Autor: Mircea Anghel
Buna ziua, elevi! Ce ar fi sa invatam astazi niste lucruri noi?
Incepand cu…Egiptul antic si sfarsind cu „intamplari” actuale, piesele de mai jos pot fi ascultate cu usurinta in timpul unui test la Istorie pentru ca ofera informatii de foarte buna calitate.
Rob Zombie – „American Witch”
Dupa cum ne asteptam deja, in piesa lui Zombie este vorba despre procesele de la Salem din 1692, cand 20 de oameni au fost arsi pe rug sub acuzatia de vrajitorie.
Pink Floyd – „A Great Day For Freedom”
Piesa descrie caderea statului totalitar si a Zidului Berlinului. David Gilmour a spus ca a compus melodia impreuna cu sotia sa Polly.
Controversata piesa se refera la lagarul Bergen-Belsen din Germania, eliberat de trupele Britanice in 1945.
Sabaton – „Primo Victoria”
Trupa a compus melodii despre Celti si despre cultura lor, dar s-a ocupat si de istoria Nordului Americii, in special de soarta indienilor Buffalo, ucisi cu salbaticie de venetici.
Nile – „The Essential Salts”
Dupa cum spune si numele formatiei, membrii acesteia sunt obsedati de istoria Egiptului. Au cantat nenumarate piese despre una dintre cele mai fascinante culturi ale lumii, dar „The Essential Salts” este reprezentativa.
Saxon – Krakatoa
Cantecul vorbeste despre eruptia vulcanului Krakatoa care a ucis zeci de mii de oameni in 1883.
Iron Maiden – „Alexander the Great”
Britanicii au scris despre istorie in nenumarate randuri, dar bucata „Alexander the Great” este in mod deosebit relevanta. Majoritatea pieslor contin informatii sumare despre evenimente, in timp ce aceasta este mult mai ampla si canta maretia unuia din cei mai gloriosi conducatori.
Bob Dylan – „Desolation Row”
Chiar daca evenimentul descris nu are o relevanta istorica la fel de mare ca altele din aceasta lista, el are relevanta pentru acel eroism tipic american. In cantec se vorbeste despre trei barbati care au violat o fata in Duluth, Minnesota in 1920. Ei au evadat cu ajutorul unui strain care ulterior i-a tradat si i-a linsat, din razbunare.
Iced Earth – „Hold at All Costs”
De notat ca albumul „The Glorious Burden” (de pe care face parte si piesa in cauza) este primul album cu Tim „Ripper” Owens la voce. „Hold at All Costs” este despre a doua zi din Batalia Gettysburg-ului, din timpul Razboiului Civil American.
Anthrax – „Indians”
Maestrii thrasheri din New York au adaugat aceasta piesa pe albumul „Among the Living”, din 1987. Dupa cum spune titlul, este vorba despre indienii din America de Nord, mai exact despre genocidul la care s-au „dedat” colonistii europeni cand au intalnit populatia bastinasa.
Hail of Bullets – „Stalingrad”
Trupa olandeza de death metal s-a auto-intitulat „World War II Metal”. Prin aceasta piesa, este detaliat masacrul, chinul si toate ororile care au durat mai mult de trei luni, in inima Rusiei staliniste.
Astfel a inceput, in 1964, „eliberarea” bicicletelor olandeze! Proiectul lui Luud Schimmelpennink, care a vopsit cateva sute de biciclete in alb si le-a lasat prin Amsterdam a dus la febra ciclismului in Tara Portocalelor Mecanice.
Black Sabbath – „War Pigs”
Piesa a fost initial intitulata „Walpurgis”, nume care suna mult prea „satanic” pentru casele de discuri din anii ’70. Dupa ce au fost schimbate pana si versurile, legendarii (va rog, permiteti-mi sa-i prezint: Ozzy Osbourne voce, Tony Iommi chitara, Geezer Butler bas si Bill Ward tobe) au obtinut una din cele mai bune si cunoscute piese metal din toate timpurile. „War pigs” este un protest referitor la razboiul din Vietnam si tinteste sus, in varful piramidei, unde stau politicienii, cei care trimiteau – si trimit in continuare – atatia oameni la moarte.
Bathory – One Road To Asa Bay
Cantecul vorbeste despre sosirea Crestinismului in Scandinavia.
Rush – „Manhattan Project”
Rush sunt considerati o trupa de progressive rock, dar sunetul lor este mult mai mult decat atat. Prin aceasta melodie se descrie procesul de dezvoltare al bombei atomice, singurul regret pe care l-a avut Einstein in viata lui … si cum am putea sa-l condamnam pe marele savant, care a acceptat sa-si calce princiipile despre pace, cand pericolul pandea Europa?
U2 – „Sunday Bloody Sunday”
In ianuarie 1972, trupele britanice au ucis 13 irlandezi nevinovati in timpul unor proteste in Derry, Irlanda de Nord. Bono & Co. au cantat despre aceasta tragedie.
Slayer – „Angels of Death”
Nu putem sa nu mentionam Slayer fara a ne exprima inca odata condoleantele fata de Jeff Hanneman. si „Angels of Death” ii apartine si face referire la doctorul Josef Mengele, un savant nazist ce si-a urzit planul malefic si si-a pus in scena fanteziile bolnavicioase cu prizonierii din Auschwitz.
Cradle Of Filth – Thirteen Autumns and a Widow
Piesa este o combinatie intre legenda nobilei Erszebeth Bathory si cea a lui Vlad Tepes. Erszi facea baie in sangele fecioarelor si a fost pedepsita fiind incuiata in turnul castelului sau. Vlad Tepes a petrecut la randul sau 13 ani inchis in temnita. De acolo si titlul cantecului.
Scorpions – „Winds of Change”
In final, am pastrat ceva fin, ceva cunoscut de noi toti, de fratii si de surorile noastre, de parinti si chiar de bunici. Este un omagiu adus pacii si tolerantei ce aveau sa vina dupa 1989, cand a cazut zidul Berlinului si s-a terminat Razboiul Rece. Cantecul a aparut in 1990 si a fost un adevarat imn, un simbol al acelor momente; de fiecare data cand era auzita la radio piesa, toti ascultatorii erau induiosati.
In concluzie, stim clar ca rockerii sunt oameni culti, oameni care citesc si care se informeaza, carora le pasa despre omenire. Ei simt aceasta responsabilitate, inteleasa numai de cei ce cunosc istoria si incearca sa creeze o lume mai buna pentru noi toti.
Si sa nu uitam: „istoria ne invata ca vinovatia mai mare e aceluia care nu a impiedicat, decat a celui ce a infaptuit”.
Lasă un comentariu