Alternosfera, Longa / 08.12.2012, Turbohalle, Bucuresti

Te uita cum ninge decembre…/Spre geamuri, iubito, priveste/ Mai spune s-aduca jaratec/ Si focul s-aud cum trosneste„. Oarecum ciudat sa incepi o cronica de concert ALTERNOSFERA cu o strofa dintr-o poezie de-a lui Bacovia. Si asta cu atat mai mult cu cat decembrie al nostru nu seamana deloc cu acela evocat de poetul tuturor celor intoarse.

Chiar si asa, trebuie sa dau vina pe formatie pentru insuflarea unor asemenea ganduri poetice si pentru starnirea unui vartej de referinte literare. La urma urmei, Alternosfera este una din putinele trupe graitoare de limba romana care incearca sa exploateze virtutile expresive ale unui idiom destul de nepopular in randul colegilor lor de breasla

Animata de astfel de cugetari iernatice, m-am indreptat spre Turbohalle unde urma sa asist la cantarea-eveniment a unei formatii de rock alternativ extrem de iubite de publicul autohton. Despre locatie, numai de bine. Spatiul este incapator si bine organizat, iar nimeni nu a tremurat de frig chiar daca afara racoarea te „pisca” fara mila.

Cat despre sunet, acesta a fost putin „fuzzy” si inconstant pe alocuri, dar micile neajunsuri tehnice nu au avut un impact negativ asupra prestatiei formatiei si nu au deranjat nici auditoriul, care s-a bucurat de un sound de calitate buna.

Seara a inceput cu trupa Longa, o varianta transnistreana a americanilor de la The Gossip, cu o blonda la voce, in loc de controversata Beth Ditto, si cu un „crew” scenic colorat. Formatia abordeaza un gen eclectic de indie rock cu influente dance, electro si dubstep.

Longa    DSC4077 copy

Chiar daca nu putem spune ca instrumentistii erau niste adevarati virtuozi (chitara se dezacorda foarte des), Longa a oferit un show tonic. Fanii Alternosfera, insa, erau de neinduplecat. S-au facut o multime de ironii la adresa opening-act-ului, iar cativa pustani s-au dedat la niste dansuri sugestive pentru a scoate in evidenta…natura „gay” a muzicii pe care o ascultau. 

O alta problema pe care a avut-o formatia a fost aceea ca efectiv nu se intelegeau versurile. In parte, a fost de vina sunetul, care a lasat mult de dorit in cazul glasului, dar nici cu articularea cuvintelor nu stam prea bine, domnisoara vocalista. 

Longa a incheiat cu un cover „dubstepit” dupa piesa preferata a lui Jim Carrey, „Somebody To Love”. S-au cerut cateva bisuri la misto, intampinate de priviri ucigase din partea fanilor main-actului care nu mai aveau rabdare.

Alternosfera a intrat pe scena dupa un soundcheck destul de lung si dupa cateva cuvinte de „bine” adresate unui sofer neobrazat care parcase prost masina.

Alternosfera    DSC4163
 
Show-ul a inceput cu doua clasice: „Ne uneste, ne desparte” si „W-Amintirile”, ceea ce a facut ca publicul sa intre fara probleme in „Alternosfera-mode”. Au urmat „Vreau sa-mi dai”, dupa care baietii au acordat prioritate pieselor de pe noul album „Virgula”. S-au auzit „Muta”, „Lumina lacustra”, „O lume la picioare”, „Doua Eve” etc. 

Marcel, intr-o forma de zile mari, s-a lasat purtat de val si a inaugurat scena din Turbohalle cu o cazatura pe masura. Cu toate acestea, carismaticul vocalist si-a revenit rapid si a facut cateva glumite pe seama incidentului.

Alternosfera    DSC4162

Alternosfera    DSC4194

Cu instrumente calibrate perfect pe ritmurile brandului lor de rock alternativ si cu o voce de-a dreptul transgresiva, trupa a oferit o cantare de zile mari. Alternosfera face parte dintr-o categorie destul de restransa de formatii: acelea care nu au nevoie de artificii scenice sau de un show complicat pentru a-si transmite mesajul.

Iubirea publicului autohton pentru formatia din Moldova este o surpriza placuta. Se pare ca este totusi posibil ca o trupa care canta in limba romana sa aiba succes de piata si sa vanda. Numarul mare de purtatori de tricouri cu logo-ul „AS” afisat mandru pe piept arata ca Alternosfera a reusit sa-si construiasca o baza de fani suficient de solida incat sa-si doreasca sa iasa din anonimat. 

Un alt lucru care dovedeste ca Alternosfera are un viitor promitator in fata si urmeaza o traiectorie asemanatoare cu cea a trupelor din strainatate este publicul numeros. Aproximativ 1500 de oameni au respirat acelasi aer cu trupetii de peste Prut. Mai mult, atat la melodiile consacrate, cat si la piese de pe noul album, fanii au cantat cot la cot cu Marcel si au jucat rolul de backing vocals, acolo unde simteau ca este nevoie. Mai rar ca o formatie de la noi sa beneficieze de o asemenea apreciere din partea auditoriului. 

Trupa a reusit sa ofere fanilor exact concertul eveniment pe care l-au promis, in semn de multumire pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului. Cu siguranta versurile profunde ale Alternosferei, impreuna cu originalitatea muzicii vor bantui mult timp prin sufletele noastre, asemenea unui soundtrack pentru iarna care se apropie.

La capitolul minusuri as mentiona, in primul rand, lipsa spatiului pentru fotografii invitati si accesul greoi care s-a facut la intrare.

O galerie foto de la acest concert poate fi accesata AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*