Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action

213 vizualizări

Labelul „indie” este unul destul de demonizat in Romania, din motive care tin de anacronismul specific culturii autohtone. Cu toate acestea, importanta acestui curent nu poate fi negata.

Alex Kapranos, vocalistul formatiei scotiene FRANZ FERDINAND, declara de curand ca daca nu ar fi fost casele de discuri independente – din curtile carora a si evadat acest gen, numit „indie” – muzica nu ar fi evoluat in ritmul in care a facut-o.

Faptul ca orizonturile acestei forme de arta – in special in materie de rock – au fost extinse dincolo de limitele anumitor stereotipuri este dovedit si de noul disc al trupei lui Kapranos, intitulat „Right Thoughts, Right Words, Right Action”, lansat pe 26 august 2013.

Dupa o pauza de 4 ani, copiii teribili ai indie-ului continental revin cu o bijuterie pe cat de extravaganta, pe atat de interesanta. Combinand influente din hard-ul vintage (Deep Purple si Led Zeppelin), cu niste hook-uri a la Beatles FF creeaza un tip de rock postmodern inconfundabil.

Poate cel mai interesant disc al trupei din punct de vedere ritmic – cu batai inspirate din funk, Kraftwerk si grunge – „RTRWRA” este o dovada de virtuozitate compozitionala. Chitarele au acelasi sound trademark Franz Ferdinand si conduc cele mai multe dintre cantece, alaturi de basul curajos si foarte prezent.

Synth-ul este la minim pe acest album, structurile pieselor fiind cele specifice rockului clasic. Pe alocuri, „gustam” si niste punk. Din punct de vedere al productiei, totul este la locul lui si suna perfect. Ar fi de reprosat o oarecare uniformitate a cantecelor, care nu variaza prea mult, bazandu-se pe aceeasi „reteta”.

Piesele care se remarca sunt „No, You Girls” „Treason! Animals”, „Love & Destroy” si „Evil Eye”. Bucatile sunt adevarate lectii componistice si de productie pentru cei care vor sa abordeze acest gen.

Chiar daca formatia a facut o pauza destul de lunga, albumul de comeback este foarte reusit si proaspat. Trupa si-a pastrat constantele, dar nu a cazut in „pacatul” reciclarii „tropilor” sonici vechi.

Tracklist:
1. „Right Action”
2. „Evil Eye”
3. „Love Illumination”
4. „Stand on the Horizon”
5. „Fresh Strawberries”
6. „Bullet”
7. „Treason! Animals.”
8. „The Universe Expanded”
9. „Brief Encounters”
10. „Goodbye Lovers & Friends”


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*