Eluveitie vrea sa cucereasca Romania

ELUVEITIE este o formatie-orchestra, compusa din muzicieni profesionisti care tes o vraja deosebita la instrumentele lor inedite. De la scripca, flasneta, mandola, diverse fluiere si pana la cimpoi, cele mai neobisnuite „masinarii” de sunet isi fac simtite prezenta in compozitiie elvetienilor.

Si toate acestea pe un fond de metal get-beget. Etichetati drept o trupa „folk-metal” de critici, Eluveitie au reusit sa se transforme intr-un fenomen-cult, iubit de milioane de oameni.

Maximum Rock Magazin a stat de vorba cu Anna Murphy, vocalista si „flasnetara” sefa a formatiei, care ne-a dezvaluit in exclusivitate ca Eluveitie va vizita in curand Romania. Nu au lipsit nici discutiile despre noul album al trupei, „Helvetios” si despre…viitorul sumbru al omenirii.

 

Vocea ta se aude mai des pe noul album, „Helvetios” si te-ai implicat mai mult in procesul de compunere a pieselor. Consideri ca implicarea ta mai profunda in aceste doua zone a schimbat muzica formatiei?
Da, m-am implicat mai mult atat in ceea ce priveste cantatul cat si compunerea melodiilor. Nu pot sa spun ca acest lucru a schimbat fundamental muzica. Chrigel a ramas compozitorul principal iar ideile lui sunt acelea care definesc sound-ul Eluveitie. Gusturile noastre se aseamana cand vine vorba de armonii si melodii, asa ca ne este foarte usor sa lucram impreuna si sa venim cu idei noi.

De ce crezi ca metalul suna atat de bine combinat cu genuri neobisnuite ca, de exemplu, muzica folk, cea simfonica si chiar si corurile bisericesti? Exista, in viziunea ta, un gen care nu poate fi „incorporat” in metal?
Ca sa fiu sincera, nu am nici cea mai vaga idee. Cred ca foarte multi oameni sunt surprinsi de faptul ca metalul poate fi combinat cu atat de multe stiluri diferite. Metalul in sine este atat de divers incat poti sa il combini cu orice – de exemplu, cu muzica folk. Daca este sa ma gandesc la ceva ce nu se potriveste cu metalul, atunci va trebui sa ma refer la stilul operatic de a canta, amestecat cu acest gen de muzica. Personal, nu pot sa suport vocile operatice combinate cu metalul. Cred ca este vorba despre metalul gotic, sau cum s-o numi. Ador opera, ador metalul, dar este o greseala sa le amesteci.

Ai spune ca aceasta tendinta de a folosi trecutul ca o sursa de inspiratie va face artisti „Romantici”, in sensul de adepti ai acestei „tipologii” culturale?
Nu tocmai. Pur si simplu avem o idee autentica despre ceea ce inseamna trupa noastra din punct de vedere al versurilor si al muzicii. Ne intereseaza istoria si petrecem foarte mult timp informandu-ne cu privire la trecutul celtilor ca sa putem scrie versuri bune, dar cam la asta se limiteaza lucrurile.

Ultimul vostru album vorbeste despre Razboaiele Galice, un eveniment important in istoria stramosilor vostri. Credeti ca, dupa atatia ani, oamenii se mai pot raporta la aceste intamplari?
Cred ca nu foarte multi oameni se mai pot raporta la ele. Daca nu as fi cantat in aceasta formatie, nu as fi stiut nimic despre Razboaiele Galice, pentru ca este greu sa ai acces la aceasta informatie. Nu invatam despre ele la scoala. Cu toate acestea, consider ca oamenii sunt miscati de intamplarile din trecut. Ele sunt interesante si vorbesc despre originea noastra. Vedem ziua de astazi reflectata in trecut. Istoria se repeta.

Dacii, stramosii nostri, au trecut prin evenimente asemanatoare. Si ei au fost cuceriti de Imperiul Roman, care a dus o campanie de distrugere a culturii locale. Cat de important este pentru oameni sa nu uite povestea intemeierii neamului lor? Crezi ca „radacinile” pot determina personalitatea unui popor?
Nu stiu. Nu sunt nici istoric, nici psiholog. Cred ca personalitatea unui popor este formata de contextul contemporan, nu de istoria stramosilor.

Foarte multe prin piesele voastre sunt scrise in galeza, o limba moarta. Cu toate acestea, expresivitatea versurilor voastre nu are de suferit. Cum reusiti sa transformati cuvintele acestea disparute si necunoscute in ceva atat de viu si de inteligibil? Este magie sau arta?
Este stiinta! Nu putem pronunta cuvintele 100% corect, din moment ce, asa cum ai spus, galeza este o limba moarta. Pana si expertii in lingvistica celta au indoielile lor, dar se apropie suficient de adevar incat sa faca posibil un rezultat realist si sa ne poata raspunde la intrebari.

Foarte multe trupe contemporane canta despre sex, droguri si rock’n’roll, despre Hollywood, internet si toata nebunia postmoderna. Voi ati ales ca cantati despre cultura, istorie, spiritualitate, identitate etnica etc. Ce parere ai despre aceste trenduri contradictorii?
Nu ma prea gandesc la asta. Un muzician sau un artist ar trebui sa scrie despre acele lucruri care il inspira. Daca ma intrebati pe mine, o piesa despre Hollywood poate fi la fel de profunda si de sincera ca una despre Razboaiele Galice. Atata timp cat poti sa auzi ca exista ceva „real” dincolo de aparente, am sa respect acel lucru.

Ai spus mai devreme ca „istoria se repeta”. Crezi ca lumea ar mai putea ajunge din nou in situatia de a fi dominata de o putere asemanatoare Imperiului Roman?
Nu poti sa stii niciodata. Sunt sigura ca guvernul cel rau va spala creierele tuturor, ca va exista un sistem public de controlare a mintii, ca se va face propaganda, vor avea loc arderi de carti si tot felul de lucruri infioratoare.

Legat de cele spuse anterior. Are muzica voastra vreo agenda „etnica”? Este la moda astazi sa vorbesti despre lucruri ca multiculturalismul, de exemplu.
Nu, deloc. Muzica noastra este despre muzica si atat.

Un concert in Romania?
Da, vom avea unul. Concertul a fost deja programat. Vom canta cu o formatie foarte renumita! Sunt sigura ca, in curand, va exista si un comunicat oficial.

Aveti asteptari speciale de la show? Stiti ceva despre folclorul romanesc?
Nu stim nimic despre folclorul romanesc, dar ne-ar placea sa invatam despre el. Sunt nerabdatoare sa cant in Romania. Ultimele noastre showuri de acolo au fost fantastice si mi-a placut foarte mult publicul.

Un ultim mesaj pentru fani?
Buna! Ne vedem curand! Sunteti foarte cool. Pa,pa!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*