11 formatii de rock/metal influentate de Depeche Mode

1.124 vizualizări

DEPECHE MODE este fara indoiala cea mai influenta trupa de muzica electronica, mostenirea ei acoperind genuri diverse, care, aparent, nu au foarte multe in comun. Rareori se intampla ca un grup sa insemne atat de mult in istoria muzicii contemporane.

Legendarul grup britanic a dovedit ca barierele dintre o „specie” sonica si cealalta sunt mai flexibile decat le place criticilor si „nomenclaturistilor” sa creada. Indiferent de apartenenta generica, nu exista artist care sa nu fi frematat vreodata pe acordurile pieselor DM.

Peste doar cateva zile baietii vor concerta la Bucuresti, ceea ce ne face sa reflectam asupra semnificatiei formatiei. Mai mult decat atat, astazi, 9 mai 2013, este ziua lui Dave Gahan, solistul grupului, care implineste frumoasa varsta de 51 de ani.

Le uram „La multi ani!” lui Dave si trupei sale, si pentru a onora cele doua „entitati” asa cum se cuvine, va oferim un material despre formatiile rock/metal care au fost influentate hotarator de Depeche Mode. Si nu sunt putine la numar!

Nine Inch Nails


Estetica sound-ului trademark NIN isi are radacinile in muzica celor de la Bauhaus si a celor de la Depeche Mode. Cei din urma, prin preferinta lor pentru registrul minor, au contribuit la nasterea miscarii gothic-rock, dar si a rockului industrial.

Marilyn Manson


Artistul a citat deseori Depeche Mode ca influenta si a facut chiar si un cover al celebrei piese „Personal Jesus” a acestora.

The Killers


Populara formatie americana de rock nu s-a sfiit sa declare ca Depeche Mode a avut o influenta hotaratoare asupra creatiilor ei. Brandon Flowers, vocalistul grupului, a marturisit ca, inainte sa se considere un muzician, a fost marcat de DM ca om.

‘Songs of Faith and Devotion’ m-au format ca individ inainte sa apuc sa compun vreo piesa„, a marturisit muzicianul.

HIM


Influenta Depeche Mode este evidenta in muzica formatiei HIM. Mai mult, Ville Valo, vocalistul finlandezilor, o afirma ori de cate ori poate.

Am fost si sunt fan Depeche Mode. Aceasta trupa m-a marcat si ramane una dintre preferatele mele„, a declarat muzicianul intr-un interviu.

Rammstein


Desi poate parea surprinzator, formatia industriala germana si-a marturisit deschis iubirea pentru DM. Trupa a facut si un cover dupa piesa „Stripped” in 1997.

Mi-a fost teama sa le spun prietenilor mei ca ador Depeche Mode. Iubeam trupa. Le iubeam melodiile. De aceea Rammstein este o formatie melodioasa. Mai mult, Depeche Mode este una dintre formatiile care a reusit sa se schimbe mereu in bine de-a lungul timpului. Cariera ei este excelenta„, a declarat Richard Kruspe, chitaristul Rammstein.

Linkin Park


Iata ca influenta DM se face simtita si in sfera rockului alternativ si chiar in cazul unei formatii emblematice pentru acest gen – Linkin Park. Atat Chester Bennington (voce) cat si Mike Shinoda (bas), au recunoscut ca sunt fani DM.

Muzica trupei reprezinta o sursa de inspiratie pentru mine. Tocmai de aceea am si facut un remix al piesei ‘Enjoy the Silence’ in anul 2004„, a spus Shinoda.

Deftones


O alta trupa marcata de DM este Deftones. Chino Moreno, vocalistul grupului, a spus ca versurile trupei de muzica electronica i-au influentat foarte mult stilul liric, iar Stephen Carpenter (chitara) si-a confesat admiratia pentru Depeche.

Pe albumul ‘White Pony’ se pot auzi limpede influentele Depeche Mode. Acest stil mai lent, mai linistit este caracteristic„, zice Stephen.

Fear Factory


Membrii acestei formatii americane de metal, infiintate in 1989, au fost si ei cuprinsi de febra DM. Iata ce spune Raymond Herrera, tobosarul grupului:

Formatia Depeche Mode mi-a influentat foarte mult stilul. Daca am putea suna ca ei, dar sa fim la fel de rapizi ca Slayer, am fi exceptionali„, crede Herrera.

Franz Ferdinand


In 2006, formatia scotiana de art-rock, Franz Ferdinand, a cantat in deschiderea monstrilor sacri Depeche Mode. Acest lucru le-a confirmat fanilor suspiciunea ca excentricii rockeri erau fani DM.

Funeral for a Friend


Darren Smith, chitaristul trupei de post-hardcore Funeral for a Friend si-a marturisit deschis iubirea pentru Depeche.

Tot ceea ce a fost intunecat si tulburator in muzica noastra a venit de la Depeche Mode„, a recunoscut artistul intr-un interviu.

30 Seconds to Mars


Inovatorii americani, responsabili pentru ducerea space-rockului la un alt nivel, au marturisit ca au fost marcati de formatia Depeche Mode si ca aceasta ar fi responsabila pentru preponderenta pasajelor electronice in brandul lor original de muzica. 

Suntem convinsi ca influenta Depeche Mode asupra formatiilor de rock si metal nu se va opri aici, exact asa cum suntem incredintati ca mult mai multe trupe decat cele mentionate de noi citeaza ca influenta acest grup britanic exceptional.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*