Alcest – Shelter

Duo-ul Alcest a lansat ultimul material discografic, „Shelter”, in data de 17 ianuarie 2014. Publicul romanesc a avut ocazia sa ii asculte live in cadrul festivalului Dark Bombastic Evening 4, in 2012, la Alba Iulia.

Alcest este o trupa de influente post-black metal/ post-rock / shoegaze originara din Franta, avandu-i in componenta pe Stéphane „Neige” Paut (lead vocal, chitara, clape, tobe, bas) si Jean „Winterhalter” Deflandre (tobe, percutie).

In timp ce multe deviatii de la genul metal, precum sludge si doom, si-au gasit trupe care sa le experimenteze si sa le faca sa ramana in continuare metal (sau cel putin extreme), in alte zone, precum black si post-metal, exista o tendinta de a elimina componenta dura in favoarea unui sound mai fin. Iar Alcest face acest lucru cu mare maiestrie.

Shelter este primul exemplu de abandon al sunetului metal pe care Alcest o face, proiectul lui Neige evoluand gradual de la un sound hard la unul soft. Astfel, nu veti gasi growl, tobe energice sau riff-uri brutale pe parcursul acestor 45 de minute de visare.

Chiar daca detalierile de mai sus suna complicat, Neige isi transcende toate influentele si produce o muzica de o eleganta si profunzime desavarsita. Piesa „Voix Sereines” este de departe cea mai delicata creatie, o combinatie intre muzica specifica de tonomat cu vinyl-uri si vocal melancolic, care este plasata la mijlocul tracklistului, devenind astfel sufletul si nucleul intregului album.

Accentul pus la sfarsitul fiecarei fraze de chitara, imprevizibilitatea liniei melodice, blues-ul si durerea din vocea lui Neige fac din piesa „Shelter” un potential single care s-ar preta oricand pentru emisii la posturi de radio indie rock.

O alta piesa cu potential de a deveni single este si „Away”, lucrare care are ca invitat la voce pe Neil Halstead de la Slowdive – „parintele” stilului shoegaze – al carui vocal suna mai degraba plat decat melancolic prin prisma gemetelor in contextul acestui aranjament chamber-folk.

Cel mai bun exemplu al faptului ca Neige nu este legat de radacinile sale (black metal ) il reprezinta contructia partii finale a albumului, acesta realizand un crescendo cu piesa Délivrance. In loc sa utilizeze elemente care imita sunetul de percutie pe clopotei, o tehnica de crestere a tensiunii in stilul post-rock, Neige se limiteaza la cresterea graduala a intensitatii in refren alaturi de o accelerare subtila in percutie.

Nu as putea sa numesc acest album o capodopera, avand in vedere ca aceasta eticheta este pusa pe orice lucrare muzicala mult prea frecvent. Insa, daca sunteti pregatiti sa acceptati ideea ca Alcest sub nicio forma nu mai este o trupa metal, puteti sa incercati sa gasiti o hiperbola potrivita pentru aceasta lucrare muzicala.

De ce ar trebui sa ii asculti:
Acest duo parizian de post-metal a lasat deoparte hainele de piele si corpse paint-ul pe care le-au purtat in adolescenta lor black metal pentru un act dream-pop imbracat in pulovere dragute si chipuri curate. Cele 8 piese de pe Shelter, au un schelet mai degraba asemanator lui Sigur Rós decat Satyricon; emotionale si serene, acestea suna precum genul metal vazut prin metafora unui negativ de film foto.

Alcest suna ca un film in care gemenii Cocteau tocmai si-au descoperit tripletul demult pierdut care si-a facut veacul prin trupe de space-pop si post-rock. Potriviti pentru fanii Slowdive, Mogwai.

                                                                                           Tracklist:

                                                                                           01. Wings
                                                                                           02. Opale
                                                                                           03. La Nuit Marche Avec Moi
                                                                                           04. Voix Sereines
                                                                                           05. L’Eveil Des Muses
                                                                                           06. Shelter
                                                                                           07. Away
                                                                                           08. Délivrance


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*