Iced Earth – Plagues of Babylon

Primul lucru pe care il observa ascultatorul celui de-al 11-lea album ICED EARTH, „Plagues of Babylon”, este ca acesta este cel mai dur al muzicienilor, dupa multi ani.
„Dystopia”, lansat in 2011, a ridicat stacheta si a impus un follow-up pe masura. Din fericire, metalistilor le-a iesit foarte bine pasul cu materialul semi-horror, semi-apocaliptic „Plagues of Babylon”.
Atmosfera din fiecare piesa este una sinistra si cruda, potentata de vocea agresiva a lui Stu Block care experimenteaza cu tonalitati sumbre, monotone si pline de tensiune. Chitarele sunt mai pregnante ca niciodata, dominand piesajul sonor, iar productia contribuie din plin la crearea sentimentului macabru.
Spre deosebire de „Dystopia” care era mai usor de digerat, „Plagues of Babylon” face o „regresie” binevenita in timpurile in care IE prefera un sound mai ermetic si mai greu de priceput de necunoscatori.
Acest lucru este bun deoarece arata ca trupei nu ii este frica sa scoata niste materiale imprevizibile.
Primele cinci piese se incadreaza in stilul apocaliptic si premonitoriu descris mai sus, cu titluri ca „Democide”, „Plagues of Babylon” sau „Resistance”. Incepand cu „The End”, lucrurile se mai relaxeaza si redescoperim acel filon de melancolie specific trupei americane. Avem chiar si o balada, „If I Could See You”, care este induisatoare si blanda.
„Chtulhu” la randul sau mizeaza pe sonoritati mai melodioase, glasul lui Stu Block dovedindu-si sensibilitatea inabusita in prima parte a discului, dar abandonand-o la refern in favoarea agresivitatii timbrului harsh de metal. „Peacemaker” are niste note vintage foarte placute, care se imbina chiar si cu niste blues subtil. „Parasite” rupe lantul nostalgiei, aducand din nou in centrul atentiei duritatea primei parti a discului. „Spirit of the Times” se intoarce la tristetea abisala care sta in centrul tuturor discurilor Iced Earth, o formatie preocupata de disolutia valorii in societatea contemporana.
„Highwayman” este un final de pomina pentru un disc cu ruperi neasteptate de ritm. Cat despre „Outro”, n-o sa va spunem prea multe pentru ca va lasam sa-l descoperiti singuri.
„Plagues of Babylon” este un album bun semnat Iced Earth, care va surprinde multi fani prin versatilitatea de care da dovada. In mod clar este un must-listen pentru fanii heavy-metalului contemporan.
Tracklisting:

„Plagues of Babylon”       
„Democide”       
„The Culling”   
„Among the Living Dead”       
„Resistance”       
„The End?”       
„If I Could See You”       
„Cthulhu”       
„Peacemaker”       
„Parasite”       
„Spirit of the Times”       
„Highwayman”       
„Outro” 

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*