Harlequin_Jack – Murder Party

1.038 vizualizări

Cu noul sau album „Murder Party”, formatia bucuresteana HARLEQUIN_JACK ne invita sa facem o calatorie in zona intunecata a curentului indie, un spatiu sonic prea putin explorat de ale trupe romanesti.

Amestecand intr-un mod profund original influente din sfere ca post-punk, rock’n’roll, dark cabaret, grunge si presarand deasupra chiar si putin Tom Waits, Harlequin Jack realizeaza un cocktail sonor eclectic, dar unitar, coerent.

Sound-ul este cu precadere dark si este obtinut cu ajutorul productiei idiosincrasice, care pune accentul pe distorsiunea „murdara” si pe un 80s fuzz, ce ofera textura melodiilor. In loc sa opteze pentru cliseul unui sunet curat, Harlequin Jack joaca fara teama cartea contra-tendintei si castiga, realizand un disc unic in momentul actual in Romania.

Compozitional, materialul este complet, reunind atat piese realizate dupa standard, cat si melodii atipice, complexe, pline de intorsaturi, numai bune pentru a-l purta pe ascultator departe de rutina. „Murder Party” reuseste sa fie variat, fara a fi incoerent, ceea ce reprezinta un mare plus si o dovada de inteligenta muzicala.

Materialul se deschide cu „Auguste”, care aduce cu o coloana sonora catchy a unui „B-movie” cult. „Theme Song”, care ii urmeaza, introduce un vibe „All-American” binevenit, cand ne gandim ca multe formatii locale prefera zona brit si neglijeaza importanta sound-ului venit de peste Ocean. „Investigate” are ceva din Nine Inch Nails si duce pe culmi sound-ul DDC – dark, dirty, creepy – de care vorbeam adineaori.

„Interlude” surprinde prin sunetul vintage, care pare sa te poarte inapoi in timp, intr-un veac in care Blue Oyster Cult si Fleetwood Mac faceau legea in materie de productie. Chitara delicata si desueta vrajeste si surprinde, deoarece nu prea te astepti sa gasesti asa ceva pe un disc indie din anul 2014! Concluzia? Fascinant!

„Playful” aduce in discutie niste referinte din zona Tom Waits, creand un vibe ce aminteste de genul dark-cabaret, profesat de formatii ca The Dresden Dolls sau Voltaire. „Bounce” incepe cu o chitara sinistra, antrenanta si te face sa crezi ca va continua intr-o directie asemanatoare cu piesa precedenta dar, cand colo, o ia inspre rap. Beat-ul melodiei este contagios si presimtim ca „Bounce” va deveni una dintre favoritele ascultatorilor.

„The Fall”, un instrumental curajos si asumat, frange ritmul discului exact atunci cand trebuie si face trecerea spre „Maria”, cantecul „imnic” de pe „MP”, usor de remarcat prin chitara obraznica. „Royal Flush” poate fi descrisa ca o combinatie dinamitarda intre beat si bass, rupandu-se intr-o progresie care pur si simplu te rapeste.

Se simt niste atingeri din partea Bauhaus, Joy Division si Interpol, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. „The Curtain Calls” este o melodie jucausa, concentrata pe chitara, in timp ce „Vitamins” debuteaza cu un riff in agonie, continuand cu niste armonii kinky, care fac piesa potrivita pentru rolul de single.

„Q” revine in registrul dark, spulberat mai apoi de melancolia ultimei piese, „Rain Session” care, avand ca tema ploaia, recreeaza sonic efectul caderii acesteia printr-o orchestratie expresiva, atat in ceea ce priveste sound-ul, cat si latura emotionala. Melodia va va baga in cap versurile „You little child, left out in the rain” cu atata forta, incat le veti fredona mult timp dupa ce ultima nota se va pierde in liniste.

Albumul „Murder Party”, semnat Harlequin_Jack, este, in mod clar, un disc must-listen pentru toti cei care se considera fani ai miscarii alternative. Formatia in sine reprezinta un produs unic, care exploreaza spatii stilistice pe care alte trupe nu au avut iscusinta sa le patrunda, scotand la lumina sonoritati pe care nu le-ati auzit pe la noi.

Recomandam cu multa caldura acest material si nu uitati sa luati parte la concertul de lansare, care va avea loc pe data de 1 noiembrie 2014, in Club Underworld din Bucuresti.

De productia albumului s-a ocupat solistul Narcis Axinte, la Greenville Music.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*