Between Colors – „M.A.D” / Nota: 7,5

1.833 vizualizări

Una dintre cele mai dificile și savuroase momente din viața abstractă a unei formații este lansarea albumului de debut.

Astfel, apare acel sentiment de nesiguranță, în armonie cu contradicția pur imaginară și aproape infailibilă a succesului, încât se naște un conflict între interesul propriu, al formației, de a se remarca într-o mare amalgam de sonorități deja existente, unele care deja au căpătat un anumit renume, altele care înoată într-o degrevantă mediocritate, și interesul public, al majorităților, care dorește să asculte o paletă melodică de care să se atașeze și de care să se poată regăsi sufletește.

Trecând de la abstract la concret, avem în cazul de față, pe care îl vom analiza detaliat, o formație aflată la început de drum, numită BETWEEN COLORS, care a ajuns la unul dintre cele mai cruciale momente ale existenței conceptuale: acela de lansare a unui album de debut. Mai precis, acesta se intitulează „M.A.D”.

Trupa Between Colors s-a înființat în anul 2012 la inițiativa chitaristului Dan Niculescu, care a mai activat paralel într-un alt proiect underground, The Eyes Have It. După câteva mici schimbări de componență, din 2014 formația a rămas cu un line-up stabil și au urmat apariții în diferite competiții și compilații: Wacken Metal Battle Romania, Rock In Parc sau Maximum Rock – Suport Pentru Underground. A urmat apariția unor single-uri precum „Killswitch” sau „Don’t Take That Pill”, după care formația a început să lucreze la albumul de debut, numit „M.A.D”, iar marketing-ul aproape agresiv a ajutat la conștientizarea micului public de underground românesc de noul material discografic.

„M.A.D”, în ansamblu, se construiește pe etosul stilistic al unor genuri conturate treptat în ultimele două decenii, precum alternative, goth metal sau nu-metal, cu accente moderne de melodic și progressive. Compozițional, albumul este foarte complex, melodiile având structuri complicate, cu bridge-uri neprevăzute și alternanțe vocale fermecătoare datorită structurilor clean și harsh.

Un alt aspect de discutat, destul de important, este aura DIY (Do It Yourself) a albumului, un subiect dificil pe meleagurile noastre, căci este extrem de greu să realizezi astfel de material care să sune și bine, dar să și placă publicului restrâns. Din acest punct de vedere, „M.A.D” nu a beneficiat de o masterizate și înregistrare la un nivel profesionist ridicat și acest lucru s-a simțit enorm în cele treisprezece piese de pe album: pe alocuri există deficiențe în sonorizarea lipsită de echilibru, care se simt destul de puternic, în special în timpul pasajelor cu growl-uri și scream-uri, ori pe notele înalte de pe chitară, ori prin clapele date uneori prea tare.
Însă, trebuie să notez din nou faptul că DIY-ul este un topic periculos și curajos, rezultatele fiind previzibile, cazul de față nefiind singurul, iar în acest sens Dan Niculescu (cel care s-a ocupat de producția propriului material) și-a asumat un risc enorm, chiar lăudabil (de ce a ales formația această orientare nu este un subiect pe care ar trebui să îl criticăm, știm cu toții care sunt problemele la nivel de underground din zilele de astăzi).

Din punct de vedere componistic, „M.A.D” are o mulțime de melodii din care se remarcă prin anumite pasaje uimitoare, uneori teatrale. Admir forța cu care se jonglează genurile muzicale, în special în schimbările bruște dintre clean și harsh vocals (se simte o puternică amprentă de stil împrumutată de la Jonathan Davis de la Korn sau Anders Frieden de la In Flames), care se regăsesc în aproape toate piesele de pe acest material.

Riff-urile și bas-ul sunt unite de același tip de anxietate sonică, redată prin tonalități grele, synth-urile vintage și vocalizele alternante – când baritonale, când mai intense. Piesele pe care le-am remarcat sunt „Dark Side” și „Why Do You Keep Looking Behind You” , datorită cadenței lor parțial melancolică și liniară de pe refrene. Un alt element pe care l-am recunoscut, aproape ca un deja-vu, sunt pasajele „spoken-word”, emblematice pentru formațiile hardcore punk, dar regăsit și în progressive (Dream Theater sau Hypno5e, mai nou) din piesele „Lose The Sky” sau „Machine”. Cea mai reușită piesă rămâne „The Gamble”, poate și datorită sonorităților gothic doom de genul Paradise Lost din perioada veche, dar și refrenului ambițios, urmat de un breakdown modern.

„M.A.D” este un început de drum, un album de deschidere, care live va suna bine și care suferă de anumite minusuri importante doar pe partea de înregistrare, însă care va aduna în jurul Between Colors un grup de fani propriu, de bază. Albumul va fi lansat oficial în data de 19 noiembrie 2016 printr-un concert special în Club Quantic din București, alături de Fallen și Recursive Delusion, unde intrarea este liberă.

„M.A.D” tracklist:

01. Build Your Human Being
02. Dark Side
03. Absent
04. The Gamble
05. Lose the Sky
06. Hollow Portraits
07. Machine
08. Why Do You Keep Looking Behind You
09. Under My Skin
10. Ghost Dance
11. Empty Streets
12. Stories
13. No Final Act

Line-up:

Cristina „Kilmister”- vocal
Mihai Stan – tobe
Dan Niculescu – chitară
Rach Sabo – bas

BetweenColors


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*