Enslaved – In Times

ENSLAVED mi s-a parut mereu una dintre cele mai inovatoare si dinamice formatii norvegiene ale ultimelor doua decenii; este de necontestat faptul ca, desi este una dintre cele mai vechi trupe de black metal de pe scena internationala, Enslaved si-a diversificat compozitiile muzicale cu fiecare album in parte lansat. Din anul 2000, mai exact odata cu albumul “Mardraum – Beyond The Within”, trupa norvegiana a pus accent enorm pe sonoritatile progressive, experimentale si variate. Daca ar fi sa fac un top a celor mai bune albume Enslaved, m-as pune intr-o situatie delicata pentru ca nu as putea alege intre “Isa”, “Axioma Ethica Odini” sau “Vertebrae”, fiecare avand ceva unic si diferit in parte.

La o distanta de trei ani de la lansarea precedentului si incredibilului disc “RIITIIR”, norvegienii de la ENSLAVED au revenit cu un nou album de studio, intitulat “In Times”, lansat via Nuclear Blast Records. Desi este cel de-al treisprezecelea album din cariera, “In Times” se distanteaza maiestruos de restul materialelor discografice, dar doar intr-o anumita masura, pentru ca norvegienii au tinut sa pastreze cateva influente viking black din trecut. 

Singurul lucru pe care il regret este faptul ca de aceasta data aportul muzical al lui Herbrand Larsen a fost diminuat: clapele se aud mai putin, iar implicarea sa vocala a fost redusa excesiv (fata de “RIITIIR”, unde aceasta a fost elementul cel mai suprinzator de pe tot albumul). Totusi, spre deosebire de alte discuri, combinatia de voci intre Grutle si Herbrand este mult mai bine conturata si definitivata: exista momente care vocea rough iti inspira furie, angoasa, iar cea clean armonie, calm. Atunci cand ele se alterneaza, ca in piesa “Building With Fire”, se creeaza un contrast aparte, indreptat spre perfectionism. 

Daca ar fi sa vorbesc despre instrumentalul de pe acest album, atunci v-as putea oferi ca un exemplu concret prima piesa de pe material, “Thurisaz Dreaming”: nu lipsesc blast-beaturile sau riff-urile lungi si diversificate, marcate de influentele progressive sau experimentale. “Nauthir Bleeding” este o alta piesa remarcabila din punct de vedere instrumental, in special pentru momentul acoustic de la inceput, amestecat cu vocea clean a lui Herbrand, si urmat de incursiunea de riff-uri alerte, care schimba total compozitia. Vreau sa mai mentionez ca solo-urile din acest album au fost bine aranjate si directionate pe atmosfera, iar cele mai reusite sunt cele de pe piesele “One Thousand Years Of Rain” si “Daylight”

Voi incheia aceasta recenzie cu un mic fragment pe care l-am mai mentionat in cronica precedentului album al norvegienilor (putin modificata, desigur): “In Times” a demonstrat si de aceasta data ca Enslaved, desi este o trupa cu o respectabila varsta, poate intrece oricand barierele genialului. Nu uitati ca Enslaved vor fi prezenti la urmatoarea editie Rockstadt Extreme Fest din august, care va avea loc, ca de obicei, la Rasnov

„In Times” tracklist:
01. Thurisaz Dreaming
02. Building With Fire
03. One Thousand Years Of Rain
04. Nauthir Bleeding
05. In Times
06. Daylight


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*