Iris / 07.11.2014, Fabrica, Bucuresti

Vineri, mijloc de toamna, temperatura de iesit din casa, coafura rezistă… Cam acestea au fost ipotezele zilei in care „batranii” rockului romanesc au sustinut un concert in „orasul care doarme din ce in ce mai putin”. Din capul locului vreau sa mentionez ca mare mi-a fost mirarea cand un grup cu greutate pe plaiurile noastre precum Iris a ales o astfel de locatie in care mai degraba se lanseaza tinere sperante de core si death decat se incheie cariere muzicale longevive pline de povesti siropoase. Aici ma refer la Fabrica, un club impamantenit frecventat cam de aceeasi clienti ce aleg sa ingroape sfarsitul unei zile intr-un mod cat mai detasat.
Situat intr-o zona semi dubioasa relativ apropiata de centru, venue-ul nu iese in evidenta decat prin caracterul sau anost, invechit si fara magnet la public. Si fara meniuri! Poate un fan obisnuit nu tine cont de astfel de detalii insa dupa o vreme incepi sa ai din ce in ce mai multe pretentii. Ai pretentia sa nu se fumeze, sa fie cald si, daca este posibil, sa existe preturi accesibile la bar. Din pacate nu s-a inventat locatia perfecta pentru astfel de activitati dar cu siguranta se pot aduce imbunatatiri.
Legat de promovarea si organizarea acestui eveniment nu se pot discuta multe. Mediatizarea slaba si intarzierea de doua ceasuri spun totul. Si asta s-a vazut din plin la capitolul prezenta. In fine, nici nu se anuntase ceva special, vreo lansare sau cine stie ce invitat surpriza.
Orologiul avea limbile aproape suprapuse (22:50) cand Nelu, Valter, Boro si Relu au urcat pe scena pentru inca un numar, oare al catelea, de magie auditiva. Nu a fost loc de trucuri, totul e real. Dupa intro-ul piesei „Frumusetea Ta” isi face aparitia Rafael, un tip carismatic care stie ce are de facut acolo pe scena. Trebuie sa recunosc ca imaginea lasata de fularul tricolor strangulat de microfonul solistului m-a atins asa cum ma impresioneaza orice gest de patriotism adevarat de care sa nu-ti fie rusine ca l-ai savarsit.


Constient ca suntem doar o mana de oameni la concert, Rafael binedispune cu sarcasmul sau uneori pueril afirmand ca „Sunteti atat de multi ca nici nu va vad pana in spate,” urmand a dedica domnisoarelor si doamnelor deopotriva hitul „Baby” al carei refren a fost cantat la unison de cei prezenti. Sunt de apreciat maniera lejera de executare a slagarul „We Will Rock You” si senzatia de beatitudine molipsita de la cei cinci. Nivelul de energie emanat este unul superior timpurilor in care Minculescu era frontmanul grupului, iar asta i se datoreaza intru totul actualului solist ce pare ca a indepartat norii negri abatuti asupra trupei in momentele de criza.
Ajungem la „Doamna In Negru” si incepem sa exersam vocalize alaturi de componentii care ies pe rand la rampa: Nelu impune ritmul si masura acestui act, succedat de Valter si a lui chitara ce umple spatiul sonor ramas liber. In timp ce Relu isi vede linistit de treaba la clape, Boro misca degetele pe bas intr-un stil sobru, calculat, meticulos si aproape de neclintit. Bine ca avem un Rafael ce il scoate din transa si ii aminteste ca totul se intampla acum. Nu in ’90, nici in 2020.
In ceea ce priveste sunetul, acesta a fost afectat doar de faptul ca doua dintre microfoanele adiacente nu s-au auzit deloc in prima parte a reprezentaţiei. In rest, decibelii nu s-au incapatanat sa se inmulteasca si sa conduca la disconfortul spectatorilor asa cum se intampla uneori.


„E Magic” pare-mi-se singura melodie unde mai potrivit ar fi fost Toni Seicarescu dar sa nu ne pripim; putini romani mai mari ca vocalistul de fata mi-au fost dat sa vad. Acesta nu se sfieste sa apuce drapelul inscriptionat cu „IRIS ROMANIA” si sa il poarte pret de cateva piese. Putini stiu ca albastrul cobalt, galbenul crom si rosul vermion exprima libertate, dreptate si fratie adica trei teme intime invocate din ce in ce mai putin sau denaturate de cei care vor prelua fraiele natiunii din 16 noiembrie incolo. „Somn Bizar” zugraveste perfect impasul prin care trec romanii de multi ani si probabil vor mai trece.
Bisul constituit din „De Vei Pleca”, „Strada Ta” si „Floare De Iris” pune punct unei seri placute in compania unei formatii care inca nu si-a spus ultimul cuvant. Greu de crezut ca vor atinge borna de 50 de ani de la infiintare ca Phoenix dar nu este mai putin adevarat ca Iris va continua sa scrie file de istorie. Poate nu vor avea parte de un ultim concert sold out pe National Arena asa cum s-a vrut la un moment dat insa aportul lor adus in rockul romanesc este incontestabil. In final imi rezerv luxul de a cita o somitate: „Niciodata sa nu spui niciodata!”.

Setlist:

01. „Frumusetea Ta”
02. „Vis Cu Stele”
03. „Baby”
04. „Darling Vei Dobandi”
05. „We Will Rock You”
06. „Cine Ma Striga”
07. „Calatorul”
08. „Ultimul Mic Dejun”
09. „Tot Zbor”
10. „Doamna In Negru”
11. „Luna Plina”
12. „Sa Nu Crezi”
13. „Casino”
14. „E Magic”
15. „Nu Ma Uita”
16. „Trenul”
17. „Somn Bizar”
Bis:
18. „De Vei Pleca”
19. „Strada Ta”
20. „Floare De Iris”

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*