Primordial – Natiune, Moarte, Metal

„Salut, eu sunt Alan”, se prezintă solistul vocal al grupului Primordial, mai cunoscut fanilor sub pseudonimul Nemtheanga, odată ce ne-am instalat comod în spatele scenei. Fără reĹŁineri, fără grija de a-Ĺźi menaja vocea, dar Ĺźi refuzând palinca din care ia doar din politeĹŁe o înghiĹŁitură, revenind apoi la vin, irlandezul se lansează într-o discuĹŁie vie Ĺźi interesantă.

„Albumul nou e despre timpul scurt pe care îl avem
în această cuĹźcă de carne”

  Să începem cu conceptul noului album. Pe „To the Nameless Dead” vorbeaĹŁi despre naĹŁiune, de data aceasta ai ales condiĹŁia de muritor. Spune-ne câte ceva despre acest lucru, despre cum priveĹźti condiĹŁia de muritor Ĺźi cum a influenĹŁat această viziune noul album.

Primordial - Natiune, Moarte, Metal
NemtheangaPaul Grigoriu

  Până acum am scris versurile pentru nouă sau zece albume, incluzând Void of Silent Ĺźi Blood Revolt. Trebuie deci să cauĹŁi noi unghiuri pentru a scrie versuri. Ĺži dacă pentru albumul anterior în timpul călătoriilor din Europa Ĺźi America mi-am petrecut timpul privind cenotafe Ĺźi memoriale de război, de data aceasta am privit bisericile Ĺźi mausoleele Ĺźi am început să cercetez legătura noastră cu moartea. M-am gândit că e ceva despre care nu scriseserăm încă. E vorba despre religie, teamă, spiritualitate Ĺźi despre cum ne raportăm la teama de moarte. A părut ceva firesc să facem un album mai personal.
  Cum explici titlul? „To the Nameless Dead” e evident, vorbeĹźte despre strămoĹźi. Dar ce e la îndemâna puritanului, ce e cu răscumpărarea?
  Este vorba despre cum căutăm răscumpărarea, fie ea spirituală sau socială, Ĺźi despre oamenii cu care avem de-a face Ĺźi despre a fi un animal. Despre minciuni, înĹźelăciune, despre toate lucrurile elementare omeneĹźti pe care le facem. Ĺži despre cum căutăm să fim răscumpăraĹŁi de acele lucruri pe care bănuiesc că oamenii religioĹźi le-ar numi păcate. Apoi, puritanismul… Este despre modul în care fiind fără Dumnezeu sau fără credinţă îi priveĹźti pe oamenii care au credinţă Ĺźi îĹŁi dai seama că au o dimensiune în plus a vieĹŁii, un loc în care tu nu poĹŁi ajunge niciodată dacă eĹźti un om al ĹźtiinĹŁei, al logicii sau ceva de genul acesta. Deci se referă la timpul scurt pe care îl avem în această cuĹźcă de carne. Poate are de-a face Ĺźi cu faptul că de-a lungul anilor am devenit obsedat de ideea condiĹŁiei de muritor.
  Am înĹŁeles perspectiva religioasă, dar ce înseamnă pentru tine răscumpărarea? Sau există pentru tine răscumpărare?

Primordial - Natiune, Moarte, Metal

  Despre asta e „Lain with the Wolf”. PoĹŁi să încerci să te căieĹźti pentru greĹźelile tale, dar probabil la patru dimineaĹŁa, plin de băutură sau de droguri, sau mai Ĺźtiu eu ce – ideea e că vei face acelaĹźi lucru. Este despre slăbiciunile Ĺźi caracterul care fac fiinĹŁa umană. Este despre acceptarea faptului că uneori eĹźti doar un animal, că faci anumite lucruri. Fără scuze, fără regrete.

„Irlandezii Ĺźi românii sunt un fel de outsideri în Europa”

  Să zăbovim un pic la albumul anterior, pentru că mi s-a părut foarte interesant conceptul. VorbeĹźti mult despre naĹŁiune. Iar în vremurile moderne unii încearcă să ne convingă că naĹŁiunea e de fapt un accident, ceva întâmplător, fără existenţă în sine, ceva artificial. Ce le-ai spune acestor oameni? Ce e deosebit la o naĹŁiune, ce o face să fie o realitate în sine?
  La asta ne referim – la ceea ce vă face pe voi să spuneĹŁi că bucata aceasta de pământ e a voastră Ĺźi nu a altcuiva care trăieĹźte aici de 200-300 de ani. Am pornit uitându-mă la hărĹŁi din secolele 19, 18, 17, privind imperii Ĺźi ţări care nu mai există. Ĺži m-am întrebat: ce s-a întâmplat cu cântecele lor, cu limba lor? Ĺži, de asemenea, la oamenii care nu au un stat, cum sunt kurzii în Irak. Ĺži mă întrebam ce anume ne face să spunem că bucata asta de pământ de sub picioarele noastre ne aparĹŁine. Cu mijloacele moderne de comunicare în masă Ĺźi cu tendinĹŁele politice moderne, se încearcă să se desfiinĹŁeze graniĹŁele dintre ţări Ĺźi să se uniformizeze cultura. Noi încercăm să stăm împotriva acestui lucru. Eu înĹŁeleg aĹźa: să fii irlandez Ĺźi european, român Ĺźi european, slav, balcanic, nord-european Ĺźi aĹźa mai departe. Iei trăsăturile care decurg din aceste lucruri Ĺźi încerci să le aplici vieĹŁii tale Ĺźi îĹŁi descoperi istoria, încerci să faci aceste lucruri publice.
  Vorbeai despre identitate, despre cântece, despre tradiĹŁie. Cred că pentru irlandezi, ca Ĺźi pentru români, o mare parte din ceea ce suntem, din identitatea noastră, e reprezentată de elementul creĹźtin.
  Da, sigur.
  Cum vezi acest lucru, probabil nefiind creĹźtin?

Primordial - Natiune, Moarte, Metal

  Catolicismul în mod specific, nu creĹźtinismul în general, este indisolubil legat de spiritul irlandez, e o parte din a fi irlandez. La sfârĹźitul secolului 19, acest lucru a ĹŁinut comunităţile unite, iar în secolul 20 s-a ajuns la altceva, la abuzuri asupra copiilor. Cred că pentru noi lucrurile sunt un pic altfel decât în general, pentru că suntem o insulă, avem o mentalitate insulară Ĺźi de aceea, într-un fel, am crescut în izolare. De altfel, amândouă ţările noastre sunt la periferia Europei. Irlandezii Ĺźi românii sunt un fel de outsideri în Europa. Trebuie să ne străduim de două ori mai mult decât alĹŁii pentru a fi recunoscuĹŁi drept ceea ce suntem, căci există multe prejudecăţi. Dar, revenind, când ne uităm la vechile poveĹźti irlandeze, cele mai multe dintre ele nu ar fi supravieĹŁuit dacă nu ar fi fost puse pe hârtie de preoĹŁii creĹźtini. Deci catolicismul e indisolubil legat de mentalitatea irlandeză. Nu mai are însă nicio putere de vreo 20 de ani. Tinerii nu merg la biserică din cauza abuzurilor, a scandalurilor. Nu cred că Biserica mai are prea multă putere în zilele noastre. Am înlocuit-o cu capitalismul.
  Vorbeai despre monocultură, cum putem reacĹŁiona împotriva ei? împotriva încercării de a ne face pe toĹŁi la fel…
  Educându-ne copiii. Ca să fiu sincer, singurul mod de a reacĹŁiona împotriva acestui lucru e să-i înveĹŁi pe copiii tăi despre însuĹźirile Ĺźi virtuĹŁile locului de unde eĹźti. Cu toĹŁii avem atribute universale, dar există Ĺźi o istorie particulară pe care o poĹŁi folosi în sens pozitiv. Să-i faci pe oameni să devină conĹźtienĹŁi de unde se trag. Când veneam încoace, pe drum era o statuie mare, cu un tip cu o sabie în mână. Vreau să Ĺźtiu cine e tipul acela. Oamenii care trec prin acea piaţă trebuie să le spună copiilor lor: ăsta e cutare Ĺźi a făcut cutare lucru acum niĹźte ani, ceea ce-ĹŁi permite ĹŁie să exiĹźti Ĺźi să ai un viitor. Trebuie să încerci să-i înveĹŁi pe oameni că istoria nu e neapărat o corvoadă pentru copii. Nu e neapărat ceva ce-i plictiseĹźte, poate fi folosită Ĺźi într-un mod pozitiv. Motivul pentru care cântăm în engleză la Primordial este că din Palestina până în Peru Ĺźi până în Paraguay, oriunde ai cânta, trebuie să te poĹŁi regăsi pe tine în versuri. Nu doar să spunem, „hei, sunt irlandez”, ci chiar să fim irlandezi, Ĺźtiind că în ziua cutare, anul cutare, am făcut asta Ĺźi asta. Nu e o poveste, nu e o fantezie. Uită-te ce se întâmplă cu lumea asta. Avem nevoie de ceva de care să ne agăţăm. Ĺži e dificil să păstrezi echilibrul între noul naĹŁionalism care se ridică în Europa Ĺźi dorinĹŁa de a face ceva pozitiv pentru ţările noastre. Pentru că, să fim sinceri, când priveĹźti cele mai multe partide politice din Europa care sunt de dreapta Ĺźi naĹŁionaliste, nu vrei să ajungă să-ĹŁi conducă ĹŁara. Ĺži totuĹźi există, ca un vot de protest. Avem nevoie de alb Ĺźi de negru, avem nevoie de echilibru pentru ca toĹŁi să rămână în limitele lor. E interesant Ĺźi dificil în acelaĹźi timp.

„Inima trupei va fi mereu black metal”

  Să ne întoarcem la muzică. Lumea spune despre Primordial că e prima Ĺźi poate singura trupă de black metal din Irlanda. Cât din Primordial mai e black metal?

Primordial - Natiune, Moarte, Metal
Nemtheanga

  De acolo am venit. Când toate celelalte trupe din Irlanda cântau death-metal, în 1991-1992, noi purtam corpse paint Ĺźi cuie. Eram foarte influenĹŁaĹŁi de Venom Ĺźi Celtic Frost, Mercyful Fate Ĺźi Bathory. Ĺži apoi a apărut al doilea val de black metal, cu Rotting C., Master’s Hammer, iar nouă ne plăcea mult, în timp ce toĹŁi ceilalĹŁi ascultau death metal din Florida. Cred că inima noastră e încă neagră. Inima trupei va fi mereu black metal, va exista mereu un întuneric, o umbră, care ne va lega de Watain, Funeral Mist sau Deathspell Omega. Cred că avem mai mult de-a face cu aceste trupe decât cu Finntroll.
  Cum influenĹŁează cultura Ĺźi în special muzica irlandeză modul în care sunt scrise piesele Primordial?
  Cântăm în măsura de Ĺźase optimi, în timp ce mare parte a muzicii rock e în patru pătrimi. Deci folosim această măsură ciudată în care nu cântă nimeni altcineva. E din muzica tradiĹŁională irlandeză, dar dacă nu te pricepi la muzică nu ai de unde să Ĺźtii. Eu nu sunt atât de implicat în chestia cu muzica tradiĹŁională irlandeză. Cred că ce am vrut să preluăm este elementul pământesc, durerea, melancolia Ĺźi tragismul muzicii irlandeze, nu cântecele vesele. Ĺži am folosit această măsură, anumite acorduri la chitară Ĺźi alte elemente. Trebuie să te pricepi ca să faci o muzică ce sună simplu, deĹźi e categoric complicată. Cam asta înseamnă Primordial. Dacă ne vezi în concert, o să observi acordaje diferite Ĺźi note Ĺźi acorduri ciudate peste tot. Muzica tradiĹŁională irlandeză a fost mereu o influenţă. Eu însă sunt un pic selectiv, sunt mai degrabă un fan metal tradiĹŁional.

„Suntem oameni care ne învârtim în jurul pământului
Ĺźi interacĹŁionăm cu toată lumea pe care o întâlnim”

  în afară de experienĹŁele Ĺźi preocupările tale, ce altceva influenĹŁează versurile Primordial?

Primordial - Natiune, Moarte, Metal
Primordial

  Totul. Suntem oameni care ne învârtim în jurul pământului Ĺźi interacĹŁionăm cu toată lumea pe care o întâlnim. Poate fi orice: oameni cu care te întâlneĹźti, locuri în care mergi. Eu sunt foarte influenĹŁat de călătorii. Ĺži când nu sunt cu trupa, mă miĹźc permanent, merg în oraĹźe Ĺźi locuri ciudate. Apoi mai sunt lucrurile pe care le citesc, orice… Poate fi o bătaie într-un bar la cinci dimineaĹŁa când ai băut prea mult whisky. Ar putea fi ziua de azi. Mi s-a părut foarte romantic, n-am văzut niciodată aĹźa ceva: eram în avion la răsăritul soarelui, am trecut prin perdeaua de nori Ĺźi a fost incredibil cum soarele intra în acei nori, în jur de ora Ĺźapte dimineaĹŁa. Incredibil! Am mai zburat de multe ori cu avionul, dar n-am mai văzut aĹźa ceva. Cine Ĺźtie, poate de aici se va naĹźte un vers, poate că într-o zi mă va influenĹŁa să scriu ceva. Nu se Ĺźtie niciodată.
  Cum te simĹŁi de obicei pe scenă? Ĺžtiu că eĹźti mai degrabă amator de concerte decât de muncă de studio…
  Eu? Da! E plictisitor. (Râde) îmi place să cânt live, asta înseamnă heavy-metal, sau asta ar trebui să însemne. Muzica rock trebuie cântată live, ideea e să călătoreĹźti, să întâlneĹźti alĹŁi oameni, alt public, alte scene. Pentru asta trăiesc, nu ca să stau în studio. Chestia cu Primordial e că nu prea am făcut turnee la început. Nici acum nu facem multe, doar câteva, cât să ne ĹŁină dornici de a cânta live.

Primordial - Natiune, Moarte, Metal
NemtheangaPaul Grigoriu

  DiscuĹŁia se încheie amical, cu câteva amintiri legate de prieteni comuni. E vremea să mergem în sală: noi pentru a ne posta în faĹŁa scenei, Primordial pentru o întâlnire de zile mari cu prietenii români. Alan devine Nemtheanga, iar noi sperăm să-l revedem curând, în oricare dintre ipostaze.

  (Text: Paul „Slayer” Grigoriu, Foto: Diana Grigoriu)


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*