Jimmy Bain (19.12.1947 – 24.1.2016)

701 vizualizări

     Cu siguranţă Jimmy Bain nu este la fel de cunoscut ca alte nume mari ale rock-ului care ne-au părăsit în ultima vreme. Însă dacă arunci o privire asupra istoriei genului din anii 1970 până în zilele noastre, observi imediat că, într-un fel sau altul, a fost mereu prin preajmă. Jimmy Bain a fost un muzician talentat, care deşi este cunoscut mai ales ca basist nu s-a sfiit să cânte de-a lungul timpului şi la clape sau voce. A fost compozitor, dar, mai ales, a fost un personaj. Nici nu se putea altfel: un scoţian care a colaborat de-a lungul vieţii cu englezi excentrici, americani de origine italiană şi cu irlandezi din nord şi sud trebuie să aibă o personalitate aparte.

     Lista lui de colaborări este lungă şi uneori surprinzătoare. A cântat pe albumul „Rising” al lui Rainbow şi pe primul disc live al trupei, până când s-a adăugat şirului lung de victime ale dispoziţiilor schimbătoare de care a dat mereu dovadă Ritchie Blackmore. A apărut pe un album Gary Moore şi a fost poate cel mai important colaborator al lui Phil Lynott de la Thin Lizzy pe albumele sale solo, „Solo in Soho” şi „The Philip Lynott Album”. Şi cum maestrul de ceremonii cânta, după cum ştim, la patru corzi, Bain s-a ocupat de clape. Însă cea mai lungă colaborare a avut-o cu Ronnie James Dio. Cei doi s-au cunoscut atunci când au înregistrat cu Rainbow „Rising” (1976), care a fost desemnat în revista Kerrang! cel mai bun album heavy-metal al tuturor timpurilor, apoi au continuat să cânte împreună în Dio. Şi chiar cei cărora nu le este cunoscut Jimmy Bain au auzit cu siguranţă „The Last In Line”, piesă al cărei principal compozitor este. Vorbeam despre o colaborare lungă şi fructuoasă: puteţi judeca singuri văzând că pe albumul din 2002 al lui Dio, „Killing the Dragon”, numele lui Bain apare pe lista compozitorilor a nouă dintre cele zece piese. Şi doar o decizie de ultimă oră a impresarilor formaţiei a făcut ca Jimmy Bain să nu devină membru Scorpions în 1984. Înregistrase deja părţile de bas pentru „Love at First Sting”, dar în cele din urmă, din dorinţa de a păstra o componenţă germană, s-a renunţat la ele.

     Se spune despre el – de fapt o mărturiseşte singur – că, mai ales în prima parte a carierei alături de Dio, bea ca orice scoţian care respectă clişeele despre propria naţie, dar cu toate astea stăpânea bine corzile basului. Uneori mai bine decât propriile picioare. Iar dacă vă amintiţi de „Stars”, cântecul din 1985 care s-a dorit o variantă heavy-metal a lui „We Are the World”, înregistrat tot în scopul de a strânge fonduri pentru cei suferinzi de foame din Africa, şi aici Jimmy Bain a fost unul dintre iniţiatori şi, bineînţeles, compozitori. Până la urmă, cum scria deunăzi pe Twitter Phil Campbell de la Motörhead, Bain a compus mai multă muzică decât ne imaginăm cei mai mulţi dintre noi. Regretat de muzicieni precum Matt Sorum, Doug Aldrich sau cei doi Dave din Megadeth, dar şi de nenumăraţi iubitori de rock, Jimmy Bain a murit la 68 de ani în timpul unui turneu cu Def Leppard, cel mai probabil din cauza unor complicaţii ale unei pneumonii. Dumnezeu să-l ierte!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*