
Formatia australiana de rock progresiv KARNIVOOL si-a lansat noul material discografic „Asymmetry” pe data de 19 iulie 2013. Albumul este unul dintre cele mai bune ale trupei si se remarca prin structurile compozitionale complexe si idiosincrasice.
Din punct de vedere al constructiei cantecelor, exista un anumit haos in tiparele sonore care caracterizeaza Karnivool si indica asumarea unui stil foarte bine pus la punct. Intalnim influente din zona djent, dar si din locuri mai obscure, cum ar fi Tool.
Grupul australian se mai remarca si prin natura particulara a productiei, care beneficiaza din plin de soundul ultra-tehnic creat de utilizarea efectelor inedite, cum ar fi distorsiunile in mod deosebit stridente sau sincopate. Ascultatorul simte ca are de-a face cu interventia „masinii”, asa ca nu ii recomandam pe cei de la Karnivool ascultatorilor mai „analogi”.
Trupa stie sa confectioneze o atmosfera deosebita prin utilizarea synth-ului, care are adancimi nebanuite si „picteaza” cu note cand siderale, cand telurice un peisaj sonic oniric. Auzi cutiute muzicale deghizate in clopote, dar auzi si orgi trunchiate.
Prima jumatate a albumului este formata din piese mai agresive, ca „A.M. War”, „The Refusal” sau „Nachash”. „Aeons”, insa, face tranzitia spre cea de-a doua parte a discului, caracterizata prin sonoritati mai linistite.
„Eidolon”, una dintre cele mai „progresive” piese de pe album are ceva vintage in ea, in timp ce „Sky Machine” reprezinta un cantec extrem de versatil din punct de vedere generic: avem influente din zona metalului alternativ, a art-rock-ului, a djent-ului.
Urmeaza interludiul „Amusia” care face trecerea spre piesa „The Last Few„, ultima mai violenta de pe „Asymmetry”. „Float” este un fel de cantec de leagan in raspar, de o melancolie de-a dreptul „cosmica”, provocata de synth-ul care evoca o cutie muzicala bolnavioara si de vocea delicata a solistului plutind gratios in falsetto printre note.
„Alpha Omega” mizeaza pe sonoritati mai comerciale, creand un hibrid interesant intre occult-rock, prog si indie. Outro-ul „Om” este continuarea intro-ului „Aum” si, dupa debutul anxios al discului indus de cel din urma, sfarseste materialul pe un ton linistit si resemnat, narat de filosoful Gerald Heard, care vorbeste despre…LSD.
Discul este unul foarte bun si complex si necesita mai mult de o ascultare pentru a fi gustat cum trebuie. Densitatea compozitionala face ca „Asymmetry” sa nu fie cea mai usoara auditie, dar un album bun nu se caracterizeaza prin accesibilitate.
Recomandam „Asymmetry” tuturor fanilor formatiilor Von Hertzen Brothers, Tool, TesseracT si The Butterfly Effect.
Tracklisting:
Lasă un comentariu