A murit Dan Andrei Aldea

Dan Andrei Aldea
Dan Andrei Aldea - Foto Facebook
1.758 vizualizări

Figură reprezentativă a muzicii româneşti a anilor 1970 şi nu numai, Dan Andrei Aldea a fost o personalitate cu valoare de simbol. Aura de mister, datorată dispariţiei din peisajul autohton odată cu fuga în Occident, s-a împletit la el cu realitatea muzicală complexă, sprijinită pe studii academice şi o deschidere cât se poate de cuprinzătoare către muzica nouă a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX.
Cunoscut în primul rând în calitate de chitarist de excepţie, care jongla cu măiestrie între rock, folk, jazz şi muzică renascentistă sau clasică, Dan Andrei Aldea a fost de fapt multi-instrumentist, compozitor, vizionar.
Este poate suficient să amintim, printre atâtea alte realizări, de opera sau poemul-rock „Zalmoxe” al formaţiei Sfinx, de celebrul cântec folk cu elemente din muzica veche europeană „Om bun” (la fel) sau de coloana sonoră a unui film excepţional, pe nedrept uitat, „Nunta de piatră” (regizat de Mircea Veroiu şi Dan Piţa, la fel cum muzica este scrisă de Aldea şi de alt mare dispărut şi figură marcantă a muzicii româneşti a acelor vremuri, Dorin Liviu Zaharia).

Dan Andrei Aldea

Înfuriat pe sistemul liberticid din România, Dan Andrei Aldea a amânat mult momentul întoarcerii, iar concertul din 2016, alături de Nicu Covaci – pe vremuri socotit marele rival, ca maestru de ceremonii al altui proiect înnoitor în rock-ul autohton, Phoenix – nu a făcut decât să sporească regretele celor care nu s-au putut bucura mai des de muzica şi de prezenţa lui Dan Andrei Aldea. Poate că, fie şi atât de târziu, trecerea la cele veşnice ne va da impulsul de a redescoperi creaţia autentică a Sfinxului şi a lui Dan Andrei Aldea, îngropată prea mult sub stratul gros de deşeuri culturale atât de prizate şi de promovate în sărmana noastră lume românească.
Dumnezeu să-l ierte!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*