Hai cu una săltăreaţă – la horă rock cu Dirty Shirt (Interviu)

2.882 vizualizări

Cu ani lungi de experienţă în spate, trupa maramureşeană Dirty Shirt îşi trăieşte o a doua tinereţe şi se bucură în sfârşit de succesul mult-aşteptat. Cu o linie muzicală din ce în ce mai clar definită şi un public foarte variat, Dirty Shirt a devenit unul dintre numele noi importante ale scenei rock din România (deşi, repet şi cunoscătorii o ştiu, trupa nu e nicidecum nouă). Despre rock şi folclor, mesaj, politică şi alte chestiuni „de actualitate” – muzicală şi de alte feluri – am stat de vorbă cu claviaturistul, chitaristul şi liderul trupei, Mihai Tivadar.

Salut şi bine v-aţi întors acasă. Turneele din zona francofonă nu mai sunt o noutate pentru voi şi ştiu că şi acum aţi avut parte de o experienţă în Franţa şi Belgia. V-aţi făcut un public fidel şi în acea zonă? Şi cum reacţionează, mai ales dat fiind faptul că nu înţelege versurile?

Salutare. Intr-adevar, prezenta Dirty Shirt in zona francofona e una constanta in ultimii ani. De exemplu turneul din luna noiembrie a fost a treia „iesire” in Franta in acest an si incep sa se vada rezultatele. Feedbackul publicului francez e extraordinar chiar daca sunt piese in romana si  oamenii nu inteleg versurile. Ceea ce conteaza in primul rand e ambianta si trairile transmise prin muzica noastra.

Ca să continui oarecum în linia întrebării anterioare: la Rockstadt am văzut străini încântaţi de prestaţia voastră. Crezi că latura folclorică pe care o abordaţi are rezonanţe universale?
Muzica traditionala din Europa de Est e incarcata de emotii, ce pot fi foarte variate, un lucru pe care publicul din strainatate il apreciaza foarte mult. Asta da o nota exotica si exuberanta muzicii noastre.

Elementul muzical autohton este foarte prezent în noile voastre creaţii. Aţi şi studiat fenomenul la faţa locului pentru a aprofunda eventuale structuri melodice şi ritmice?
Avem un background destul de solid in ceea ce priveste muzica populara si in plus, a fost un moment in procesul de compozitie a ultimului nostru album, „Dirtylicious”, cand am studiat intens muzica traditionala precum si volume de texte populare.

Există artişti populari care vă influenţează în mod deosebit?
Nu avem artisti populari preferati, insa cele mai multe inspiratii au venit de la Maria Tanase si Gica Petrescu.

Trupa a tot adus în ultimii ani noi instrumentişti, dar din câte ştiu ne pregătiţi chiar ceva mai amplu la anul, un turneu cu invitaţi speciali. Poţi să-mi dai detalii?
Pregatim un turneu special ce se va desfasura in primavara anului viitor, in care ne dorim sa prezentam un spectacol unic, alaturi de Ansamblul Folcloric National Transilvania. La ora actuala suntem in plina campanie de finantare, deoarece un asemenea proiect implica o productie imensa si prin urmare costuri foarte mari. In cazul in care fondurile obtinute sunt insuficiente vom fi nevoiti sa reducem productia la formula Dirty Shirt + taraf, insa suntem increzatori in acest proiect.

Părerea mea este că exploatarea fondului muzical naţional e una dintre cele mai bune modalităţi pentru a dobândi un act artistic organic. Voi cum aţi început să vă apropiaţi de folclor?
Relatia noastra cu folclorul e de lunga durata. Deja din copilarie am crescut intr-un mediu unde se asculta si se canta multa muzica rock, dar si folclor. De exemplu, bunicul meu a cantat la vioara, tatal meu de asemenea a cantat in formatii (de rock/muzica usoara, dar si de nunti) si a fost si instructor de dansuri populare. Pe urma, in timpul liceului, alaturi de Pali, basistul trupei, am cantat si la nunti, unde evident, o buna parte din repertoriu era muzica populara. La un moment dat, pe langa cursurile de muzica clasica, am facut si sedinte de pian cu Lacatus, un muzician exceptional de etnie roma, unde am studiat armonii si structuri tipice tiganesti (nu doar folclor, ci si jazz, café concert, etc…). Cred ca tot acest background a avut un rol important in integrarea elementelor de folclor in muzica noastra. Primele „experiente” de combinare metal si folclor le-am facut la inceputul anilor 2000, imediat dupa lansarea primului album, cand ne-am hotarat sa ne indepartam de sfera progressive. Treptat folclorul a inceput sa devina o sursa de inspiratie constanta, ajungand la „Dirtylicious”, un album pe care muzica traditionala este foarte prezenta.

Nu v-a fost niciodată teamă să abordaţi problemele sociale şi politice în versurile Dirty Shirt – de la aspecte mai generale (pe „Same Shirt…”), aţi ajuns încet-încet la unele foarte punctuale, la care faceţi referire şi în concerte. Astăzi tot mai multe trupe preferă să vorbească despre trăiri ultra-subiective, adesea textele sunt atât de abstracte încât nu le înţelege mai nimeni. Pe voi ce v-a determinat să mergeţi în direcţia opusă?
Orice artist care ajunge la o oarecare notorietate devine (voit sau nu) un leader de opinie. Astfel are o responsabilitate mare, deoarece mesajele transmise ajung la un public larg. De aceea, e important ca muzica noastra sa fie acompaniata de un mesaj puternic, mai ales in contextul social si politic actual (din Romania si nu numai). Am avut sansa sa colaboram cu Leo Ciocan pe ultimele doua albume, un textier exceptional, care stie sa puna in cuvinte mesajul pe care dorim sa il transmitem, si cel mai important, care e pe aceeasi lungime de unda cu noi.

Sunteţi o trupă care a bătut ţara în lung şi-n lat, aţi cântat într-o mulţime de cluburi şi clubuleţe. Iată, a trecut un an de la tragedia Colectiv. Vi se pare că s-a schimbat ceva?
Stiu ca poate sa para sinistru, insa tragedia de la Colectiv a adus miscarea rock in prim plan, si publicul a devenit mai numeros si mai implicat. De asemenea, a existat o perioada de solidaritate foarte puternica intre cei implicati in miscare: formatii, organizatori, fotografi, jurnalisti, etc.  Insa incet-incet am impresia ca aceasta stare incepe din nou sa se deterioreze, si e mare pacat, mai ales fata de victimele de la Colectiv.
Au avut loc schimbari importante si in ceea ce priveste organizarea de evenimente,  in general promoterii, cluburile si artistii sunt mult mai atenti acum in ceea priveste conditiile de securitate. E drept ca in acelasi timp a fost o adevarata vanatoare de vrajitoare (care din pacate inca continua), si miscarea rock a fost prima afectata. Desi majoritatea cluburilor au facut in mod spontan toate modificarile necesare pentru a asigura desfasurarea evenimentelor in conditii bune, multe au avut de suferit si au fost inchise timp indelungat.
Tragedia de la Colectiv a avut consecinte importante nu doar asupra fenomenului rock din Romania, ci asupra intregii societati. Consider ca schimbarile politice ce au urmat dupa manifestatiile din noiembrie 2015 sunt in directia buna, insa Romania e  in spate cu zeci de ani fata de tarile din Vest in ceea ce priveste legislatia si administratia. Mi-as fi dorit ca reformele in domeniul cultural si atitudinea statului fata de cultura alternativa sa  progreseze mai repede, insa pot sa inteleg ca sunt probleme mai grave si mai urgente in Romania (de exemplu in domeniul sanatatii). Sper ca tinerii sa mearga masiv la vot la alegerile din decembrie, pentru a evita o intoarcere la aceasi acelasi sistem administrativ corupt si incompetent.

Pe voi ca oameni v-au schimbat într-un fel cele întâmplate?
Desi in momentul tragediei de la Colectiv eram la mii de kilometri distanta, dupa cele intamplate nu voi mai fi acelasi. Am avut multi cunoscuti in acea seara la concert, unii din ei nu mai sunt printre noi, altii au supravietuit, insa cu traume fizice si psihice extrem de grave. De atunci am facut tot ce mi-a stat in putinta sa ajut si sa transmit toata empatia posibila catre cei care au supravietuit acestui cosmar.

A trecut ceva timp de la lansarea „Dirtylicious”. Se mai vând astăzi în lume – şi în România – CD-uri?
Spre surpriza noastra, raspunsul e pozitiv. Evident, nu se compara cu situatia din primele luni, insa constant avem comenzi atat din tara cat si din strainatate.

În general trupele ajunse la un anumit grad de maturitate lansează, mai devreme sau mai târziu, un DVD. Pregătiţi şi voi aşa ceva?
Am avut o prima tentativa de DVD, cu concertul la Dirty Fest din 2011 (de altfel disponibil si online), si speram sa realizam un album live (CD + DVD) in urma turneului de anul viitor alaturi de orchestra traditionala.

afis-ds-finantare

Dirty Shirt face apel la fani pentru susținerea turneului „FolkCore Detour”

Pana la turneul alaturi de Ansamblul Folcloric Transilvania, ne intalnim cu formatia Dirty Shirt, pe 10 decembrie, la Suceava.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*