John Bonham (Led Zeppelin) ar fi implinit astazi 65 de ani

174 vizualizări

John Henry Bonham, nascut in data de 31 mai 1948 in Redditch, Worcestershire, Anglia, ar fi implinit astazi varsta de 65 de ani.

John Bonham a fost bateristul legendarei formatii Led Zeppelin. A inceput sa invete sa cante la tobe la varsta de cinci ani, adunand de prin casa oale si cescute de cafea pentru a ii putea imita pe idolii sai Max Roach, Gene Krupa si Buddy Rich. Primul set de tobe i-a fost daruit de tatal sau la varsta de cincisprezece ani. Bonham se pare ca nu a luat niciodata lectii de tobe, totusi aduna sfaturi in adolescenta de la alti bateristi profesionisti.

Dupa ce a parasit scoala in 1963, a lucrat impreuna cu tatal sau ca ajutor de tamplar. Intre timp, Bonham se alatura formatiei Crawling King Snakes ce il avea pe voce pe Robert Plant. Proiectul a fost ceva scurt dar cei doi muzicieni au tinut legatura.

Dupa ce The Yardbirds s-au destramat, chitaristul Jimmy Page a infiintat o noua trupa. El l-a recrutat pe Robert Plant iar acesta a sugerat ca Bonham sa se alature noului proiect. Dupa numeroase insistente din partea lui Jimmy Page si a managerului Peter Grant si dupa ce a refuzat oferte de lucru cu artisti precum Joe Cocker sau Chris Farlowe, John Bonham se decide sa se alature formatiei Led Zeppelin.

Bonham s-a dovedit un tobosar mult mai bun decat Jimmy Page se astepta. Chitaristul a declarat la un moment dat ca pe demo-ul piesei „Communication Breakdown”, John avea o „dorinta arzatoare” de a folosi in exces toba mare. Totodata, acesta a introdus unele influente funk si latine in piese precum „Royal Orleans” sau „Fool in the Rain”. Celebrul solo de tobe din piesa „Moby Dick” (care in unele concerte bateristul il prelungea pana la 30 de minute) a fost o dovada clara a talentului ireprosabil al artistului. John Bonham chiar a declarat: „Nu toata lumea intelege un solo de tobe. Asadar imi place sa introduc efecte si sunete care sa atraga interesul.”

John Bonham a fost gasit mort in locuinta lui Jimmy Page pe data de 25 septembrie 1980. Motivul? A baut atat de mult incat nu a reusit sa se trezeasca pentru a varsa, ceea ce a facut ca tot continutul stomacului sau sa ii refuleze in plamani. Artistul a murit asfixiat. Raportul medicului legist a aratat ca Bonham avea in sange echivalentul a 40 de shoturi de vodka.

Alaturi de Led Zeppelin, John Bonham a inregistrat 9 albume de studio. Moartea sa a marcat si destramarea formatiei deoarece colegii sai de trupa nu au dorit sa continue fara el. Conform unei statistici, Led Zeppelin au vandut pana acum 300 de milioane de albume in intreaga lume dintre care 111 milioane doar in SUA.

Bonham este descris de catre Encyclopaedia Britannica ca fiind „modelul perfect pentru toti bateristii de hard rock care l-au urmat”. Cititorii revistei Rolling Stone l-au clasat pe locul intai in clasamentul „celor mai buni bateristi din toate timpurile”.

Artistii care au fost influentati de stilul lui John Bonham sunt o multime dar ii enumeram pe urmatorii: Joey Kramer, Lee Kerslake, Tony Thompson, Dave Grohl, Tommy Lee, Peter Criss, Chad Smith, Dave Lombardo, Brad Wilk si Eric Carr.Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*