Pasarea Rock/ 25.03.2014, Sala Palatului, Bucuresti

Seara de 25 martie 2014 a fost un moment mult asteptat de catre fanii Baniciu, Kappl, Lipan & Co, acestia avand ocazia sa-i revada pe mult iubitii membrii Phoenix si Pasarea Colibri reuniti sub numele de Pasarea Rock, intr-un show incendiar de doua ore, ce a avut loc la Sala Palatului din Bucuresti.

Lasand la o parte “fantomele” neintelegerilor si atacurilor care au avut loc intre taberele adverse ale Pasarii Rock, am pasit in Sala Palatului in jurul orei 18:30, bucuroasa la gandul ca-mi voi revedea artistii preferati, plina de entuziasm pentru spectacolul ce avea sa urmeze si cu speranta ca nicio neintelegere, vrajba sau rautate nu va mai distruge Pasarea Rock de acum incolo.

In holul de la intrare era forfota mare: jurnalisti, camere de filmat, personalitati si cativa din membrii trupei Pasarea Rock laolalta intr-o frenezie de interviuri si transmisiuni televizate. Printre numele de vaza ale Romaniei care au pasit pe covorul rosu, ii putem aminti pe Octavian Belu, Mircea Geoana, Teo Trandafir sau Helmuth Duckadam.

In jurul orei 18:40 s-a permis accesul in sala, prilej bun pentru mine de a „studia” putin publicul. Mare bucurie a fost sa vad un auditoriu format din patru generatii: de la pitici care au venit fie cu parintii, fie cu bunicii pentru a face cunostinta cu legendele muzicii rock romanesti, la tineri studenti si pana la vechea garda de fani din anii ’70, lucru ce denota faptul ca Pasarea Rock este o trupa universala, de mare valoare.

Concertul incepe destul de prompt, la ora 19:15, cu o proiectie animata ce reprezenta o pasare de foc in perpetua transformare, motiv poetic care nu ar fi putut sa descrie mai bine de atat istoria zbuciumata a trupei.

Prima piesa a fost o compzitie originala marca Pasarea Rock, denumita „Legenda”, ce atinge motivele fantastice ale pasarii de foc, ale zodiilor si ale atmosferei de vraja, totul combinat cu un sunet de inspiratie orientala. Nu am putut sa nu remarc si costumatia membrilor trupei, acestia purtand tunici de moda veche – imperiale, superbe.

Urmatoarele trei piese au fost lucrari din repertoriul Phoenix, si anume „Sarpe Serpeste”, ”Sirena” si „Pasarea Calandrinon”, melodii care nu m-au lasat sa stau jos o secunda. In cadrul acestor piese, Cristi Gram si Ioji Kappl ne-au incantat cu solo-uri de chitara, in timp ce vocea lui Mircea Baniciu a infiorat fiecare suflet din sala.

Mircea Baniciu a fost incantat sa simta aceeasi energie a publicului si o Sala Palatului plina si in prezent, amintindu-si cu aceasta ocazie de perioada de glorie din anii ’70, prilej cu care l-a invitat pe scena pe fostul percutionist al trupei Phoenix, Costin Petrescu.

A patra piesa s-a intors in prezent, din nou o creatie marca Pasarea Rock: „Praznic Naprasnic”, un cantec de petrecere si de voie buna.

In acest moment are loc o pauza, timp in care un ecran de proiectie acopera scena si prezinta publicului un film animat alb negru ce portretizeaza o pasare alba – ca simbol al puritatii – si padurea, care se va anima gradual in culori ce sugereaza trecerea anotimpurilor. Acest film a fost mut, sesizandu-se doar un sunet mecanic ca si cum o rola de film veche se invarte in masina de proiectie, efect care nu a fost intentionat – domnul Baniciu explicand ulterior ca au existat dificultati tehnice care au facut ca sunetul filmului sa nu mai fie prezent – „greseala” care insa mie personal mi s-a parut mult mai expresiva.

Artistii se intorc pe scena de aceasta data costumati in stil folcloric-haiducesc, pentru o repiza de piese acustice.

Concertul continua asadar cu „Mesterul Manole” cu Mani Neumann la fluier, „Paparuga”, „Muzica si Muzichia” cu un solo energic de percutie Lipan-Petrescu, „Cantecul Ceasornicarului” – o piesa marca Mircea Baniciu, „Hanul Ulciorului Nesecat” si „Esarfa in Dar”, spectatorii fiind plimbati prin istoria Phoenix si Pasarea Colibri.

Are loc o a doua pauza, timp in care publicul urmareste o alta proiectie cu motive folclorice acompaniata de o piesa de pe albumul Mugur de Fluier, „Dansul Codrilor”.

Continuam cu doua piese Pasarea Colibri, „Intoarcerea la Orient” care debuteaza cu un solo de chitara a la Baniciu si „Dealul cu Dor” – o piesa plina de nostalgie.

Cea de-a paisprezecea piesa, „Uciderea Balaurului” ne intoarce la Pasarea Phoenix cea cu motive fantastice, de basm, prilej cu care are loc o suita de solo-uri, de la cele pe chitara ale lui Cristi Gram si Teo Boar pana la cele pe clape a la Vlady Cnejevici. Totul presarat cu energia debordanta a lui Lipan-Tandarica!

Trecem din nou la Pasarea Colibri, si de aceasta data sarim „ca arsi” la gandul pisicii negre – da, ati ghicit, urmeaza „Pisica Neagra” motiv de mare bucurie pentru public, care canta la unison cu artistii aceasta piesa celebra si vesela. Undeva pe la sfarsitul melodiei, il observ pe Mani care se intoarce timid pe scena, tiptil ca o pisica, fapt care mi-a adus zambetul pe buze.

Ne intoarcemn la Phoenix, la chintesenta rockului clasic, la piesa „Pasarea Rock’n’Roll” pe care Mani Neumann o deschide cu un solo de vioara absolut furtunos, debordand de energie si traire artistica. In acelasi timp, il observ pe Vlady Cnejevici cum danseaza in stil maramureasean in fata clapelor, lucru care din nou m-a amuzat teribil, un lucru fiind clar: oamenii acestia chiar stiu sa faca spectacol! In curand, sunetul de chitara ce imita parca motorul unei motociclete nu lasa nici un fan sa stea locului, cei mai tineri chiar initiind o sesiune de headbang.

La finalul acestei piese, are loc prezentarea trupei: Mircea Baniciu – chitara & voce principala; Ioji Kappl – bas; Ovidiu Lipan-Tandarica – baterie; Mani Neumann – vioara; Vlady Cnejevici – clape; Cristi Gram – chitara; Teo Boar – chitara; Marius Botu – chitara si Costin Petrescu – percutie – moment urmat de catre un solo  plin de energie caracteristic lui Ovidiu Lipan-Tandarica. Curand, acestuia i se vor alatura Costin si Ioji rezultand astfel un fel de „jam session” delicios si furtunos.

In acest moment concertul se afla la final, publicul ovationand indelung Pasarea Rock, artistii neputand astfel sa refuze bis-ul, care a fost alcatuit din piesele „Nunta”, „Mugur de Fluier”, celebra „Andrii Popa” si „Canarul”, timp in care publicul a cantat la unison cu artistii, cu mare entuziasm.

Momentul in care s-a cerut si cel de-al doilea bis a fost dovada clara a succesului acestui show, artistii interpretand inca o data piesa „Praznic Naprasnic” spre deliciul publicului.

Un spectacol complet si plin de energie, Pasarea Rock Live este ceva care trebuie neaparat vazut, asa ca va recomand cu drag sa mergeti sa-i vedeti pe legendele muzicii rock romanesti, mai plini de viata ca niciodata.

La final, tin sa le multumesc artistilor Pasarea Rock pentru ca au bucurat sufletele a sute de fani, pentru ca au gasit timpul si energia necesare productiei unui asemenea spectacol – pentru munca depusa si pentru dragostea si dedicatia pentru muzica rock.

Mii de multumiri maestrilor, veti dainui mult timp de acum incolo!

Cine a fost la concert? Astept impresiile voastre.

Setlist:
1. Legenda
2. Sarpe Serpeste
3. Sirena
4. Pasarea Calandrinon
5. Praznic Naprasnic
6. Mesterul Manole
7. Paparuga
8. Muzica si Muzichia
9. Cantecul Ceasornicarului
10. Hanul Ulciorului Nesecat
11. Esarfa in Dar
12. Intoarcerea la Orient
13. Dealul cu Dor
14. Uciderea Balaurului
15. Pisica Neagra
16. Pasarea Rock’n’Roll
_________
17. Nunta
18. Mugur de Fluier
19. Andrii Popa
20. Canarul
_________
21. Praznic Naprasnic

Pentru datele turneului Pasarea Rock, click [aici]


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*