Dirty Shirt – pregatita pentru export!

Teoretic, Dirty Shirt ar trebui sa nu mai aiba nevoie de nicio prezentare in Romania. Baietii sunt activi de cativa ani buni, au organizat si un festival, au un album la activ si tocmai l-au lansat pe al treilea. Practic, despre maramureseni se vorbeste inca prea putin. Si asta in conditiile in care muzica Dirty Shirt musteste de prospetime si de autentic, calitati din ce in ce mai rare nu doar la noi, ci pe toata Planeta Muzica. Zilele acestea incepe turneul de promovare al albumului „Freak Show”, deci am socotit ca e momentul cel mai potrivit sa stam de vorba cu Mihai Tivadar, creierul trupei care va veni maine-poimaine si la voi in oras.
 
Stilul Dirty Shirt e intr-o permanenta evolutie. Consideri ca odata cu acest nou album ati atins maturitatea componistica?
Salutare si multumim pentru interviu. Consideram ca orice artist, indiferent de domeniul practicat, ar trebui sa evolueze in timp, deoarece si noi ca oameni evoluam. E si cazul trupei Dirty Shirt, care dupa reuniunea din 2005 a cautat propriul stil muzical prin mai multe demo-uri destul de experimentale, ajungand la un stil relativ omogen pe albumul precedent, „Same Shirt Different Day”. Insa „Freak Show” consideram ca este o etapa suplimentara, muzica noastra devenind mai omogena, desi influentele sunt foarte diverse. Daca am ajuns sau nu la „maturitate”, timpul va raspunde la aceasta intrebare. Cel putin din punctul meu de vedere, „Freak Show” e un album foarte reusit si va fi un adevarat challenge sa facem ceva mai bun in viitor. Insa asa am spus si dupa SSDD (2010)…
 
 
Cum reusiti sa lucrati la noile piese, dat fiind faptul ca locuiti la distante mari unii de ceilalti?
Cu tehnologia de azi, distantele intre muzicieni nu mai sunt un impediment foarte mare. Eu compun in mare parte muzica trupei. Cum am un „home-studio”, am posibilitatea sa inregistrez machete instrumentale, necesare atat pentru pregatirea sesiunilor de inregistrare, cat si pentru colegii mei, care astfel pot lucra pe piese, le pot modifica. De asemenea aceste machete sunt „baza” necesara pentru compozitia melodica. In plus, s-a intamplat sa facem repetitii pe Skype, atat separat cat si cu toata trupa. Nu e usor, insa e posibil.
 
Desi intr-un fel trupa este multinationala, elementele balcanice si cele romanesti sunt o marca inregistrata pentru muzica voastra. A fost o decizie constienta, sau pur si simplu o inspiratie de moment?
Unul din principiile noastre e acela de a nu ne autocenzura din punct de vedere muzical. Atata timp cat o idee e interesanta, e candidata pentru a face parte din repertoriul nostru, indiferent de influentele sale. Astfel, am ajuns sa includem si folclor in muzica noastra, insa nu intr-un mod strategic. Faptul ca pe ultimul album, muzica traditionala e mai prezenta decat in trecut e rezultatul inspiratiei noastre. Important e sa sune bine si sa ne placa.
 
Cum lucrati la versuri? De data aceasta as putea spune ca se intrevede chiar un concept in spatele diferitelor texte – este corect?
Versurile au fost realizate in marea majoritate de Leo Ciocan. Uneori i-am trimis doar machetele instrumentale si liniile melodice provizorii, si el a conceput toate versurile. Bineinteles, in functie de feedbackul nostru, au fost facute ajustari, atat din motive muzicale cat si tematice. La alte piese, i-am transmis ideea de baza, pe care el a dezvoltat-o. Au fost si situatii in care noi am scris primele versuri, care au fost pe urma modificate si ameliorate de Leo. Insa, la fel cum am facut multe variante si modificari la liniile melodice, incercand sa obtinem cel mai bun rezultat, la fel s-a intamplat si cu versurile, fiind piese care au fost modificate si ameliorate de foarte multe ori. La un moment dat Leo chiar nu mai putea, zicea ca „niciodata nu vom termina piesele”.
 
 
Stiu ca intrebarea suna ca un cliseu, dar care sunt trupele care va inspira?
Chiar daca avem un stil original (sau cel putin incercam), evident ca muzica noastra e influentata de trupele care ne-au marcat in timp. Astfel, puteti auzi influente ale unor trupe de nu metal (Korn, System of a Down), trupe industriale (NIN, Rammstein), cross-over (RATM), metal (Pantera), alternative (Faith No More, Tool), experimental (Mr. Bungle), etc…
 
Cum stati cu reactiile publicului? Stiu ca la precedentul album ati avut parte si de primiri entuziaste, dar si de sali relativ goale, ca in Club Mojo.
In ceea ce priveste noul album, feedbackul primit din presa dar si din partea publicului este foarte bun. Speram sa se „confirme” la turneu, desi suntem convinsi ca la majoritatea concertelor va fi public. Insa, ca la orice trupa, se intampla sa concertezi in fata unui public mai putin numeros. Chiar si la „case mai mari”. E normal. Conteaza foarte mult contextul, locul, ziua concertului. Nu e totuna sa canti in weekend sau in cursul saptamanii. Insa, din punct de vedere logistic si organizatoric, nu privim fiecare concert separat ci in cadrul turneului. Astfel, stim ca in anumite zile, vom avea public mai putin, insa se leaga din punct de vedere logistic. Si, cel mai important, ca muzician nu conteaza cat public ai in fata. Noi cel putin, incercam sa dam totul pe scena, chiar daca nu e multa lume. Imi aminteste asta de una din cele mai mari „gherle” din istoria trupei. A fost un concert in Bruxelles, intr-o duminica (probabil ziua cea mai proasta din saptamana pentru a organiza un concert, insa eram deja in zona, aveam concerte inainte si dupa, asa ca era singura optiune). Am avut un pic peste 10 platitori, insa am cantat din tot sufletul. Rezultat: am vandut CDuri si tricouri in valoare de peste 300 de euro, si concertul a fost chiar profitabil.
 

 
Ce credeti ca trebuie sa faceti in plus pentru a va promova albumul?
Chiar nu stim ce am putea face noi in plus. Pentru acest album am avut un prim single cu un video „lyric version”, piesa fiind difuzata la zeci de radiouri din intreaga lume. Pe urma, a venit albumul, cu difuzare intensa pe internet. Piesa „Freak Show” a fost prima piesa a unei trupe romanesti inclusa in noul joc Facebook „RockStar Rising”, trupa fiind chiar aleasa de producatori jocului „featured band of the game”. Intre timp am organizat un concurs de remixuri in parteneriat cu Propellerhead Software (Suedia) si Kallaghan Records (SUA – Franta), concurs ce a ajuns la ultima etapa: finala. In curand, vom avea doua piese si in celebrul joc RockBand, versiunea „trupa” a jocului Guitar Hero. Acum cateva saptamani am lansat si videoclipul oficial „Freak Show”, cu difuzare pe internet dar si la televiziuni importante din Romania. Va urma un al doilea videoclip, la piesa „Ride”, in parteneriat cu Commencal, una din cele mai prestigioase firme de mountainbike din lume. Asta e asa doar in mare, si cred ca am facut o treaba buna si pe partea asta. Insa ne apropiem cu pasi mari de limita autoproductiei, si daca proiectul Dirty Shirt continua cu aceeasi tendinta, vom fi nevoiti sa incercam sa semnam cu un label.
 
Ce planuri de concerte exista? Veti iesi si peste hotare?
Vineri incepem turneul „Romanian Freak Show Tour”, cu nu mai putin de 14 concerte in perioada aprilie – mai. Gasiti toate informatiile pe pagina www.dirty-shirt.com. La vara speram sa concertam la cat mai multe festivaluri importante iar in septembrie e prevazut un turneu „european”, mai exact in Germania si Franta. Deja sunt confirmate mai multe concerte, vom reveni cu detalii in curand.
 
 
Se mai aude ceva cu East West Fest, acea frumoasa ocazie pentru trupe din restul tarii de a veni la Seini si pentru trupe romanesti de a canta in Franta?
La ora actuala „East West Fest” e in stand-by prelungit: lipsa de timp, de fonduri, de voluntari, etc…
 
La ce sa ne asteptam de la noua serie de concerte de promovare a albumului „Freak Show”?
Binenteles ca setlistul va fi bazat pe albumul nou, insa „hiturile” de pe albumul precedent nu vor lipsi. Avem si noutati de line-up: Cosmin Petrut, care a inregistrat mai multe pasaje la vioara pe albumul „Freak Show”, va canta alaturi de noi. In fine, si look-ul trupei va fi schimbat, adaptat noului concept. Am pregatit show-ul foarte detaliat, suntem nerabdatori sa ne (re)intalnim cu publicul. Pentru Dirty Shirt „telul suprem” ca muzicieni este concertul: e momentul in care ai trairi intense, in care poti impartasi pasiunea ta cu publicul.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*