10 albume postume care trebuie ascultate

Din pacate, foarte multi artisti au trecut in nefiinta inainte sa apuce sa-si lanseze albume importante.

Mai jos aveti o lista cu cele mai bune discuri lansate postum. Din multimea de astfel de materiale, am ales doar cateva dintre cele mai semnificative.

Este tragic atunci cand un muzician de valoare dispare din randul celor vii dar, din fericire, casele de discuri si apropiatii fac tot posibilul ca amintirea muzicianului sa nu se piarda.

De curand a aparut vestea ca la primavara va fi scos un album semnat Johnny Cash care a zacut in arhivele Columbia Records timp de 30 de ani!

Pana la „Out Among The Stars” va propunem materialele de mai jos.

Janis Joplin – „Pearl”

Este vorba despre ultimul album care a implicat participarea directa a lui Janis Joplin. Discul a fost lansat in 1971, la un an dupa decesul lui Janis, si s-a clasat pe locul 1 in Top Billboard, pastrandu-si pozitia timp de 9 saptamani consecutiv. A obtinut nici mai mult, nici mai putin decat 4 discuri de platina.

Joy Division – „Closer”

JD este una dintre acele trupe care nu a atins faima meritata in timpul existentei sale dar a dobandit statut cult dupa destramare. In anul 1980, Ian Curtis, geniul muzical depresiv din spatele formatiei, si-a luat zilele. Doua luni mai tarziu aparea „Closer”, cel de-al doilea si ultimul album de studio al grupului britanic. „Closer” este considerat si acum o capodopera.

John Lennon si Yoko Ono – „Milk and Honey”

In 1984 apare primul disc postum al lui John Lennon. Cantecele de pe material urmau sa fie follow-up-ul albumului „Double Fantasy”.

Jimi Hendrix – „First Rays of the New Rising Sun”

Materialul a aparut in 1997 si reprezinta incercarea de a crea albumul dublu la care lucra Jimi Hendrix inainte sa moara.

Jeff Buckley – „Sketches For My Sweetheart The Drunk”

Albumul a aparut in 1998 si contine demo-urile a ceea ce ar fi trebuit sa fie cel de-al treilea disc al lui Buckley. Jeff a murit in 1997 din cauza unui accident stupid. El s-a inecat in Mississippi.

Roy Orbison – „Mystery Girl”

In anul 1989 a aparut acest disc care urma sa fie un comeback pentru Orbison. Cu toate acestea, boala sa cardiaca nu l-a iertat iar infarctul pe care l-a suferit muzicianu s-a dovedit a fi fatal. Albumul a fost considerat un hit si s-a clasat pe pozitii fruntase in Top Billboard – pe locul 5 – si in UK Album Chart – locul 2.

Nirvana – „MTV Unplugged In New York”

A fost primul album Nirvana lansat dupa moartea lui Kurt Cobain si s-a clasat direct pe locul 1 in Top Billboard. A castigat 5 discuri de platina si este considerat un disc legendar. Anul aparitiei este 1994.

Johnny Cash – „American V: A Hundred Highways”

Discul a fost produs de Rick Rubin iar acesta este un motiv in plus pentru care merita sa il ascultati. A fost lansat in 2006 si de atunci ca luat discul de aur.

George Harrison – „Brainwashed”

Inainte sa moara, Harrison l-a instruit pe fiul sau, Dhani, si pe colaboratorul sau Jeff Lynne, cu privire la discul „Brainwashed”, care trebuia sa vada lumina zilei. Cei doi au facut tot posibilul sa respecte indicatiile precise ale lui Harrison. Materialul a aparut pe data de 18 noiembrie 2002. George Harrison trecuse in nefiinta in urma cu un an.

Elliott Smith – „From a Basement on the Hill”

In 2003, anul in care a decedat Smith, acesta avea deja gata o parte semnificativa a noului album. Materialul trebuia sa fie unul dublu dar tracklistul a fost redus la 15 cantece. Exact la un an dupa moartea lui Smith a aparut, in 2004, discul care, pentru fani, a fost ca o salvare.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*