Dirty Shirt – Dirtylicious

591 vizualizări

„Dirtylicious”, cel mai recent material discografic semnat de formația românească DIRTY SHIRT este, în mod clar, opera de căpătâi a maramureșenilor. Albumul este complet, complex, original și înțesat de numeroase delicii sonore.

Înainte de toate, „Dirtylicious” reprezintă finalul unui proces de „coming of age” al trupei și desăvârșește ceea ce au început primele apariții discografice. Este vorba despre un material matur, ce marchează atingerea unui cu totul alt nivel, atât în ceea ce privește compoziția, cât și interpretarea.

Tracklist-ul conține câte ceva pentru fiecare iar faptul că trupa a optat să includă atât piese în limba română, cât și în limba engleză, sau chiar și în alte limbi, dovedește că Dirty Shirt are o abordare holistică asupra carierei sale – atât publicul local cât și cel internațional trebuie să aibă ce să asculte, iar suprapunerile care se petrec nu pot decât să bucure.

Materialul amestecă în mod iscusit muzica „serioasă” – metalul greu, groovy, progresiv pe alocuri – cu elementele folk, balcanice, tradiționale, care capătă, câteodată, tente parodice, rezultând un mix eclectic, paradoxal, care încântă tocmai prin trecerile inteligente dintr-un registru în celălalt.

Complexitatea orchestrației este de admirat. Transylvanian Folkcore Orchestra și-a arătat din plin virtuozitatea, strunind niște instrumente ale căror sonorități sunt greu de împăcat cu metalul. Totuși, Dirty Shirt a reușit, realizând un disc care este un fel de cheie de boltă ce susține toată munca de până acum a trupei, precum și „cauza” unui subgen tratat deseori cu prejudecăți.

În câteva recenzii apărute de curând, „Dirtylicious” a fost lăudat pentru capacitatea sa de a servi drept o coloană sonoră pentru petreceri rock. Este adevărat că discul are acest aer sărbătoresc flamboaiant. Cu toate acestea, nu trebuie trecute cu vederea însușirile strict muzicale ale materialului, care, dincolo de a fi unul distractiv, este un experiment reușit în domeniul amestecului de genuri și are certă valoare estetică.

Întreg tracklistul curge natural, iar melodiile se succed într-o logică internă bine definită. Ies în evidență piese ca „Balkanique”, „Mental Csardas” și „Cobzar”, dar toate bucățile își au rolul lor în întreg. Pe viitor, ne-ar plăcea, totuși, să vedem mai multă variație din punct de vedere al tipului componistic și să ascultăm și balade, de exemplu.

Artwork-ul discului exprimă perfect conceptul trupei. Acesta a fost realizat de artistul român Costin Chiorean, care și-a dat silința să sintetizeze într-o imagine comprehensivă toate caracteristicile Dirty Shirt. Talentatul grafician a făcut acest lucru cu brio, prin crearea unei mascote cap-de-schelet, dotată cu accesorii tradiționale și înconjurată de modele decorative folky.

„Dirtylicious” este un disc must-listen pentru fanii metal deoarece îmbină cele mai frumoase laturi ale unor lumi diametral opuse. Chiar dacă Dirty Shirt nu este prima formație care a încercat acest lucru, este în mod clar unele dintre cele cărora le-a ieșit experiența nebunească, dând naștere unul material caleidoscopic, ce prezintă fragmente din universuri muzicale între care rareori se aștern poduri sonice atât de solide și de plăcute auzului.

Tracklist:
 
Ciocârlia
Moneyocracy
Mental Csárdás
Maramu’
Balkanique
Dulce-i vinu’
Cobzar
Hoţii
Dirtylicious
My Art
Căluşarii

Cel de-al doilea leg al turneului national pentru promovarea discului debutează în data de 13 mai, în Club Jazz & Blues din Târgu-Mureș.

Iată ce au declarat membrii Dirty Shirt după concertele susținute până acum. Acestea s-au bucurat de un feedback excepțional din partea publicului, care a avut parte de o producție de zile mari.

 

“Incredibil cât de repede a trecut prima parte a turneului Dirtylicious. Până în prezent, fără îndoială e cel mai bun turneu Dirty Shirt, din toate punctele de vedere. Transmitem sincere mulțumiri publicului numeros care a creat o ambianță excelentă, trupelor din deshidere și cluburilor care ne-au primit în cele mai bune condiții. Suntem nerăbdători să continuăm această aventură.

 

Între concertele din cea de-a doua parte a turneului național se numără prestații la Târgu-Mureș, Brașov, București, Cluj Napoca, Petroșani și Râșnov. Dirty Shirt va cânta la cele mai importante evenimente rock de anvergură din țară.

Este vorba despre Romanian Rock Meeting (București) alături de Blind Guardian (Germania), festivalul I Am The Rocker, alături de Dream Theater și mulți alții, deschiderea show-ului Godsmack de la București, precum și prestația de la Rockstadt Extreme Fest (Râșnov) alături de At The Gates și mulți alții.

Așa cum am mai anuntat, grupul a pregatit o productie speciala cu ocazia acestui turneu. Dirty Shirt este prima formatie autohtona care a obtinut sprijinul Wacken Foundation pentru turneu si va fi insotita de o echipă profesionista, incluzand tehnicieni din strainatate. De asemenea, marea majoritate a echipamentului va fi prezenta la toate concertele, ceea ce va permite inregistrarea audio multitrack si filmarea concertelor. Aceste filmari vor fi incluse intr-un viitor DVD.

Mai mult, in turneul din mai, trupa va canta in formula extinsa, in functie de concert, grupul fiind completat de mai multi muzicieni. Pe langa cei 7 membri, in versiune completa, incluzand synth-uri si chitare acustice, Dirty Shirt ii va avea mai mulți invitați care vor cânta la diverse instrumente tradiționale.

Unul dintre momentele cele mai importante din acest turneu va fi prestatia de la Romanian Rock Meeting, prin care formatia va lansa oficial discul la Bucuresti, printr-un concert special. Asa cum a anuntat, Dirty Shirt a pregatit o productie deosebita, la cele mai inalte standarde din domeniu, de care se va putea bucura publicul prezent la show-urile din turneu.

Momentan, datele turneului „Dirtylicious” sunt urmatoarele.

Miercuri 6 Mai – Hesh Experience, Baia Mare
Joi 7 Mai – Daos, Timisoara
Vineri 8 Mai – Moszkva, Oradea
Sambata 9 Mai – Zamfirescu, Satu Mare
Duminica 10 Mai – Club Fashion, Sighet

Miercuri 13 Mai –  Jazz & Blues Club, Tg. Mures
Joi 14 Mai – Rockstadt, Brasov
Vineri 15 Mai – Romanian Rock Meeting, Bucuresti
Sambata 16 Mai – The Shelter, Cluj Napoca
Sambata 26 Iunie – Special Guest la Godsmack, Bucuresti
3 – 4 Iulie – I AM THE ROCKER FESTIVAL, Bucuresti
17 – 19 Iulie – Barock Festival, Petrosani
Sambata 15 August – Rockstadt Extreme Fest, Rasnov

Info turneu

Dirty Shirt a castigat premiul pentru „Best Rock Ambassador” la Metalhead Awards 2014 si „Best Metal Band” la Maximum Rock Awards 2014, prin votul publicului. De asemenea, formatia este endorser oficial Washburn si Randall.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*