Folk&Metal Evening/ 19.03.2016, Quantic Pub 2, București

Sâmbătă, 19 martie 2016, Quantic Pub 2 din Bucureşti a fost gazda unui eveniment special: „Folk&Metal Evening”. Mai precis: black, symphonic şi folk metal. În ordinea asta. Rând pe rând, au urcat pe scena clubului din Şoseaua Grozăveşti formaţiile Dark Æclipse, Adastia, E-an-na şi Ka Gaia An.
 
Pentru început, trebuie să precizez că e primul concert de club la care merg după intrarea în vigoare a legii antifumat. Recunosc, chiar a fost ciudat să intru în local şi să nu simt fum de ţigară. Parcă lipsea ceva. În sala de concerte fumatul era interzis oricum, astfel că acolo nu duceam lipsa mirosului de tutun. Fumător fiind, în pauzele dintre prestaţiile trupelor am urmat calea celorlalţi dependenţi de nicotină şi am ieşit din pub, ca să îmi satisfac viciul.

După o jumătate de oră întârziere, evenimentul se deschide cu un scurt instructaj referitor la măsurile de siguranţă, pe care era indicat să le luăm, în cazul în care se producea vreun accident. O atitudine de lăudat, mai ales pentru faptul că spaţiul destinat concertelor era destul de restrâns. Felicitări.

Prima formaţie care a urcat în acea seară pe scenă a fost Dark Æclipse, din Bucureşti. Black metal cu influenţe de symphonic şi doom. Au avut un recital scurt, format numai din câteva piese. Printre acestea, un cover după piesa Mariei Tănase, „Cine iubeşte şi lasă”. Personal, nu m-au impresionat, însă publicul a fost destul de receptiv la muzica lor.

Adastia, cea de-a doua formaţie care a cântat în seara de sâmbătă pe scena din Quantic, a fost o adevărată surpriză pentru mine. Trupa vine din Craiova, cântă symphonic power metal şi este pentru prima dată când susţine un concert în Bucureşti. Voce bună, instrumentaţie complexă şi multă, multă energie. Oamenii ăştia transmit ceva frumos prin muzica lor. Au fost: Adda (voce), Dan (chitară), Cătălin (bas) şi Marian (tobe). Felicitări pentru ceea ce faceţi şi pentru faptul că aţi continuat să cântaţi, în ciuda unor probleme apărute spre sfârşitul concertului.

Evenimentul „Folk&Metal Evening” a continuat cu E-an-na, o trupă a cărei membrii vin din Sibiu/Timişoara/Vâlcea şi care pare să fie, în momentul de faţă, revelaţia folk metal-ului românesc. Spun asta pentru că, deşi a luat fiinţă recent, formaţia a fost foarte bine primită de către public. La fel ca şi în cazul metaliştilor de care vă vorbeam anterior, este pentru prima dată când Andrei „Solomonar” Oltean (voce, instrumente tradiţionale), Ovidiu Ban (chitară), Alex Giurgeca (chitară), Dragoş Berţia (bas), Paul Cristian (tobe) şi Edwin Sebastian Marc (acordeon, backing vocals) vin, în această formulă, în Bucureşti. Şi, din câte am văzut, le-a plăcut al naibii de mult.

Au avut şi de ce să le placă, pentru că publicul din seara aceea a venit pus pe treabă. Ştia chiar refrenul celebrului cântec „Fetele de la Sibiu”. A fost multă miţcare în mica sală de concerte din Quantic. Cu toate astea, pe lângă moshpit-ul ţi horile obiţnuite pentru un astfel de eveniment, am avut parte şi de o variantă ardelenească de wall of death, „păretiele morţî”, după cum l-a denumit trupa. Şi nu a fost lent, dacă vă aşteptaţi la asta.

Am ascultat, printre altele, „Jiana”, „Sârba ciobănească” şi „Codru”. Atmosferă faină, de la un capăt la celălalt al concertului. Felicitări. Aveţi un viitor mare în faţă.

Ultima reprezentaţie din acea seară a aparţinut bucureştenilor de la Ka Gaia An. Metaliştii revin în atenţia publicului după mai bine de 3 ani de pauză. S-a văzut că spectatorii le-au simţit lipsa, pentru că s-au bucurat din plin de revederea cu ei. Oamenii au dansat, au făcut moshpit şi au încins ceea ce avea să fie cea mai mare horă din seara aceea. De multe ori, simţeai cum sala de concerte se zguduie. La propriu. Printre melodiile prezentate: „Doina”, „Joacă dacii” şi „Sfânta Cetate”.

Evenimentul din seara de sâmbătă, 19 martie 2016, a fost, într-adevăr, unul cu multe surprize: concerte în premieră pentru publicul din Capitală, reveniri în plină forţă, dar şi multă, multă energie. Pe scurt:„Folk&Metal Evening”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*