100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1981

100 de melodii rock și metal
100 de melodii rock și metal

100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80- ANUL 1981.

Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.

Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.

Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.

Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.

Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.

Continuăm cu episodul doi, în care acoperim anul 1981 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.

Vom încheia cu un articol despre scena hard și heavy metal a României din anii ’80 si vom alege și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock românească.

AC/DC- For Those About to Rock (We Salute You)

Angus și compania oferă unul dintre cele mai tari salutări muzicii de chitară pe piesa de titlu a celui de-al doilea album cu Brian Johnson vocalist.

ANTI-NOWHERE LEAGUE- So What ?

Inițial o față B single obscură, a fost nevoie de comentariile celor din Metallica ca melodia să devină cunoscută în toată lumea.

BLACK FLAG- Rise Above

Fiecare trupă hardcore care a existat vreodată trebuie să mulțumească formației Black Flag. Cântărețul iconic Henry Rollins a fost adesea imitat, dar niciodată depășit.

JOAN JETT- Bad Reputation

În calitate de fondatoare a punkerițelor din L.A. The Runaways, statutul ICON era deja atins. Piesa de titlu a albumului solo de debut al lui Joan a poziționat-o drept prezența rock’n’roll feminină a anilor 80.

MINOR THREAT- I Don’t Wanna Hear It

Minor Threat a fost, fără îndoială, cea mai influentă trupă de hardcore din SUA, iar acest cântec rămâne manifestul anti-establishment perfect.

MOTLEY CRUE- Live Wire

Așa s-a născut hair metalul anilor ’80, într-o explozie de sclipici și atitudine. Greu de crezut acum, după toate telenovele sex’n’drugs și reuniuni pentru bani, dar Mothey Crüe au fost „some nasty motherf******” și niciodată mai mult decât pe ​​single-ul lor de debut.

MOTORHEAD/GIRLSCHOOL- PLEASE DON’T TOUCH

Clasica melodie rock’n’roll a anilor ’60 interpretată de Johnny Kidd And The Pirates primește tratament de înfrumusetare și întinerire prin amabilitatea lui Kelly Johnson (chitarista Girlschool), Lemmy și Girlschool. Rezultatul: cel mai mare duet din istoria heavy metalului.

OZZY OSBOURNE- Over the Mountain

Diary Of A Madman este cel de-al doilea album clasic al lui Ozzy, iar această deschidere vertiginoasă a arătat că resurectia lui nu a fost o întâmplare. Păcat că Randy Rhoads nu a mai fost prin preajmă pentru a se bucura de succes.

SAXON- Denim and Leather

Imnul de sărbătoare pe care l-a meritat NWOBHM, care provine de la una dintre trupele care au contribuit la construirea lui. Nici o alta melodie nu rezumă euforia de a fi într-o trupă de metal sau de a fi fan metal.

VENOM- In League With Satan

Criticii i-au urât din prima clipă, dar Cronos și compania a avut ultimul cuvânt: Venom continua să inspire sute de formații metal.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*