DIRTY SHIRT, una dintre cele mai apreciate formatii autohtone de metal, a trait o experienta pe care nu foarte multe trupe locale au ocazia sa o „guste”. Este vorba despre un turneu international prin 3 tari importante pentru scena metal europeana: Franta, Germania si Belgia.
Cum era de asteptat, viziunea trupetilor asupra realitatilor din lumea muzicii grele s-a schimbat. Turneul a avut un impact major asupra formatiei si i-a facut pe artisti sa ajunga la niste concluzii foarte relevante pentru grupurile romanesti de metal, dar si pentru fani.
Atat trupele cat si admiratorii lor au de invatat din experienta Dirty Shirt, motiv pentru care muzicienii au venit cu o initiativa inedita: aceea de a-si scrie impresiile sub forma unui articol de opinie sincer, personal si plin de invataminte.
Maximum Rock Magazin reproduce in totalitate acest material tocmai pentru ca artistii, fanii si chiar si organizatorii din Romania sa tina cont de felul in care se intampla lucrurile in strainatate.
Afla mai multe despre diferentele dintre Romania si ce se intampla in afara, despre asemanari, despre cultura asumata a mersului la concerte vs incercarea de a intra fara bilet, dar si despre vanzari, fani, organizatori si multe altele.
Trupa Dirty Shirt a revenit in tara dupa un turneu de 9 concerte in Franta, Germania si Belgia si se pregateste pentru un mini-turneu in Romania de lansare a noului videoclip „Ride”, incluzand participarea la festivalul Maximum Rock Festival (25-26 octombrie). Profitam de acest prilej pentru a lua „pulsul” scenei metal underground din vestul Europei din punctul de vedere a trupei (Rini, Robi, Mihai, Cristi, Pali si Vlad), a lui Cosmin Petrut (invitat vioara) si a stafului „tehnic” (Adrian Uritescu – inginer de sunet, Dragos Suteu – tour manager), si a face o comparatie cu miscarea rock din Romania.
1.Public
Mihai: Pentru un prim turneu in vestul Europei am fost surprins de publicul venit la concerte. Ma asteptam ca oamenii sa fie mai „circumspecti” sau „dificili” insa au fost foarte primitori, deschisi si comunicativi. Din punctul asta de vedere chiar nu cred ca sunt diferente intre Romania si restul Europei. Insa, diferenta apare in privinta numarului persoanelor prezente. Am facut mai multe turnee in Romania, in calitate de headlineri, cu invitati trupe din Europa de Vest, trupe cu „greutate” in undergroundul romanesc si trupe locale, insa in medie, publicul prezent a fost mult mai numeros „dincolo”. O parte din public a venit evident pentru trupele invitate, alta parte a venit pentru Dirty Shirt (unii fiind prieteni, altii fiind fani care ne-au cunoscut datorita cronicilor excelente primite in presa din strainate, altii pur si simplu care ne-au descoperit datorita publicitatii Facebook). In unele locuri exista si un public fidel care vine la concerte indiferent de programare. Insa, criza prin care trece miscarea rock se simte si in Vest, si publicul variaza mult de la un oras la altul si mai ales in functie de ziua din saptamana. Oricum, cel mai putin public a fost undeva la 50 de platitori si cel mai numeros a fost la Grenoble, cu peste 200 de platitori.
Robi: Sunt mult mai deschisi catre ceva neconventional,foarte receptivi,obisnuiti cu cultura mersului la concerte si sigur platesc bilet nu se chinuie sa te fenteze ca sa intre gratis
Rini: Foarte receptiv, tinind cont de faptul ca aveau de a face cu o formatie straina care nu a mai calcat pe acolo. Singura exceptie ar fi probabil Marsilia (public mai reticent cu toate trupele prezente)
Cristi: Pentru o trupa mai putin cunoscuta si mai ales din Romania nu ma asteptam sa fie atat de deschisi, cei care au fost la concerte s-au simtit bine cu noi impreuna.
Vlad: Un turneu foarte reusit in care am avut parte de oameni faini, am fost primiti foarte bine peste tot unde am cantat. Publicul e foarte receptiv la trupele din est.
Dragos: Publicul din vest nu e cu nimic diferit fata de publicul roman de underground. Daca iti place o trupa sau daca auzi ca vine o trupa si ti se pare ca suna bine, mergi la concert.
Adrian:Publicul ramane destul de greu de adus, cu exceptia catorva locatii, in rest problematic ca in tara…
2.Sali/Cluburi/Organizatori
Adrian: Din punct de vedere organizatoric nu se compara cu situatia din tara: sunet , lumini, sala, oranizatore, etc…Sunt cu ani in fata noastra
Mihai: In general, nu exista termeni de comparatie intre infrastructura din Romania si cea din Vestul Europei. Oamenii sunt foarte seriosi si profesionisti, dar in acelasi timp foarte primitori si conviviali.
Dragos: Salile sunt net superioare din punct de vedere tehnic. Organizatorii sunt punctuali si stricti cu programul, dar in acelasi timp detasati si sociabili. Combinatia perfecta.
Rini: Sali dotate si orientate spre a sustine concerte, cu echipamente si scule profesioniste, comparativ cu cluburile din Romania, unde multe echipamente sint deseori incropite
Robi: Din pacate, nici cele mai bune cluburi din Romania nu ajung la nivelul din vest: foarte bine organizati, chiar am fost bagati in seama si respectati, ne-am simtit ca o trupa mare.
Vlad: Locurile unde am cantat au fost foarte bine echipate , sunet foarte bun. Organizare e ca la carte, fara probleme. Chiar si in locatiile mai mici conditiile tehnice si primirea au fost impecabile.
Cristi:Evident salile de concerte sunt superioare fata de ale noastre, dar in cluburi mici e cam la fel ca in Romania
3.Trupe
Vlad: Trupele pe care le-am intalnit in turneu au dat dovada de profesionalism, de la sunet pana la look-ul pe scena. De asemenea au avut un mare respect fata de noi , trupa venita din est, foarte prietenosi si deschisi
Cristi: La toate concertele am cantat cu trupe bune, fiecare dintre ele cu mai mult sau mai putin renume, dar am fost uimit cat de dedicati sunt si de nivelul lor de profesionalism, incepand de la primele cuvinte schimbate pana la finalul show-lui
Mihai: Consider ca exista inca o mare diferenta de atitudine si abordare a concertelor intre trupele din Romania si din strainatate.
Dragos: Trupe incredibile cu show-uri de neuitat. La acest capitol mai avem mult de lucru.
Rini: Foarte pregatite si profesioniste, inclusiv in ceea ce priveste prezenta scenica si imaginea trupei
Robi: Sunt seriosi,mi-a placut foarte mult faptul ca aveau imagine, fiecare incerca sa fie altfel, sa aibe lookul bine pus la puct, carismatici (mai ales solista de la FlyFoot 🙂 )
Adrian:Personal am fost impresionat de Placenta si Toumai. In rest, trupele mi s-au parut ok dar nu extraordinare.
4.Presa
Mihai: Am colaborat cu presa franceza inca de la pregatirea si promovarea turneului, si am doar cuvinte de lauda: persoane foarte implicate, doritoare sa promoveze trupele underground. De asemenea, am fost impresionat de interesul fata de turneu, si numarul mare de acreditari presa, mai ales in Paris.
Cristi: Am fost placut surprins sa vad cate stiu ei despre noi si felul in care s-au documentat, iar apoi cum si-au structurat interviurile si intrebarile. Au adus pe masa nu doar detaliile tehnice legate de muzica noastra, dar si factorul uman, totul transformandu-se intr-o discutie placuta si constructiva.
Dragos: Presa e implicata pentru a scoate informatie, nu trafic.
Robi:Sunt foarte bine informati,nu ti se pun doar intrebarile standard,se vede ca intervievatorul a ascultat albumul tau si nu e acolo doar sa faca act de prezenta.
5.Vanzari
Dragos: Din acest punct de vedere pot spune ca mai avem mult pana a ajunge la nivelul vestului. Publicul cumpara tricouri / cd-uri / pene de chitara, orice isi permite si sa fie cat mai mult. Se vede cu adevarat sustinerea trupelor underground pana la cel mai mic detaliu.
Mihai: Asa cum speram, capitolul „vanzari CDuri si Merch” a fost unul important in cadrul veniturilor turneului. Au fost concerte la care vanzarile au depasit 200 de euro. Oricum, probabil nu numai din motive economice, publicul din Vest este mai dornic sa sustina trupele preferate. Au fost si cazuri cand persoane nu aveau bani suficienti pentru a cumpara albume si a doua zi au facut comenzi pe internet.
Rini:Neasteptat de bune ( cd si tricouri, hanorace, postere), tinind cont de faptul ca au acces la foarte multe evenimente
6.Concluzii
Robi: Turneul acesta a fost printre cele mai frumoase momente petrecute impreuna cu prietenii si fratii mei de la Dirty Shirt si le multumesc din tot sufletul pentru asta. Am vazut ca se poate si daca esti din Romania, am cunoscut oameni faini,ne am facut prieteni noi si mi am dat seama ca Dirty Shirt nu este numai o simpla trupa,este o familie 🙂
Cristi: Din punctul meu de vedere, acest turneu este un nou inceput pentru trupa, iar proiectul nostru sper sa tina multi ani de aici inainte, deoarece suntem foarte legati unul de celalalt. Ma bucur de oamenii pe care i-am cunoscut, cu care am interactionat si sper sa ii revad cat mai repede.
Pali: O fost foarte fain in turneu si e clar un pas inainte pentru trupa.
Cosmin: M-am simtit excelent cu baietii de la Dirty Shirt, atat pe scena cat si in rest. Sper sa continuam in viitor colaborarea, atat in turnee cat si la urmatoarele albume.
Rini: se vede ca turneul a fost foarte bine pregatit,motiv pentru care in cele din urma am putut avea un rezultat financiar pozitiv. Bonus – am reusit sa ne platim NightLinerul propriu Dirty Shirt 🙂
Mihai: Acest turneu a fost o experienta umana si muzicala extraordinara. Sper sa reeditam acest proiect cat de repede posibil, de ce nu chiar anul viitor.
Si ca un „treat” special, baietii de la Dirty Shirt va prezinta inregistrarea integrala a concertului sustinut la Grenoble!
Sursa: Dirty Shirt
MAXIMUM ROCK FESTIVAL revine in 2013 cu o editie INDOOR ce se va desfasura in perioada 25-26 octombrie 2013, in Turbohalle din Bucuresti.
Printre formatiile anuntate pana in acest moment se numara: My Dying Bride, Samael, The 69 Eyes, Atrocity, Leaves’ Eyes, God, Dirty Shirt, Abigail, Psycho Symphony, White Walls, Vespera si Goodbye To Gravity.
Pe langa concerte, evenimentul va gazdui si alte activitati adiacente, dar si un mare targ de produse rock, unde cei prezenti isi vor putea achizitiona de la tricouri la reviste si alte accesorii rock.
ATENTIE: Dupa 30 septembrie pretul biletelor si a abonamentelor se va schimba!
Acum poti achizitioneaza bilete la concerte prin transfer bancar!!!
Bilete pentru o singura zi:
90 lei: pana la data de 30 septembrie
100 lei: in perioada 1 – 24 octombrie
115 lei: pentru ziua de 25 octombrie
125 lei: pentru ziua de 26 octombrie
Abonamente individuale:
145 lei: pana la data de 4 septembrie
160 lei: in perioada 5 – 30 septembrie
175 lei: in perioada 1-24 octombrie
200 lei: in perioada 25-26 octombrie
Biletele si abonamentele se pot achizitiona deja din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro).
IMPORTANT: Primele bilete / abonamente achizitionate participa la o extragere pentru 20 pass-uri meet & greet / trupa cu formatiile The 69 Eyes, My Dying Bride, Atrocity, Leaves’ Eyes etc. Pentru aceasta cei interesati trebuie sa trimita un email la festival@maximumrock.ro (subiect: Meet and greet MRF) in care, pe langa numele complet, codul de bare al biletului si data achizitiei, trebuie sa numeasca si formatia cu care doresc sa se intalneasca.
Lasă un comentariu