AC/DC – Rock Or Bust

Incep aceasta recenzie cu o anecdota pe care o citisem pe Internet, si suna cam asa: “Why are they called AC/DC? Because those are the only power chords they know…”. O fi asta doar o poanta…sau chiar este o realitate?

AC/DC s-a intors in acest an cu cel de-al 15-lea album din impresionanta sa cariera, disc intitulat “Rock Or Bust”. Acesta a fost lansat in data de 28 noiembrie 2014, via Columbia Records. Acesta album a venit intr-o perioada foarte complicata pentru formatie: din pacate, chitaristul Malcolm Young sufera de dementa, motiv pentru care a fost nevoit sa se retraga din viata publica. Totodata, bateristul Phil Rudd a fost dus de curand in fata instantei, fiind acuzat de planuirea asasinarii a doua persoane. Procesul este inca in rulare.

Desi fara doi membri importanti, trupa a tinut sa lanseze un album nou. Strict din punct de vedere muzical, “Rock Or Bust” nu este deloc o noutate. “Rock Or Bust” suna exact la fel ca “Black Ice”, precedentul material de studio, sau ca “Flick of the Switch”, album lansat in anul 1983. Sau cu oricare alt album AC/DC.

Mai mult decat atat, ceea ce face “Rock Or Bust” un album monoton este faptul ca toate instrumentele pastreaza aceleasi structuri in toate piesele: ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost structura 4/4 de la tobe, care se repeta si se repeta cu fiecare piesa in parte si are mici scapari pe alocuri. Prestatia lui Brian Johnson este, de asemenea, execrabila atunci cand vine vorba de versurile din piese, care sunt de-a dreptul ‘fumate’; va prezentam cateva exemple: “Pick me up/Fill my cup,” “Pickin’ up my girl tonight/Everything is gonna be alright,” sau “Gonna kick up her heels, make me scream/Rock all night, baby, make you scream.” Pe langa asta, recunosc ca refrenele sunt dinamice, repetitive, construite pentru a se imprima in mintea ascultatorilor. Dar nimic mai mult.

Probabil singurele lucruri care m-au facut sa mai zambesc in cateva momente au fost solo-urile lui Angus Young, creierul formatiei AC/DC. In rest, s-au conservat aceleasi intro-uri pe care le-am auzit in trecut, acestea fiind presarate in unele momente cu influente de blues.

Cred ca cel mai frumos lucru pe care il pot spune despre “Rock Or Bust” e faptul ca e o dovada a ineficientei formatiei AC/DC de a mai lansa ceva decent de ceva ani. AC/DC pare ca nu mai are ce sa ne dovedeasca de acum incolo, mai ales ca a ramas si fara doi membri care se aratau a fi importanti. S-ar spune, cu risc, ca AC/DC a „murit” demult din punct de vedere al creativitatii.

Tracklist:

01. Rock Or Bust
02. Play Ball
03. Rock The Blues Away
04. Miss Adventure
05. Dogs Of War
06. Got Some Rock & Roll Thunder
07. Hard Times
08. Baptism By Fire
09. Rock The House
10. Sweet Candy
11. Emission Control


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*