Graspop. Alegerea mea pentru 2016

O „scanare” rapidă a festivalurilor europene de la anul îmi indică ceva extrem de ofertant, aşa că eu şi Paul Slayer avem de gând să dăm curs tentaţiei: Graspop 2016. De când „moda” asta a festivalurilor din afară s-a încetăţenit pe la noi şi, mai ales, a devenit relativ accesibilă, am încercat să luăm, pe cât posibil, pulsul marilor întruniri ale iubitorilor de metal din Europa. Împreună sau separat, am ajuns la Earthshaker (RIP), Kavarna, Gods of Metal şi Hellfest (devenit marea noastră dragoste), numai bine pentru a le compara cu festivalurile care au început să prindă tradiţie în România – ArtMania, B’estfest, Dark Bombastic Evening, Maximum Rock Festival, Metalhead Meeting, Rockstadt Extreme Fest. Da, ne-ar plăcea să colindăm în lung şi-n lat Europa (sau, de ce nu, şi alte meridiane), din festival în festival, dar cum resursele numite timp şi bani sunt limitate, că trebuie să fim selectivi; în plus, se observă uşor cât de mult a crescut numărul evenimentelor rock/metal şi la noi, inclusiv în materie de festivaluri, aşa că am decis că o escapadă pe an este suficientă.

Pentru anul viitor am hotărât să încercăm ceva nou, dar „greu”, desfăşurat în micuţa Belgie: Graspop Metal Meeting. Ce ne-a convins? Păi să începem cu afişul: Black Sabbath (în turneu de adio) şi Iron Maiden în prima linie, urmaţi îndeaproape în preferinţele noastre de King Diamond, Megadeth, Moonspell, Arcturus, Satyricon, Testament, Trivium, Shining, Overkill, Obituary, Down, Amon Amarth, Dark Funeral, Sixx A.M. şi Twisted Sister (de asemenea, în ultimul turneu). Acum – de ce Graspop şi nu altul? Pe lângă faptul că întrebarea asta se poate pune legat de orice alt festival, am luat în calcul accesul uşor cu avionul la Bruxelles (zbor de linie sau low cost) şi apoi tren pe distanţă scurtă, precum şi faptul că avem atât aici cât şi în Belgia prieteni interesaţi de eveniment. În plus, este genul de festival mare dar totuşi „cuminte”, fără o sută de scene între care să ameţeşti alergând – o experienţă unică, dar uneori înnebunitoare. Şi ultimul argument, absolut subiectiv: repet, ceva nou. Deci pun întrebarea invers: de ce altul şi nu Graspop? Aşa că, în a doua jumătate a lui iunie, dacă suntem sănătoşi şi în putere, ne vom prezenta cu rucsac, cort şi mult chef de rock la Dessel, orăşelul unde se vor concentra o bună parte a forţelor „metalice” internaţionale.

Ce-i drept, decizia nu s-a luat uşor, pentru că în fix aceeaşi perioadă – 17-19 iunie – are loc, cu numele mari de pe afiş identice sau echivalente, şi Hellfest, de care deja am scris că suntem îndrăgostiţi.

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*