Formatia Phoenix canta pentru traditie si istorie la Timis

361 vizualizări

Bulgarii catolici din Banat reprezinta cea mai veche diaspora bulgareasca din lume.

S-au stabilit in aceste locuri in anul 1738, dupa ce turcii au inabusit rascoala din Ciprovti din anul 1688, iar bulgarii din aceasta regiune au trecut Dunarea, refugiindu-se in Oltenia, unde au fost foarte bine primiti de catre voievodul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu (1688-1714).

Habsburgii au cucerit Banatul si Oltenia in anul 1718, dar in toamna anului 1737, turcii au invadat din nou Oltenia. Bulgarii de aici, condusi de catre episcopul Nikola Stanislavič (1694 – 1750), s-au refugiat spre Banat, trecand prin Orsova si Mehadia, iar dupa ce au iernat la Recas, administratia habsburgica din Timisoara le acorda (aproximativ 2000 de suflete) permisiunea de a se stabili in Besenova Veche, eveniment petrecut la inceputul lunii martie a anului 1738. Prin urmare, anul acesta sarbatorim 275 de ani de existenta a bulgarilor in Banat.

Timp de 275 de ani, Besenova Veche (Dudestii Vechi, in prezent) si-a pastrat caracterul sau bulgar si catolic, fiind cea mai mare comunitate locuita de bulgari din Romania. Sunt unicii care folosesc alfabetul latin, iar dialectul bulgarilor banateni este considerat ca fiind a doua forma literara a limbii.

Vom fi alaturi de acesti oameni minunati si vom sarbatori impreuna cu ei implinirea a 275 de ani de cand fac parte dintr-o comunitate incarcata de traditii si obiceiuri, ferita de elementele nocive ale modernismului, de viteza lumii inconjuratoare, o comunitate care isi pretuieste valorile, cultura, istoria dar si viitorul!

Va asteptam alaturi de noi in DUDESTII VECHI (jud. Timis), in ziua de 16 august 2013, pentru un concert marca Phoenix!

Sursa: Comunicat de presa


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*