NoruNegru / 22.02.2017, Centru, București

1.521 vizualizări

Prima oară am auzit de NORUNEGRU pe undeva prin primăvara anului trecut, atunci când mi-a ajuns la urechi cum că Dan Minel Stoica (pe care eu îl știam la momentul acela în principal drept „Dan de la Tourette Roulette”) a scos o piesă numită „ROZ”. M-am dus de-am ascultat-o, mi-a plăcut, am pus-o pe repeat, m-am enervat că nu erau puse și alte piese pe net. Între timp, omul a dat un live cu proiectul la B52, dar nu am reușit să ajung la concertul respectiv, din motive pe care în ziua de azi le consider inexplicabile.

Și-a venit vara, a mai ieșit un single, toate bune și frumoase, NORUNEGRU îmi rămânea pe radar și promitea mult. Apoi a venit și toamna, cu un album întreg numit „O să vă stricăm vacanța”, dat la download gratuit pe site-ul formației. Am downloadat, am pus căștile și m-am îndrăgostit iremediabil, atât de muzică, cât și de versuri, care-s unele din cele mai faine și mai sincere pe care le-am auzit în viața mea. Pe bune, eram head over heels, am avut o perioadă în care ascultam albumul în absolut fiecare zi, și parcă nu puteam să mă satur.

Am făcut această introducere neverosimil de lungă doar ca să înțelegeți mai bine de ce concertul acesta din Centru era unul pe care îl așteptam cu foarte mare nerăbdare. Nu doar pentru a avea șansa să ascult în sfârșit live piesele ale căror versuri deja le știam pe de rost, ci și pentru că eram foarte curioasă să îl văd pe Dan în rol de frontman pe viu – și zic pe viu pentru că deja văzusem clipuri pe YouTube cu proiectul lui muzical din liceu.

Cu totul grăitor apropo de entuziasmul care mă cuprinsese, am agreat cu o prietenă să ne vedem pe la opt seara la Universitate, cu toate că bănuiam că de fapt concertul avea să înceapă cu vreo două ore mai târziu. Dar nu mă deranja, chiar îmi era dor de sentimentul acela pe care ți-l dau orele de așteptare a concertului.

Pe la zece, zece și un pic, s-a urcat formația pe scenă. Când ajunsesem eu, erau doar vreo câțiva oameni prezenți, dar între timp, locul se aglomerase destul de mult, iar Dan a îndemnat toată lumea să se apropie de scenă. Sincer, eu una nu am mai văzut până acum atâția oameni la un loc în Centru, cel puțin sigur nu în fața scenei.

Acum hai să vă povestesc câte ceva despre concertul în sine. NORUNEGRU pe album e destul de liniștit, bun de ascultat în căști când te întorci de la muncă, sau pus pe fundal după o zi lungă, deși de preferat ar fi să îl asculți în liniște cu mintea atentă la versuri. NORUNEGRU live e ceva mai agitat, mai plin de viață, mai rock’n’roll și mai pus pe distracție, ca să nu mai vorbim că îți servesc și niște surprize la pachet, gen un „Bloodbuzz Ohio” în română sau un „Personal Jesus” de zile mari. Asta pe lângă frumoasele piese de pe album care sună absolut demențial, de la „Roz” până la „N I C I C Â N D D E S T U L” și „ZDAT”. Și te-apuci să dansezi, și să cânți în gura mare cu formația, și-ți rupi palmele în aplauze împreună cu restul publicului, și nici nu simți cum trece timpul.

Mi-a plăcut mult de Dan în ipostaza de solist vocal, chit că se vedea de la o poștă că era emoționat – dar asta, cred eu, nu a făcut decât să adauge o notă suplimentară de autenticitate întregii prestații. Mi-a plăcut mult și de oamenii care s-au urcat pe scenă alături de Dan, adică Matei Pușcaru, Theodoros Popa și Teo Ciobanu – pe doi dintre ei, Matei (bas) și Theodoros (clape), îi cunoșteam din Am Fost La Munte și Mi-a Plăcut, respectiv Stema, și știam ce le poate pielea (a se citi „numai chestii faine”). Și mi-am înghițit un suspin de necaz din cauză că nu au cântat melodia „Gabori”, care are unele dintre cele mai mișto versuri din universul cunoscut, dar poate-poate la viitoarele concerte, cine știe? Îmi rămâne speranța.

În loc de concluzie, vă recomand să descărcați și să ascultați neapărat albumul NORUNEGRU (asta dacă nu ați făcut-o deja) și să stați cu ochii pe pagina lor de Facebook pentru detalii legate de viitoarele concerte. Proiectul acesta e clar de urmărit, iar eu, personal, de abia aștept să văd cu ce or să vină pe viitor, acum că i-am văzut și live.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*