Workshop sustinut de magicianul tobelor, Thomas Lang

GuitarShop are placerea sa va invite in data de 3 octombrie 2012, de la ora 19:00, la clubul Silver Church (Plevnei 61) pentru workshop-ul sustinut de magicianul tobelor, THOMAS LANG.

Thomas Lang este unul dintre cei mai apreciati tobosari ai momentului, cu demonstratii, concerte si ateliere sustinute peste tot in lume. Este autorul a patru dvd-uri cu lectii si doua carti. Posesor a numeroase premii si distinctii de specialitate, Thomas Lang a colaborat de-a lungul timpului cu artisti de prim rang: Robert Fripp, Vienna Art Orchestra, Steve Hackett, Falco, Spice Girls, Take That, Kylie Minogue, Glenn Hugues, Robbie Williams sau Ninna Hagen.

Pentru prima data in Romania, Thomas Lang promite pe 3 octombrie un show de tobe pe cinste, pe care nici un tobosar care se respecta nu ar trebui sa-l rateze.

Cine este Thomas Lang?
Thomas Lang este considerat arhetipul tobosarului modern. Putine sunt lucrurile pe care sa nu le poata executa cu acuratetea, viteza si controlul sau proverbiale. Este privit ca un clinician, producator si multi-instrumentist de prima clasa, insa mai presus de toate este un muzician dedicat meseriei sale.

Lang a crescut intr-o familie cu preocupari muzicale. Tatal, Kurt, a cintat la vioara in copilarie, iar mama, Helga, activa in cadrul unui ansamblu coral. Pe la varsta de 4 ani, urmarind la TV reprezentatia unei trupe, micutul Thomas este intrigat de setul de tobe iar citeva zile mai tarziu are ocazia sa urmareasca pe viu un tobosar. Forta si volumul tobei mari, dar si imaginea kit-ului in ansamblu l-au impresionat foarte tare. Din acel moment decide ca vrea sa invete sa cinte la tobe.

Primul sau profesor a fost Johann Hengst, un percutionist de factura clasica, membru al Orchestrei Simfonice din Viena. Acesta l-a invatat priza traditionala, postura corecta, cum sa citeasca o partitura si, cel mai important, cum sa exerseze eficient. La inceput, micul Thomas Lang a avut pentru exersat doar un simplu premier. Treptat, si-a completat kit-ul cu componente pe care nu uita sa le puna pe fiecare lista cu cadouri de Craciun sau zi de nastere.

Figurile care l-au inspirat la inceput au fost Ringo Starr si Buddy Rich. Primul era admirat pentru muzicalitate si pentru faptul ca se punea intotdeauna in slujba trupei, iar cel de-al doilea pentru viteza, precizia si virtuozitatea de care dadea dovada. Thomas Lang obisnuia sa exerseze acompaniat de trupele rock’n’roll din anii ’50-’60, in mod special cei de la The Beatles. Treptat a inceput sa ia contact si cu formatiile rock britanice din anii ’60-’70. Deep Purple, Black Sabbath, Led Zeppelin si Free devin noii sai companioni de studiu. Prima iesire muzicala in public, la virsta de 9 ani, o are insa la bongos, reprezentatie pentru care primeste drept recompensa o pereche de bete. Debutul live cu un intreg set de tobe il are pe la virsta de 11 ani, cu propriul cover band, iar gindul de a urma o cariera muzicala ca tobosar i-a venit la virsta de 13 ani. Primul sau profesor il pune in legatura cu Walter Grassmann, care preda la Vienna Konservatorium, institutie unde ajunge si sa se inscrie, la numai 15 ani. In aceeasi perioada ia contact cu jazz-ul, dar pe tobe, principalul sau obiect de interes, Thomas Lang a lucrat in mare parte de unul singur. Dupa o vreme decide sa intrerupa cursurile in cadrul conservatorului, nu inainte de a intilni numerosi muzicieni tineri, cu care si incepe sa cinte in mod constant prin cluburile vieneze.

La varsta de 19 ani il gasim pe tinarul Thomas la Musician’s Institute, in Los Angeles. In comparatie cu atmosfera extrem de competititva de la Konservatorium, atitudinea relaxata pe care a gasit-o aici i s-a parut prea exagerata, fapt ce nu l-a impiedicat insa sa-si intensifice si mai mult programul de studiu individual.

Thomas Lang cunoaste afirmarea la nivel profesional odata ce incepe colaboreze cu o serie de nume mari din Austria si Germania anilor ’80, diversificindu-si treptat paleta stilistica, de la pop, rock pina la jazz. La mijlocul anilor ’90 se muta in Anglia, unde colaboreaza cu nume ca Spice Girls, Take That si Kylie Minogue, dar isi face timp si pentru a preda la London School of Music sau Musician’s Institute.

Anul 1999 marcheaza o cotitura in cariera. Thomas Lang accepta sa se produca in cadrul festivalului Austrian Superdrumming, iar reactia primita il convinge ulterior sa abordeze un repertoriu solo dedicat unui public de tobosari. Atelierul sustinut in cadrul acestui festival il propulseaza definitiv in lumina reflectoarelor. In aceeasi perioada editeaza un prim tutorial video (filmat cu 4 ani inainte) si incepe colaborarea cu Meinl Cymbals. Cariera de clinician incepea sa capete tot mai multa consistenta.

Pina in prezent, Thomas Lang a editat patru tutoriale video – Ultamatives Schlagzeug (Ultimate Drums) I & II, Creative Control, Creative Coordination & Advanced Foot Technique – precum si doua carti bazate pe acestea din urma.

De-a lungul timpului Thomas Lang a castigat numeroase premii:

                      Rhythm Magazine

       1999, 2001, 2004: Best Studio Drummer
       2002: Best All-Around Drummer, Best Pop Drummer
       2005: Best Pop Drummer, Best Clinician, Best Solo Performance
       2006, 2007: Best DVD, Best Drummer

                      DRUM! Magazine

       2005, 2008: Best Drum Clinician, Best Drumming Video/DVD
       2008: Best Drum Clinician

                      Modern Drummer Magazine

       2003, 2008: Best Clinician

       2004: Best DVD, Runner-Up Best Clinician, Runner-Up Best Drummer

       2007: Best Clinician, Best DVD, Best Drummer

                      Drums & Percussion Magazine

       2002: Best Drummer

                      Sticks Magazine

       2004: Best Recorded Drum Performance

                      Drummer Magazine

       2004: Best DVD, Best New Signature Product, Best Drummer
       2005: Best DVD, Best All-Around Drummer, Best Drum Event

                      Aurora Gold Award 2007 – Best Video Production

In paralel cu toate aceste activitati muzicale, bateristul austriac a colaborat indeaproape cu echipa Meinl Cymbals pentru crearea pachetului de cinele Tom’s Becken iar impreuna cu Vic Firth pentru seria de bete Thomas Lang Signature. In 2004, tot impreuna cu Meinl, scoate pe piata fusul Fast Hats si seria de cinele Filter Chinas.

Ce putem invata de la Thomas Lang?
Simplu spus, de la Thomas Lang putem invata control, independenta, interdependenta, viteza si acuratete. Dar poate mai importante decit toate acestea sunt muzicalitatea si expresivitatea. Tehnica nu are valoare decit atunci cind este aplicata intr-un context muzical. Cu cit esti mai tehnic, cu atit iti va fi mai usor sa te exprimi si, implicit, sa te dezvolti ca muzician. Thomas Lang nu este doar un mare tobosar de progressive/fusion/heavy metal ci exceleaza deopotriva in genuri ca jazz-ul si funk-ul. Adora groove-ul, element ritmic pe care a avut grija sa-l cizeleze de-a lungul carierei. In completarea acestor abilitati, Lang nu uita sa mentioneza ca pentru tobosarul modern este vital sa stie sa scrie si sa produca muzica, sa cinte la mai multe instrumente, sa posede cunostinte de electronica, sampling si sequencing. El nu a cautat niciodata sa castige viteza in executie, ci s-a axat pe obtinerea controlului. Pentru el, viteza survine abia dupa ce tobosarul ajunge sa-si controleze pe deplin mainile si picioarele.

Stilul lui Thomas Lang este marcat de o cateva aspecte definitorii: modul de utilizare a pedalei dubla, folosirea prizei traditionale, dinamica tobei mari si folosirea rudimentelor. Pentru pedala dubla, Lang adopta o tehnica de pivotare, de doua ori in aceeasi directie, in locul unei miscari stinga-dreapta. In privinta prizei traditionale, Thomas Lang o utilizeaza cu maiestrie, chiar si in setup-uri cu multe tobe si cinele dispuse pe partea dreapta – lucru foarte greu de realizat, datorita unghiului pe care-l face batul in raport cu instrumentul. Expresivitatea de care da dovada tine foarte mult de tehnica picioarelor: accente date cu calcaiul-sus, lovituri mai delicate executate cu calcaiul-jos, rudimente executate cu picioarele (si nu avem aici nici un joc de cuvinte!).

In fine, nu uitati de tehnica betelor! Thomas Lang inventeaza permanent noi trucuri cu betele, un element tehnic spectaculos atit vizual, cit si auditiv.

Material adaptat dupa http://www.drumlessons.com/drummers/thomas-lang/

Despre GUITARSHOP
GuitarShop sunt magazinele de instrumente muzicale ale ProGuitar SRL. ProGuitar este importatorul si distribuitorul in Romania a unor marci de prestigiu de instrumente muzicale: Fender, Jackson, Squier, Charvel, Gretsch, EVH, Meinl, DigiTech, Dean, etc.

Marcile importate de Proguitar pot fi gasite in magazinele GuitarShop din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov si Sibiu. De asemenea magazinul on-line www.guitarshop.ro permite clientilor nostri din intreaga tara sa cumpere direct instrumentele importate de catre noi, dar si alte marci ale caror dealeri suntem – Gibson, Epiphone, Taylor, Godin, Dunlop, Vic Firth, Evans, etc.

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*