Avanpremiera – Opera Rock „Lucifer” compusa de Adrian Tabacaru

Avanpremiera „Lucifer: A Rock Opera”, o primă adaptare muzicală a „Luceafărului”, compusă de Adrian Tăbăcaru va avea loc în data de 15 ianuarie 2019, în Bucureşti.

Open doors: 19.00
Show: 20.00 – 21.00

Perfecţiunea construcţiei muzicale din poezia lui Eminescu este deja un subiect bine înrădăcinat în discursurile celor care fac referire la această operă indiferent de eră. Paradoxul intervine însă atunci când observăm că în cultura românească contemporană lipsesc cu desăvârşire adaptările muzicale inspirate din această operă. Toboşarul Adrian Tăbăcaru vrea să schimbe situaţia şi anunţă cu entuziasm că a compus Opera Rock „Lucifer”, a cărei avanpremieră va avea loc la începutul anului următor, în Bucureşti.

În zona muzicii rock şi metal, numele lui Adrian Tăbăcaru are o rezonanţă deosebită, chiar dacă muzicianul migrează fără prea multă bătaie de cap de la genurile menţionate la jazz fusion, electronică şi ajunge până la muzica clasică. Tăbăcaru a studiat muzica din copilărie, apoi au apărut în viaţa sa instrumentele de percuţie, iar mai târziu avea să se specializeze la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, ceea ce i-a stabilit un rol important în cadrul muzicii de orchestră. Între timp, formase deja cu vocalistul şi chitaristul Andy Ionescu grupul de progressive death metal Taine, ceea ce poate fi considerat un act de pionierat având în vedere evoluţia underground-ului în prima parte a anilor ’90, în România.

În ultimii trei ani, ambiţia principală a lui Adrian Tăbăcaru a constat în misiunea de a transmite mesajul universal din opera lui Eminescu prin intermediul limbajului muzical.

Lucifer: A Rock Opera” include munca mai multor artişti activi în diferite scene culturale locale și internaționale precum Eugen Brudaru, Maria Hojda, Răzvan Krivach, Iustinian Zetea, Dominic Cristea, Laura Mihailă, Dragoș Crețu, Andrei Ionescu, Andrew Pleavin, Olimpia Mălai, Raluca Stratulat, Andreea Țimiraș, Adrian Buciu, Sebastian Burneci, Constantin Urziceanu, Sergiu Dan Feier, Petre Iftimie, Andrei Popa, Alexei Nichiforof, iar compozitorul menţionează ca inspiraţie complexitatea „Faust”-ului regizat de Silviu Purcărete.

Libretul este semnat de Ioana Ieronim, poetă, eseistă și traducătoare, iar ca și consultant literar, Tăbăcaru a fost ajutat de Anișoara Moraru.

Lucifer: A Rock Opera” va fi oferită publicului într-o primă formă chiar de ziua naşterii poetului, pe 15 ianuarie 2019, în Club Control. Pe lângă muzică, show-ul va cuprinde şi o creaţie vizuală a ilustratorului Costin Chioreanu.

Adrian Tăbăcaru plănuieşte ca opera să se dezvolte în timp în ceea ce ţine de producţie şi să fie prezentată şi pe scenele din afara României.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*