Cele mai bune 10 piese Nirvana

Nirvana, o trupa care a transmis mesaje puternice, care a indemnat la autenticitate spirituala („Come as you are”) si care a reusit sa comunice cu intreaga generatie ’90 mai bine decat orice alta formatie.

Astfel, grupul intemeiat de Kurt Cobain and co. a devenit vocea acestei generatii si a lasat o mostenire semnificativa muzicii rock, lucru evidentiat in acest top 10.

Clasamentul este bazat atat pe opiniile fanilor cu privire la piesele lor favorite, cat si pe piesele care au avut cel mai mare impact comercial.

Va cerem si voua parerea. Ati reordona topul? Ati inlocui piese? Cum arata topul vostru 10 Nirvana?

10. “Rape Me” – In Utero, 1993

Cu un asemenea titlu, este oare de mirare ca cel de-al doilea single de pe albumul ”In Utero” a ridicat niste semne de intrebare? Desi cei de la Nirvana erau familiarizati cu controversele, totusi Rape Me a fost o alegere indrazneata ca follow-up la reactia publicului cu privire la vidioclipul “ciudat” al piesei “Heart-Shaped Box”.

Initial scrisa de catre Kurt Cobain pe o chitara acustica, aceasta piesa anti-viol, care vorbeste despre puterea de razbunare a unei victime asupra atacatorului, a reusit sa intre in topuri si in Europa, datorita riff-ului simplu, insa memorabil, a vocii ragusite si a unui punct culminant puternic.

9. “Something in the Way” – Nevermind, 1991

Daca este sa ignoram “piesa secreta”, atunci Something in the Way vine sa incheie cel de-al doilea album al celor de la Nirvana, “Nevermind”, cu o poveste inspirata din din viata lui Cobain, dat afara din casa de catre parintii lui si nevoit sa locuiasca sub un pod.

Centrata in jurul vocii si a chitarii lui Cobain, aceasta melodie afectata este o schimbare in ritmul alert cu care Nirvana ne-a obisnuit, avand un tempo mai lent.

8. “Aneurysm” – Incesticide, 1992

Continand versuri despre fosta iubita a lui Cobain (Toby Vail, din trupa Bikini Kill), careia i se transmite mesajul: „Love you so much/ makes me sick”, Aneurysm este o piesa rapida care explodeaza de energie. Avand versuri care te lovesc din plin, tobe saltarete si chitara exploziva, nu este de mirare ca aceasta melodie a devenit in scurt timp un statement live.

7. „In Bloom”– Nevermind, 1991

Versiunea de pe „Nevermind” reprezinta o varianta mai soft a „galagiei” punk care a fost initial aceasta piesa, ea fiind inregistrata cu un an inainte de lansarea discului. Din fericire, noua versiune reuseste sa-si pastreze edge-ul grunge. Vocea lui Cobain pusa in contrast cu dinamica piesei a fost un lucru atat de bine primit, incat In Bloom a ajuns in topurile birtanice si la radioul american.

Sa nu uitam nici de videoclipul memorabil care ironizeaza spectacolele TV de varietati de pe vremuri.

6. „About a Girl”- Bleach, 1989

Kurt Cobain s-a „abtinut” de la grunge atunci cand a inclus aceasta piesa „mai finuta” pe albumul de debut Nirvana, creand astfel un dezechilibru intre aceasta compozitie si celelalte piese mai „hard”. Totusi, nu putem sa nu remarcam talentul de compozitor al solistului, nu-i asa?

Cinci ani mai tarziu, versiunea acustica din cadrul show-ului „MTV Unplugged Live in New York” a oferit o noua varianta care vorbeste despre o iubita cicalitoare.

About a Girl s-a aflat pe primele locuri in topul „Modern Rock Tracks Chart” si continua sa fie foarte populara printre fani si in zilele noastre.

5. „All Apologies” – In Utero, 1993

Reprezentand cel de-al doilea single al albumului „In Utero”, All Apologies este din nou o piesa de top in „Modern Rock Tracks Chart”, avand versuri bine gandite si o voce mai aplatizata, insa la obiect, care stie sa te poarte intr-o calatorie emotionanta spre pierderea de sine, atingand si tema delicata a sinuciderii.

Varianta acustica MTV Unplugged a devenit un hit radio si reprezinta versiunea pe care oricine si-o aminteste chiar si azi.

4. „Lithium” – Nevermind, 1991

Imbinand versuri cantate incet cu un refren „urlat si ragusit”, o tehnica care i-a facut pe Nirvana extrem de cunoscuti, cel de-al treilea single de pe „Nevermind” reprezinta un clasic Nirvana de la inceput pana la sfarsit.

Vocea ragusita a lui Cobain, ce canta despre schimbari de dispozitie bipolare, chitara distorsionata si tobele care tuna au facilitat ascensiunea piesei Lithium in topul „Hot 100” si au facut din Nirvana un icon al miscarii grunge.

3. „Heart-Shaped Box” – In Utero, 1993

Primul single de pe „In Utero” incepe lin si sigur, insa refrenul galagios si intens face ca piesa Heart-Shaped Box sa fie de neuitat. Adaugand niste versuri care te bantuie deoarece vorbesc despre puterea de manipulare a femeilor, avem retatea perfecta pentru un chart-breaker.

Videoclipul piesei a cauzat mare tulburare din cauza imaginilor ciudate care includ influente din Vrajitorul din Oz, un cadru cu un batran care este crucificat si o fetita imbracata in uniforma Ku Klux Klan.

2. „Come as You Are” – Nevermind, 1991

Avand un start timid si afectat, Come as You Are devine asurzitoare in refren, fiind o piesa plina de contradictii.

Come as You Are este o melodie care s-a aflat pe locul 2 in topul „Hot 100” datorita riff-ului inconfundabil si a faptului ca a fost al doilea single de pe albumul „Nevermind”.

Aceasta piesa nu numai ca a fost un hit radio, insa a continut si unul dinte cele mai lungi si melodioase solouri a lui Cobain.

Inainte sa va dezvaluim si numarul 1, iata cateva piese care merita a fi mentionate: „Breed”, „Drain You”, „The Man Who Sold the World” – cover David Bowie, „Silver”, „Pennyroyal Tea”, „Lake of Fire” – cover Meat Muppets, „Polly” sau „Territorial Pissings”.

1. (ati ghicit!) „Smells Like Teen Spirit” – Nevermind, 1991

Rockul alternativ si muzica in general nu au mai fost la fel dupa ce Nirvana a scos la rampa acest imn despre indiferenta adolescentina.

Daorita formulei „tare-incet-tare” inspirata de cei de la The Pixies si a vocalizelor „maniacale”, Smells Like Teen Spirit a facut cunostinta mainstream-ului cu sunetul din Seattle, un melange de muzica heavy cu tendinte pop.

Sunteti de acord cu aceasta lista? Care sunt piesele voastre preferate Nirvana?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*