Dirty Shirt / 4.10.2019, /Form Space, Cluj-Napoca

943 vizualizări

Introducerea elementelor de folk în muzica metal și în hip-hop dat frâu liber posibilității de a experimenta în rândul compozițiilor formațiilor din România. Începând cu melodiile celor din Negură Bunget și Bucovina, experimentele au condus la nenumărate interpretări, multe eșuate. Totuși, printre cele mai reușite și dinamice din ultimul deceniu s-a numărat formația Dirty Shirt, cea care a putut să compună câteva albume de referință pentru mișcarea de folk metal din țară: cele câteva piese de pe „Freak Show” au facilitat descoperirea unui echilibru dintre alternative și folk, împins către extreme cu albumul „Dirtylicious”, unul dintre cele mai reușite materiale discografice de la noi din toate timpurile, iar albumul „Letchology”, lansat în primăvara acestui an, a reușit din nou să expună măiestria combinației elementelor muzicale moderne cu influențele tradiționale.

Eforturile Dirty Shirt de a crea ceva original ar fi fost uitate în scurt timp dacă nu exista și un show live de excepție care să expună forța și furia din compoziții, lucru pe care formația îl îndeplinește de fiecare dată, la fiecare spectacol. În acest sens, noaptea friguroasă dintr-o toamnă târzie de 4 noiembrie 2019 a fost rezervată pentru reprezentația live Dirty Shirt ce își promovau cel mai nou album, în formulă completă, în clubul /FORM Space din Cluj-Napoca (susținut și de două fete la backing vocals și o mică parte din echipa Transylvanian FolkCore Orchestra).

Deși scena din /FORM pare destul de mare, aceasta devine neîncăpătoare pentru tot ansamblul maramureșean, care începe show-ul conform orarului. Publicul, deși nu este în număr mare în această noapte, devine receptor pentru greutatea simfonică, ce debutează cu piese de pe cel mai recent album: ascultăm compozițiile în limba engleză „Put It On” și „Fake”, urmate de melodia în limba maghiară „Nem Loptam”. Înghesuiala de pe scenă nu oprește dansurile coordonate de solistul Dan „Rini” Crăciun, acompaniat îndeaproape de cel de al doilea vocalist, Robert Rusz, care dau tonul de fiecare dată atunci când versurile oferă interacțiune cu publicul (un exemplu este la finalul piesei „Starea Nației”).

DIRTY SHIRT live at /FORM SPACE

Geplaatst door FORM SPACE op Vrijdag 4 oktober 2019

Prezența scenică este agreabilă, umorul și sarcasmul ardelenesc au lovit la țintă înainte de piesa „Hoții”, melodie cu un puternic mesaj politic, atunci când Rini găsește momentul să se distanțeze, printr-o expunere a proporționalității genealogiei sale, de șeful actualului Guvern, aflat în plină campanie electorală. Piesele de pe „Dirtylicious” își fac și ele locul: ascultăm „Moneyocracy”, „Balkanique”, și se trece rapid apoi prin „My Art”. Nu sunt uitate nici piesele mai vechi, precum „Ride”, „Bad Apples”, și, desigur, de „Saraca Inima Me”, cea cea care pune publicul serios la muncă. „Maramu” este punctul culminant: lumea cântă împreună cu cei doi fani care i-au luat locul lui Robert și alături de solista Teodora Vișan, cea care l-a înlocuit pe Rini, se distrează și aclamă apoi din răsputeri pentru un bis pe care trupa îl respectă.

Și uite așa aproape două ore de muzică s-au scurs fără ca lumea să realizeze, fără să obosească, fără să ceară mai mult. Anul viitor urmează ca Dirty Shirt să aniverseze 25 de ani de activitate și aflăm că ni se pregătește o surpriză, „ceva care nu s-a mai făcut până acum”, conform spuselor lui Robert Rusz, iar Cluj-Napoca este unul dintre locurile incluse în turneu.

Nota bene: deschiderea concertului a fost asigurată de formația maramureșeană Before I Die, la care, din păcate, nu am reușit să ajung în timp util. Maybe next time!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*