Ghost Brigade – IV – One With The Storm

234 vizualizări

Finlandezii de la GHOST BRIGADE inca sunt destul de necunoscuti, in ciuda faptului ca trupa a evoluat treptat, cu fiecare album in parte, din anul 2005 pana in prezent. Ghost Brigade este o trupa care se dezvolta, care abordeaza cu fiecare album lansat un stil nou, si reuseste de fiecare data sa lase in spate cliseele care se blocheaza in compozitiile sale, spre deosebire de alte formatii.

Ghost Brigade s-a intors in acest an cu un nou album, care este o mica capodopra, si se bate pentru primele locuri pentru cel mai reusit disc al anului. Noul material de studio se intituleaza “IV – One With The Storm”, si a fost lansat in data de 7 noiembrie 2014, via Season Of Mist. Voi mentiona si faptul ca este primul material alaturi de claparul Joni Vanhanen si de basistul Joni Saalamo, care l-a inlocuit pe Janne Julin in 2013.

Ghost Brigade a pornit, initial, ca o formatie de post-metal. Treptat, ea a evoluat si a abordat si alte stiluri: melodic death, doom, gothic, si cate putin din progressive si alternative. Noul disc nu cred ca il pot asimila unei categorii, as putea spune ca ar contine cate putin din fiecare, ceea ce il face capabil de ascultat de la inceput pana la sfarsit, fara un seniment de monotonie. Un alt lucru pe care l-am observat odata cu noul album este faptul ca formatia a reusit sa conserve incredibil de bine sound-ul nordic; de multe ori, atunci cand am ascultat noul album, mi s-a parut ca am dat de o combinatie de elemente provenite de la formatii, precum Insomnium, Katatonia, sau Opeth.

Cea mai mare revelatie de pe acest album solistul Manne Ikonen: vocea clean mi se pare ca a evoluat fata de precedentele albume, ea fiind o combinatie reusita a vocilor lui Layne Staley de la Alice in Chains si cea a lui Jonas Renkse de la Katatonia. Ea imprima emotii, durere, afectiune. Cat despre growl-uri, ele se aseamana cu cerintele standard ale industriei, si nu esueaza lamentabil.

Productia acestui album este un alt punct cheie: tobele, chitarele, vocea sunt toate bine inchegate in mix, iar fiecare instrument are partea sa importanta pe parcursul discului. Vocea, care in alte albume pare a fi prost inregistrata, este bine introdusa in mixaj, fiind egala cu restul instrumentelor. “IV – One With The Storm” ne demonstreaza faptul ca productia moderna a albumelor a ajuns la unele standarde avansate, si nimeni nu se mai poate scuza ca nu se poate.

Recomand acest album fanilor care cauta sonitati de genul Katatonia, Anathema sau Swallow The Sun. Fara sa exagerez, consider ca “IV – One With The Storm” este unul dintre cele mai bune albume lansate in acest an.

Tracklist:

01. Wretched Blues
02. Departures
03. Aurora
04. Disembodied Voices
05. Electra Complex
06. Stones And Pillars
07. Anchored
08. The Knife
09. Long Way To The Graves
10. Elämä On Tulta


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*