Implant Pentru Refuz – Cartography

Nici nu tin minte cand am ascultat pentru prima data IMPLANT PENTRU REFUZ. Stiu ca piesa dintai pe care am descoperit-o de la ei a fost “Sidef”. Si nu mi-a placut. Nu imi amintesc nici cand am reusit sa ma intorc la formatia timisoareana: multi dintre prietenii mei ascultau, asa ca nu am vrut sa raman in urma. Si nu am regretat apoi ca le-am dat o „a doua sansa/ascultare”. Dar si asa, nu “Sidef” este preferata mea (chiar daca se pare ca este cea mai cunoscuta melodie a timisorenilor). Voi ramane dedicat cantecului “In Interior”.

Ceea ce am scris mai sus reprezinta micile mele experiente cu formatia, create in timpul liceului, cand gusturile muzicale sunt inca in formare. Implant Pentru Refuz a devenit de atunci unul dintre grupurile favorite, pe care le ascult mereu cu drag. Daca atunci, la varsta conturarii unor orizonturi stilistice, nu am priceput 100% mesajul, in 2014, formatia a revenit in forta in mediul underground, odata cu lansarea campaniei “Cartography”, si mi-a atras mult mai mult atentia.

Pe scurt, IpR a venit un concept masiv de marketing pentru a-si putea finanta urmatorul album: formatia a apelat la platforma de crowdfunding “We Are Here”, inchinata special pentru artistii romani, si si-a propus sa stranga suma de 6000 de euro. Campania a avut un succes rasunator, si a intrecut multe asteptari, deoarece Implant Pentru Refuz a reusit sa acumuleze o suma mult mai mare decat cea propusa initial. Asadar, albumul a putut fi realizat, iar lansarea sa oficiala a avut loc in data de 6 martie 2015, in clubul Daos din Timisoara.

Albumul, pe langa aceasta poveste de succes greu de realizat pe piata noastra, beneficiaza de un concept aparte: “Cartography este harta unui univers multistratificat si atemporal. De la particula pana la intrepatrundere, de la taramul umbrelor pana la tinutul celor ce plutesc in lumina, de la negustorii de apa pana la oceanul cel din urma, de la nealterare genetica artificiala pana la utopia dictatoriala, de la transformarea gandurilor si a faptelor in greutate pana la ruperea fluxului informational. Fiecare ascultator poate fi calauzit prin intuneric sau poate rezona cu stelele, fiecare melodie de pe aceasta harta te poate surprinde in trecut, prezent sau viitor.”

A venit timpul sa vorbim si despre piesele de pe album. “Cartography” nu seamana decat in mica masura cu celelalte albume Implant Pentru Refuz. Dupa parerea mea, el este o varianta mult mai evoluata a lui “Monolith”, dar contine si cateva diferente notabile: este primul material fara solistul Ovidiu Takács, care a parasit trupa in anul 2011; influentele s-au schimbat si ele, desigur (mi se pare ca s-a pus accent pe sonoritati apropiate de progressive-ul promovat de unele formatii, precum Karnivool, Textures sau Tesseract, si s-a renuntat, dar nu total, la cele care evoca alte trupe mai vechi, precum Biohazard, Limp Bizkit sau Korn). Mai mult decat atat, formatia a compus un numar mai mare de piese in limba engleza, reteta care am observant ca a mers destul de bine. Un minus pe care l-am remarcat e faptul ca multe dintre aceste melodii duc lipsa de dinamism, sunt aglomerate uneori de masuri haotice, si devin obositoare, in final.

Dar nu toate: cea mai reusita piesa de pe acest album mi s-a parut “Pasari Aprinse”. Desi incepe cu o masura simplista de tobe, treptat ne sunt dezvaluite solutii armonice si orchestrale complexe, atent si corect urmarite, care ating punctul culminant odata cu cele doua refrenuri. O alta melodie remarcabila de pe acest album este “A Beam Of Light”, datorita combinatiei perfecte dintre riff-urile variate, presarate cu o amprenta de djent, si vocea rough a lui Horvath, continuate de cateva interludii armonice bine executate. Alte piese care merita ascultate sunt “Arid” si “Diluviu”, pentru scurtele si calmele secvente atipice, inecate in marea de riff-uri agresive. “M.” este ultima melodie de pe album, si mi-a placut pentru inceputul lent, orchestral, dar si pentru stransa legatura cu piesele mai vechi Implant Pentru Refuz.

La final, pot spune ca albumul “Cartography” este o calatorie placuta, o surpriza care era de asteptat, o ilustratie conceptuala a geniului a cinci muzicieni romani care merita toate aplauzele. Dupa aproape 20 de ani de activitate, Implant Pentru Refuz a demonstrat ca nu este o formatie depasita, ci una care va continua sa isi exprime inteligent si fara repros ideile sale diverse si lipsite de prejudecati.

Tracklist:

01. A beam of light
02. A singular call
03. Seven Shades
04. Firecircle
05. Arid
06. Break the Flow
07. Pasari Aprinse
08. March to The End
09. Nori de Gand
10. Diluviu
11. M.

'Mulțumim publicului extraordinar din @[53191382231:274:Timisoara], a fost o seară magică. Mulțumim @[101837233193993:274:DAOS club],  @[1375813485991016:274:DARK SIDE Booking Academy], Pinholes ,The Kryptonite Sparks, @[595011820565135:274:Electronic Resistance], Vj Burger, Uțu, Dani, Tzutzu, Gabi, Andrei, @[189602829872:274:www.soundcreation.ro], @[711581338855662:274:Astronaut KRU Soundsystem], @[275812402583248:274:Freenetik Party] , @[1517544785169225:274:Viniloteca] & @[246906598800277:274:Kape].'


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*