este reprezentat, fara doar si poate, de balada „I’m Missing you”, o compozitie la care nu m-a atins nici profunzimea versurilor, nici pasiunea vocii lui Tom, nici notele angelice ale pianului. Ceea ce m-a marcat pe „I’m missing you” e scartaitul acela misterios dar pregnant care insoseste acordurile pe tot parcursul melodiei si care nu face decat sa-ti induca ideea de „acasa”, de familiar, de siguranta ca ceea ce simti si ce traiesti nu e ceva plasmuit, ci e chiar acolo langa tine, sau mai degraba, inlauntrul tau.

http://maximumrock.ro/http://maximumrock.ro/wp-content/uploads/2014/09/images_articles_live_Evergrey.jpg

Mai mult decat pe orice alta piesa de pe „Hymns For The Broken” pe „The Great Collapse” isi face puternic simtita prezenta pe partea instrumentala un aer progresiv, suedezii dovedindu-ne inca o data tehnica desavarsita. „The Aftermath” incheie albumul intr-o nota calma, disonant de melancolica si dramatica, lasandu-ne sa plutim printre armoniile care se sting treptat la finalul melodiei.

Un album lung, o calatorie a sentimentelor, o antiteza muzicala inteligent construita de Evergrey datorita transpunerii unei lirici grave pe un aranjament muzical relativ vioi si inspirational. Pe „Hymns For The Broken” Evergrey reusesc sa se apropie de inima fiecarui ascultator si sa-i gaseasca suferintele pe care, mai apoi, sa le aline prin muzica lor.

*************
Mai este doar o luna pana la Maximum Rock Festival 2014, cel mai mare festival indoors din Romania si evenimentul metal must-see al toamnei la Bucuresti!
Astfel, in momentul de fata, programul pe zile al evenimentului este urmatorul:

24 octombrie 2014: Evergrey, Tristania, Threshold, Krepuskul, I’m The Trip, Neutron
25 octombrie 2014: Dark Tranquillity, Unleashed, Elvenking, Emergency Gate, Noctiferia, Code Red, Open Mind

Maximum Rock Festival 2014, cel mai mare festival indoors de metal din Romania si evenimentul „must-see” al toamnei la Bucuresti,  se afla la ce-a de-a doua editie si ne bucuram sa spunem ca promite sa devina unul dintre cele mai importante spectacole de gen din tara.

Deoarece capacitatea salii este limitata, s-a pus in vanzare un numar de 1300 de abonamente si 200 de bilete pentru fiecare zi, la urmatoarele preturi:

Bilete normal – valabile pentru 1zi (85 lei)
Abonament normal valabil pentru 2 zile (115 lei / 26 euro – 1300 bucati)
In perioada 01.10-23.10.2014 biletul are valoarea de 95 lei iar abonamentul 125 lei
In perioada festivalului (24.10-25.10.2014) biletul are valoarea de 110 lei iar abonamentul 135 lei
Abonament special (115 lei / 26 euro – in limita stocului disponibil) – include:

– acces 2 zile la festival
– acces warm up party festival*
– acces meet & greet pentru 2 formatii la alegere
– poster festival
– pachet cu materiale promotionale
* cu ocazia acestui festival se vor organiza mai multe concerte (warm up party-uri), iar cu acest abonament dvs puteti alege unul dintre acestea.

Maximum Rock Festival 2014 – Tickets (2 days)

Cumpara abonamente la festival in rate!!!
Pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa participe la Maximum Rock Festival organizatorii au pus in vanzare abonamente care pot fi platite in doua rate astfel:
– prima rata de 65 lei se va achita prin PayPal
– a doua rata de 50 lei se va achita direct la intrare (casa de bilete), in momentul in care se va ridica abonamentul de festival.

Maximum Rock Festival 2014 – Tickets (2 days) / 2 Rates


 

Maximum Rock Festival 2014 – Tickets (1 day)

 

Biletele / abonamentele achizitionate prin PayPal vor fi ridicare in ziua evenimentului, de la punctul special amenajat la intrare, sau la cerere cu maxim 10 zile inainte de eveniment, pe baza unui act de identitate.
Afla mai multe despre regulamentul biletelor AICI.
Biletele se pot achizitiona si din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro)

Pentru a fi la curent cu ultimele informatii legate de acest festival, nu uitati sa ne dati un LIKE aici: 

Un eveniment oferit de Ciuc Premium, Domeniile Samburesti si recomandat de Sport Total FM!

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*