Lost Society, Shesdead / 17.01.2013, Club Panic, Bucuresti

Pe 12 septembrie, atunci cand s-a lansat Lost Society, albumul de debut al trupei omonime, am spus ceva despre o posibila parte a doua a acelei lansari – adica tot prezentarea discului, dar prin piesele care nu au fost in setlist atunci. Zvonul iniţial s-a confirmat in ianuarie, asa ca iata-ma din nou in clubul Panic!, asteptand revelaţia serii in compania trupei de acustic Shesdead. Cele douasprezece piese – in varianta acustica – ale trupei grupate in jurul lui Ionuţ „Shole” Solescu, cunoscut de la Crize, ofera o alta imagine a uneia dintre trupele interesante ale momentului. Cunoscuţi pentru o abordare muzicala intre metal si hardcore („Noua in general ne placea sa urlam”), cei doi membri ai variantei restranse Shesdead canta, de data aceasta, simplu, direct si cu un plus de sensibilitate. Lumea incepe sa se stranga incet-incet, iar la finalul scurtului recital locul ingust din incaperea scenei freamata la limita confortabilului.
 
Chiar daca Lost Society inseamna in principal Matei Tibacu-Blendea (Cyborg, Illuminati) si Paul „Slayer” Grigoriu (ex-Rising Shadow, ex-Abigail), in ceea ce priveste componenţa live lucrurile se prezinta la fel ca la primele doua concerte, ceea ce te face sa te intrebi daca exista stabilitate si aici. Pana una alta, Stefan Hancu (Dulceaţa Morţii), Adrian Moisoiu si Catalin Radulescu sunt aceiasi care completeaza echipa si impart chitarele solo, ritmica si bas, iar in plus Stefan are in arsenal si un blockflöte.
 
 
In ceea ce priveste piesele, chiar daca intenţia era sa se cante fix ceea ce nu a aparut data trecuta, se pare ca baieţii nu au apucat sa repete chiar tot, asa ca Lost Society, Nirvana Pizza si Green Is the New Red (parte a bisului) poarta stafeta din septembrie pana acum, iar noutaţile constau in You Are the Witch, Ultimate Rebellion, Murders in Utero si Du Chat Noir! (cu solo de tobe la mijloc) – dintre acestea, prima si ultima compun o buna parte din concert, datorita improvizaţiilor. In plus, asa cum eu cel puţin ma asteptam, avem parte si de doua preluari, The Passenger (Iggy Pop) si, la bis, Ace of Spades (Motörhead). Din pacate – ar spune cei carora le-a placut albumul – We Will Find You, Fuck Off and Die si Cheers nu au fost pana acum prezentate publicului amator de cantari.
 
 
In ceea ce priveste concertul, pentru cei care urmaresc cat de cat fenomenul muzical underground, surprizele nu sunt multe, pentru ca Lost Society se prezinta profesionist, muzica si atitudinea membrilor sunt cat se poate de directe si oneste (prea oneste, ar spune unii care se simt deranjaţi de comentariile lui Paul inainte de Murders in Utero si Green Is the New Red), iar complexitatea pieselor, care le suspenda intre punk si metal elaborat, este contrabalansata de refrene agaţatoare si multa melodie. Ca fapt divers, Nirvana Pizza este insoţita de cutii goale aruncate in public – din pacate, pe ele nu scrie „Nirvana Pizza” pentru ca respectiva pizzerie… s-a desfiinţat; poate ca, daca ar fi apelat la aceasta piesa pentru reclama, i-ar fi mers mult mai bine. Altfel, daca­-ţi place sau nu concertul ţine fix de gusturile personale, pentru ca trupa se prezinta ireprosabil; iar critica mea de data trecuta este contracarata, intrucat la bis nu apare nicio repetiţie a pieselor deja cantate. In plus, Paul si Matei sunt joviali si volubili, ironici si autoironici atunci cand vorbesc despre al o miilea concert de lansare al aceluiasi album, dupa care vor scoate un „best of”; eventual „live”, se aude din public. Pana atunci insa, ii asteptam pe baieţi cu un program bogat de cantari, eventual (de ce nu?) in lista romaneasca a vreunui festival din vara.
 
Seara se incheie cu un ilustru si necunoscut artist, chitara si voce, care interpreteaza intr-o maniera proprie si inspirata o serie lunga de cover-uri; din pacate insa ora inaintata a unei zile de joi ii face pe cei mai mulţi sa paraseasca localul pentru un ultim autobuz si metrou.
 
O galerie foto de la acest concert se poate accesa AICI.
 

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*